Το φοιτητικό σπίτι θέλει καλό ψάξιμο! Και προσοχή στις παγίδες!!! Οι φοιτητές ψάχνοντας για φοιτητική στέγη πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. Εάν δεν μπουν σε κάποια φοιτητική εστία, θα πρέπει να κοιτάξουν να νοικιάσουν ένα φοιτητικό σπίτι στον τόπο των σπουδών τους κι αυτό είναι το σημαντικό πρώτο βήμα για καλή φοιτητική ζωή.

Φοιτητική στέγη 2020: Πού μειώθηκαν τα ενοίκια - Τι πρέπει να προσέχετε | Pronews

Ο δεκάλογος των φοιτητών που ψάχνουν σπίτι – Πώς θα κάνουν την καλύτερη επιλογή για το φοιτητικό τους σπίτι

Για την εύρεση φοιτητικού σπιτιού, υπάρχουν σε κάθε πόλη μεσιτικά γραφεία, αγγελίες, ιστοσελίδες, ενοικιαστήρια, ανακοινώσεις, αναφέρει το ΚΕΠΚΑ και σημειώνει ότι καλό θα ήταν η αναζήτηση να ξεκινήσει από τις τοπικές εφημερίδες, από αξιολόγηση των μικρών αγγελιών που υπάρχουν, στους ειδικούς πίνακες ανακοινώσεων των σχολών, από μεσιτικά γραφεία ή κάνοντας βόλτα στην πόλη.

Σύμφωνα με το ΚΕΚΠΑ, οι φοιτητές που αναζητούν κατοικία θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  •  Τα σπίτια, στο κέντρο των πόλεων, είναι κατά κανόνα παλαιότερα και πιο ακριβά, σε σχέση με αυτά που βρίσκονται εκτός κέντρου.
  • Ελέγχουμε την τοποθεσία του σπιτιού, τη γειτονιά και τι μας παρέχει αυτή (supermarket, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη κ.λπ.).
  • Ελέγχουμε, καλά, το σπίτι, για να διαπιστώσουμε τυχόν βλάβες και να τις επισημάνουμε στον ιδιοκτήτη, ώστε να τις διορθώσει πριν αρχίσουμε να κατοικούμε στο σπίτι.
  • Μεγάλη προσοχή χρειάζεται όταν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τον ιδιοκτήτη για την ενοικίαση του σπιτιού.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε πριν νοικιάσουμε φοιτητικό σπίτι

  • Στις μισθώσεις κατοικιών, το ύψος του μισθώματος διαμορφώνεται, ελεύθερα και δεσμεύει και τις δύο πλευρές.
  • Η μίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια και αν ακόμα έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος.
  • Αν ο συμβατικός χρόνος έχει καθοριστεί μικρότερος της τριετίας και δεν υπάρχει συμφωνία αναπροσαρμογής του μισθώματος για τον υπόλοιπο χρόνο, το καταβαλλόμενο μίσθωμα αυξάνεται, ετησίως, κατά ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του τιμαρίθμου του κόστους ζωής που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος για τους αμέσως προηγούμενους δώδεκα (12) μήνες.

Φοιτητικές κατοικίες: Μεγαλύτερη η διαθεσιμότητα, παραμένουν ψηλά οι τιμές - to10.gr

Προσοχή στην μίσθωση ορισμένου χρόνου

Η μίσθωση ορισμένου χρόνου λήγει μόλις περάσει το διάστημα αυτό, χωρίς να απαιτείται τίποτε άλλο. Μάλιστα, θεωρείται ότι ανανεώνεται για αόριστο χρόνο, όταν, μετά την παρέλευση του συμφωνημένου χρόνου, ο μεν ενοικιαστής εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την κατοικία, ο δε ιδιοκτήτης δεν εναντιώνεται.

Η μίσθωση αόριστης διάρκειας, μετά την παρέλευση της τριετίας λήγει, με καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή.

Φοιτητική κατοικία: Οι πίνακες με τις τιμές, γιατί συμφέρει η αγορά έναντι της ενοικίασης - 30.08.2018, Sputnik Ελλάδα

Το ενοίκιο καταβάλλεται την ημερομηνία που έχουν συμφωνήσει ιδιοκτήτης και ενοικιαστής.

