Τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας που ανέπτυξε τα φάρμακα Ozempic και Wegovy επέλεξαν να τιμήσουν φέτος οι Financial Times ως πρόσωπο της χρονιάς.

Ο λόγος για τον Λαρς Φρούεργκαρντ Γιόργκενσεν. Οπως αναφέρει το διεθνές μέσο, τα πάντα γύρω από τον Γιόργκενσεν έχουν μια διακριτικότητα. Ο διευθύνων σύμβουλος της δανέζικης φαρμακοβιομηχανίας, Novo Nordisk, μεγάλωσε σε μια φάρμα χοίρων στη Γιουτλάνδη. Ενώ οι περισσότεροι από τους ανταγωνιστές του παίρνουν ιδιωτικά τζετ για τα ραντεβού τους, εκείνος περιμένει τις κλασικές εμπορικές συνδέσεις. Ο Γιόργκενσεν απέχει εν ολίγοις αρκετά από τη συμβατική εικόνα ενός διευθύνοντος συμβούλου.

Οι Financial Times χαρακτηρίζουν τον Γιόργκενσεν ως «πρωτοπόρο» καθώς η Novo Nordisk είναι η εταιρεία πίσω από τις πρώτες θεραπείες που αλλάζουν τα δεδομένα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας: το Wegovy και το Ozempic. Τα φάρμακα αυτά αναμένεται να επηρεάσουν όχι μόνο την υγειονομική περίθαλψη, αλλά και τις κοινωνίες, τα δημόσια οικονομικά και τη σχέση μας με το φαγητό.

Πριν από αυτά τα φάρμακα, η μόνη πραγματικά αποτελεσματική θεραπεία ήταν η βαριατρική χειρουργική επέμβαση, η οποία είναι δαπανηρή και μερικές φορές επικίνδυνη. Τώρα, χάρη στη Novo Nordisk, η θεραπεία πραγματοποιείται με μια απλή ένεση. Μια ασφαλής και άμεσα διαθέσιμη θεραπεία για την παχυσαρκία θα μπορούσε να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία, ενώ παράλληλα θα δημιουργούσε εξοικονόμηση πόρων για τη θεραπεία άλλων ασθενειών.

Σεισμός στη βιομηχανία τροφίμων από την «επέλαση» του Ozempic

Η παχυσαρκία θα επηρεάσει περίπου 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους μέχρι το 2030, με όλες τις επιπτώσεις που συνεπάγεται κάτι τέτοιο στα ποσοστά διαβήτη και καρδιακών παθήσεων. Μόνο στις ΗΠΑ, η οικονομία χάνει έως και 30 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε ημέρες ασθένειας λόγω της παχυσαρκίας, σύμφωνα με έρευνα του Cornell.

Ωστόσο, τα φάρμακα αυτά δεν αφορούν μόνο την παχυσαρκία. Πλέον υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη των καρδιακών προσβολών. Υπάρχει ακόμη η ελπίδα ότι θα καταστούν χρήσιμα και για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ.

Τα νέα φάρμακα αναμένεται να αποφέρουν αστρονομικά κέρδη στη Novo Nordisk. Η Barclays προβλέπει ότι οι πωλήσεις του Wegovy, το οποίο χρησιμοποιείται για την παχυσαρκία, θα φθάσουν τα 4,2 δισ. δολάρια φέτος και τα 7,3 δισ. δολάρια το επόμενο έτος, ενώ το Ozempic, το οποίο έχει σχεδιαστεί για τον διαβήτη αλλά συχνά συνταγογραφείται ατύπως και για την παχυσαρκία, προβλέπεται να φθάσει τα 13,3 δισ. δολάρια το 2023 και τα 16,5 δισ. δολάρια το 2024.

Διαβάστε ακόμη: