Ο Goya κατέχει μια μοναδική θέση στην ιστορία της δυτικής τέχνης, ενώ συχνά αναφέρεται ως “Οld Master” και ως ο πρώτος πραγματικά σύγχρονος καλλιτέχνης. Η τέχνη του ενσαρκώνει την έμφαση του ρομαντισμού στην υποκειμενικότητα, τη φαντασία και το συναίσθημα.
Ο Francisco Goya ζωγράφισε έργα που παρουσίαζαν τη συναισθηματική θλίψη του πολέμου και του θανάτου και επίσης έδειχναν τη συναισθηματική ικανοποίηση της οικογένειας, της αγάπης και του πόθου. Πίνακες γεμάτοι πλούσια συναισθήματα που ποικίλουν, όπως ευτυχία, φόβος, μίσος. Το έργο του ενέπνευσε την ατομικότητα στον κόσμο της τέχνης και την ίδια την ιδέα της σύγχρονης τέχνης όπως τη γνωρίζουμε σήμερα.
Ποιος ήταν ο Francisco de Goya
Ο Ισπανός καλλιτέχνης Francisco de Goya γεννήθηκε το έτος 1746 και έφυγε από τη ζωή το 1828.
Με το έργο του -που ανήκει στην περίοδο του rococo και του ρομαντισμού και περιλαμβάνει περισσότερους από 700 πίνακες ζωγραφικής, 900 σχέδια και σχεδόν 300 χαρακτικά- δεν θεωρείται τυχαία ο σπουδαιότερος Ισπανός καλλιτέχνης, από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι τις αρχές του 19ου. Οι δημιουργίες του χαρακτηρίζονται τόσο από καινοτομίες όσο και από ρηξικέλευθα στοιχεία σύνθεσης.
Παρόλο που ξεχώριζε στην Ισπανία, η φήμη του εξαπλώθηκε στην υπόλοιπη Ευρώπη αρκετές δεκαετίες αφού είχε φύγει από τη ζωή.
Σήμερα θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ζωγράφους όλων των εποχών κι ένας από τους πρώτους μοντέρνους καλλιτέχνες. Την περίοδο του 19ου αιώνα, το έργο του εκτιμήθηκε από τους ζωγράφους του ρομαντισμού- και κυρίως από τον Delacroix.
Ξεκίνησε την εκπαίδευσή του ως ζωγράφος όταν ήταν ακόμα στην εφηβεία του και στη συνέχεια εργάστηκε ως ζωγράφος της αυλής για την ισπανική βασιλική οικογένεια- προσφέροντας τις υπηρεσίες του σε τρεις γενιές μοναρχών.
Το άλμπουμ του «Los Caprichos» – μια σειρά 80 εκτυπώσεων από το έτος 1799 που σχολιάζουν κριτικά την πολιτική και κοινωνική κατάσταση εκείνη την εποχή – ήταν ένα ανεξάρτητο έργο τέχνης και δεν παραγγέλθηκε από τη βασιλική οικογένεια. Η πρώτη φωτογραφία της σειράς δείχνει μια αυτοπροσωπογραφία του διάσημου καλλιτέχνη.
Μανταλένα-Μαρία Διαμαντή