Η καταβολή της εγγύησης, δεν αποτελεί υποχρέωση του ενοικιαστή, που πηγάζει από το νόμο, αλλά έχει επικρατήσει ως μισθωτική συνήθεια.

«Δεν αποδεχόμαστε και δεν υπογράφουμε όρους που δεν κατανοούμε, ή με τους οποίους δε συμφωνούμε, απόλυτα. Σε πολλά συμβόλαια ενοικίασης, περιέχονται όροι δυσμενείς για τους ενοικιαστές.

Για παράδειγμα: ‘Εάν ο ενοικιαστής διακόψει τη μίσθωση, πριν τη συμφωνημένη λήξη της, υποχρεούται να καταβάλει όλα τα ενοίκια, μέχρι τη λήξη’. Τέτοιους όρους τους διαγράφουμε. Αφού συμφωνήσουμε, υπογράφουμε γραπτό μισθωτήριο συμβόλαιο και απαιτούμε αντίγραφο θεωρημένο από την εφορία. Σε καμία περίπτωση δεν αποδεχόμαστε προτάσεις για αποδείξεις ενοικίου ή συμφωνητικά για ποσά διαφορετικά των πραγματικών.

Εμείς από την πλευρά μας, ως ενοικιαστές, πρέπει να επιδείξουμε συνέπεια ως προς την καταβολή των ενοικίων, την καλή χρήση του σπιτιού και την εφαρμογή των κανονισμών της οικοδομής» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΚΕΠΚΑ, στην οποία επίσης σημειώνεται ότι από 01.01.2008, το χαρτόσημο έχει καταργηθεί για τις κατοικίες.

φοιτητικό σπίτι

Φοιτητική κατοικία: Αυξητικές τάσεις στην Αθήνα

Οι τιμές στην Αθήνα καταγράφουν αυξητικές τάσεις στις περισσότερες φοιτητικές περιοχές. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στην Καλλιθέα, Νέο Κόσμο, Παγκράτι Ζωγράφου και Εξάρχεια. Συγκεκριμένα, το 2020 το κόστος μίσθωσης γκαρσονιέρας στον Νέο Κόσμο κυμαινόταν από 260€ έως 360€/μήνα, τη φετινή καταγράφεται αύξηση 13,3% στην κατώτατη τιμή μίσθωσης και +26% στην ανώτατη τιμή μίσθωσης, με το μηνιαίο μίσθωμα να κυμαίνεται από 300€/μήνα, έως και 490€/μήνα αν πρόκειται για πλήρως επιπλωμένο και εξοπλισμένο με οικοσυκευές διαμέρισμα.

Αυξήσεις καταγράφονται και στην Καλλιθέα, με το κόστος μίσθωσης για διαμέρισμα 40τμ-50τμ να κυμαίνεται από 350€/μήνα έως και 550€/μήνα αν πρόκειται για επιπλωμένο και πλήρως εξοπλισμένο με οικοσυκευές, όταν τη περσινή χρονιά το κόστος μίσθωσης κυμαινόταν από 330€/μήνα έως και 400€/μήνα

Στα περσινά «απλησίαστα» επίπεδα κυμαίνονται οι ζητούμενες τιμές ενοικίασης σε Κολωνάκι και Κουκάκι τόσο για γκαρσονιέρα, όσο και για δυάρι διαμέρισμα. Σταθερότητα των τιμών, στα επίπεδα του 2020 με μικρές διακυμάνσεις καταγράφεται στη περιοχή Μουσείο- Νεάπολη στο κέντρο της Αθήνας, στο Γουδί και στη Κυψέλη.
To 2019 τέτοια εποχή, στη περιοχή του Κολωνακίου ήταν εγγεγραμμένα μόνο στην πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb περισσότερα από 353 ακίνητα με αποτέλεσμα η εύρεση διαθέσιμου ακινήτου να αποτελεί τύχη για τους γονείς. Τη φετινή χρονιά τα εγγεγραμμένα ακίνητα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι 227, αλλά οι τιμές παραμένουν στα περσινά επίπεδα με το κόστος για γκαρσονιέρα να κυμαίνεται από 420€ έως και 600€ ανά μήνα αν πρόκειται για πλήρως επιπλωμένη και με όλες τις οικοσυκευές. Το δυάρι στο πολυσύχναστο Κολωνάκι κυμαίνεται από 490€ έως και 750€ για πλήρως εξοπλισμένο διαμέρισμα.

