Η καρδιά του Frédéric Chopin αναπαύεται στην αγαπημένη του Βαρσοβία. Ωστόσο την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου «θα χτυπήσει» στο Ηρώδειο κάτω από την Ακρόπολη, σε μια μοναδική συναυλία γεμάτη από τη μουσική του έρωτα.

Γιατί η μουσική του Frédéric Chopin ταξιδεύει αιωνία στον χρόνο.

Frédéric Chopin: Ο συνθέτης που εξύμνησε τον έρωτα και την αγάπη για την πατρίδα

Κάθε νότα του ακουμπάει την καρδιά. Κάθε μελωδία του είναι ένα ποίημα. Σε ηλικία 20 ετών έφυγε από την Βαρσοβία, την πατρίδα του, για να ξεφύγει από την κατοχή των Ρώσων. Με τις παρτιτούρες του στα χέρια έφτασε άγνωστος και φτωχός στο Παρίσι, το κέντρο της τέχνης και του πολιτισμού κατά τον δέκατο-ένατο αιώνα. Αποθεώθηκε και λατρεύτηκε σαν καλλιτέχνης. Έγινε μύθος.

Παρά την λάμψη και την καθολική αναγνώρισή του ως ιδιοφυής συνθέτης και πιανίστας, έζησε σε βαθιά μελαγχολία νοσταλγώντας την πατρίδα του και αναζητώντας τον ανεκπλήρωτό του έρωτα. Έγραψε μαγική μουσική υμνώντας την πατρίδα του και καθιερώθηκε ως ακαταμάχητος βιρτουόζος πιανίστας. Ο Chopin έζησε μόνο 39 χρόνια, αφήνοντας πίσω του διαχρονικά αριστουργήματα που λατρεύονται με την ίδια δύναμη μέχρι σήμερα.

«Aναρωτιέμαι, τι κατάφερα με την μουσική μου; … Και την καρδιά μου πού την σπατάλησα;…» γράφει στις χειρόγραφες επιστολές του, μέρος των οποίων θα ακούσουμε στο Ηρώδειο, ανάμεσα στα μουσικά έργα.

«…Είμαστε σαν παλιά τσέμπαλα που, με το πέρασμα του χρόνου, έχουν παιχτεί πάνω τους ατέλειωτες τρίλιες. Το εξωτερικό τους μπορεί να φαίνεται τέλειο, αλλά οι χορδές τους έχουνε σπάσει και τα στηρίγματα λείπουν…

Είμαστε προϊόντα ενός μεγάλου δημιουργού, ενός είδους Stradivarius, o οποίος δεν είναι πια παρών για να μας επιδιορθώσει…» έγραψε λίγο πριν το τέλος.

Μια συναυλία με τις ωραιότερες μελωδίες του

H καρδιά του Frédéric Chopin θα χτυπήσει στο Ηρώδειο την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022 με τις ωραιότερες μελωδίες του. Θα ακούσουμε το πλέον εμβληματικό και διάσημο Πρώτο Κονσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε Μι ελάσσονα, που έγραψε σε ηλικία 20 χρόνων εμπνευσμένος από τον ερωτά του για την νεαρή Κωνστάνσια και το πρωτόπαιξε σαν αποχαιρετιστήριο στο Θέατρο της Όπερας της Βαρσοβίας, πριν φύγει.

Από την Όπερα της Βαρσοβίας, από το ίδιο θέατρο, ειναι η Ορχήστρα που έρχεται στο Ηρώδειο και θα ερμηνεύσει το ίδιο κοντσέρτο, καθώς και την διάσημη Chopiniana, που ενσωματώνει τις πιο αγαπημένες χορευτικές μελωδίες του συνθέτη.

Σε μια συνεργασία αξιώσεων η σπουδαία Ελληνίδα πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου, θα συμπράξει με την Ιστορική Συμφωνική Ορχήστρα της Όπερας της Βαρσοβίας «Teatr Wielki – Polish National Opera», μια από τις σημαντικότερες Ορχήστρες στον κόσμο, φέρνοντας στο Αθηναϊκό κοινό τα αριστουργήματα του παγκόσμιου συμφωνικού ρεπερτορίου σε ένα συναρπαστικό αφιέρωμα στον μεγάλο Πολωνό συνθέτη Frédéric Chopin, τον μύθο του παγκόσμιου Ρομαντισμού, εκφραστή του αέναου πάθους και της λαμπερής δεξιοτεχνίας.

Το έργο του θα ξεδιπλωθεί επί σκηνής μέσα από τα αριστουργήματά του για πιάνο και ορχήστρα από την εμβληματική Πολωνική Ορχήστρα.

Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Όπερας της Βαρσοβίας

Η  Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Όπερας της Βαρσοβίας, «Teatr Wielki – Polish National Opera» έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού της Patrick Fοurnillier, Γάλλου μαέστρου και καλλιτεχνικού διευθυντή της Όπερας.

Ο Patrick Fournillier έχει διαγράψει μια λαμπρή καριέρα διευθύνοντας τα πιο σημαντικά έργα του συμφωνικού και λυρικού ρεπερτορίου.

Έχει αποσπάσει κορυφαία διεθνή βραβεία κι έχει διευθύνει πολλές από τις διασημότερες συμφωνικές ορχήστρες του κόσμου (Teatro alla Scala, Toscanini, London, Paris, Berlin, Vienna, Amsterdam, Oslo, Milano, Zürich, Prague, Leipzig, Dresden, Sydney, Washington, New York Metropolitan Opera, Los Angeles, Philadelphia, Moscow, and St Petersburg).

Ο Δημήτρης Λάλος επι σκηνής ως Frederic Chopin

Έκπληξη της βραδιάς αποτελεί η εμφάνιση του δημοφιλούς ηθοποιού Δημήτρη Λάλου επι σκηνής ως Frederic Chopin, ο οποίος θα ερμηνεύσει αυθεντικά κείμενα και επιστολές  του Chopin, στην εισαγωγή και μεταξύ των μερών του μουσικού έργου και θα μας εισαγάγει στις σκέψεις και τα συναισθήματα του τόσο ευαίσθητου και  ευθραύστου καλλιτέχνη, θα μας μεταφέρει στο 1830 -1849 στην εποχή που συνέθεσε τα έργα του.

Τα κείμενα είναι από τα αρχεία του συνθέτη στην Βαρσοβία σε επεξεργασία από την Τατιάνα Παπαγεωργίου οι οποία είναι και μουσικολόγος και έχει μελετήσει συστηματικά τις πήγες τα τελευταία χρόνια.