Φοιτητικές περιοχές: Η Καλλιθέα στις πρώτες επιλογές για φοιτητικό σπίτι

Η Καλλιθέα επιλέγεται από φοιτητές της Παντείου καθώς και πολλών ιδιωτικών σχολών μαγειρικής στο Μοσχάτο. Θα επαναληφθεί και φέτος η αναζήτηση κατοικία για συγκατοίκηση πρωτοετών από την ίδια πόλη, ενώ πολλοί θα αναγκαστούν για ακόμη μια χρονιά να επιλέξουν παλαιά ακίνητα που για χρόνια ήταν αζήτητα. Οι τιμές καταγράφουν αυξητικές τάσεις στο σύνολο της περιοχής.

Τη φετινή χρονιά στη περιοχή της Καλλιθέας έχουν μειωθεί οι εγγραφές σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης σε 198, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο ποσοστό των διαμερισμάτων που διατίθενται προς μακροχρόνια μίσθωση να είναι πλήρως ανακαινισμένα και το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών, διατίθενται με το σύνολο της επίπλωσης και των οικοσυκευών.

φοιτητικό σπίτι

Αύξηση τιμών σε όλη τη χώρα

Αυξητικές τάσεις καταγράφονται στο σύνολο της χώρας και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα με τις τιμές των ζητούμενων μισθωμάτων να καταγράφουν διψήφιο αριθμό. Ελάχιστες εξαιρέσεις όπως τα Ιωάννινα, η Χίος, η Καστοριά, ο Βόλος, η Κομοτηνή, η Τρίπολη, η Κέρκυρα και η Ρόδος, καταγράφεται σταθερότητα των τιμών.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι , οι ζητούμενες τιμές σίγουρα διαμορφώνονται διαφορετικά μετά το σύνηθες «παζάρι» των γονιών , ειδικά αν ο ιδιοκτήτης νιώσει ότι θα εισπράττει το μηνιαίο μίσθωμα χωρίς προβλήματα ή/και υπάρχει η δυνατότητα προκαταβολής των μισθωμάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ακαδημαϊκή χρονιά 2021-2022

Η πανδημία του κορωνοϊού σε συνάρτηση με τη νέα μετάλλαξη Δ και το ρυθμό εμβολιασμού του πληθυσμού, θα αποτελέσουν τους βασικούς παράγοντες που θα καθορίσουν την κινητικότητα στην φοιτητική κατοικία ιδιαίτερα έως τα μέσα Οκτωβρίου.

Οι γονείς πλέον έχουν τα περσινά δεδομένα της τηλεκπαίδευσης και των συνεχομένων lockdown και δεν θα είναι διατεθειμένοι να «ρισκάρουν» με την άμεση ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας για τους πρωτοετής φοιτητές.

Φοιτητικό σπίτι: Οδηγός επιβίωσης και άλλα χαριτωμένα | LIFESTYLE | thepressroom.gr

Θεωρούμε ότι ένα μεγάλο μέρος των γονέων θα κρατήσουν στάση αναμονής μέχρι τις εγγραφές στα πανεπιστήμια και την έναρξη των μαθημάτων, ενώ αρκετοί θα θελήσουν να διαπραγματευτούν με τους ιδιοκτήτες την δυνατότητα συναινετικής λύσης της μίσθωσης σε περίπτωση lockdown.

Η κινητικότητα διερεύνησης από τους γονείς όσον αφορά την διαθεσιμότητα ακινήτων και των τιμών ενοικίασης πάντα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα ιδιαίτερα μετά τα μέσα του Αυγούστου, αλλά το αν θα προβούν σε άμεση μίσθωση ή/όχι, θα καθοριστεί αποκλειστικά από τα υγειονομικά δεδομένα και τα εν δυνάμει μέτρα καταπολέμησης της πανδημίας που μπορεί να εφαρμόσει η πολιτεία.