Το πανύψηλο χριστουγεννιάτικο δέντρο έξω από τα κεντρικά γραφεία του Fox News στη Νέα Υόρκη πυρπολήθηκε νωρίς την Τετάρτη, αναγκάζοντας τους ανταποκριτές να αγωνιστούν για να σβήσουν τη φωτιά που κατέκλυσε το δέντρο μήκους 50 ποδιών στο Midtown Manhattan.

Το βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει φλόγες και καπνό να βγαίνουν από το στολισμένο δέντρο λίγο μετά τα μεσάνυχτα λίγο έξω από το κτίριο της News Corp. Η ίδια η Fox News κυκλοφόρησε με μια ζωντανή μετάδοση, την φωτιάς στην πλατεία Fox News, λίγες μέρες μετά αφότου το δέντρο, καλυμμένο με χιλιάδες φώτα και στολίδια, άναψε πανηγυρικά για να ηχήσει στις γιορτές.

«Φαίνεται ότι το γιγάντιο χριστουγεννιάτικο δέντρο μας εκεί, μόλις πριν από λίγα λεπτά, τυλίχτηκε πλήρως στις φλόγες», είπε η παρουσιάστρια του Fox News, Shannon Bream, στους θεατές λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Μια σύλληψη για πυρπόληση 

Ο Κρεγκ Ταμανάχα, 49 ετών, συνελήφθη νωρίς την Τετάρτη και κατηγορήθηκε για την πυρπόληση, δήλωσε ένας  εκπρόσωπος του αστυνομικού τμήματος της Νέας Υόρκης στην Washington Post. Ο Ταμανάχα αντιμετωπίζει κατηγορίες όπως εγκληματικές κακοτοπιές, απερίσκεπτη απειλή και εμπρησμό. Ο άνδρας «παρατηρήθηκε από την ασφάλεια του Fox News Channel να σκαρφαλώνει στο στολισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο έξω από το κτίριο των γραφείων τους κοντά στη γωνία της West 48 Street και της Sixth Avenue» περίπου στις 12:15 π.μ., είπε η αστυνομία.

«Κατά την άφιξη, οι αστυνομικοί παρατήρησαν τον άνδρα να τρέχει από την τοποθεσία και τέθηκε υπό κράτηση χωρίς περαιτέρω επεισόδια», είπε ο εκπρόσωπος. «Η φωτιά μέσα στο δέντρο σβήστηκε χωρίς περαιτέρω τραυματισμούς ή επεισόδια από το προσωπικό του FDNY που ανταποκρίθηκε».

 Η αστυνομία δεν σχολίασε τα πιθανά κίνητρα της υπόθεσης. Δεν είναι σαφές εάν ο Ταμανάχα έχει δικηγόρο.

Από την πυρκαγιά δεν υπήρξαν τραυματισμοί και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, ανέφεραν οι αρχές. Τα αίτια της πυρκαγιάς θα προσδιοριστούν από την πυροσβεστική της Νέας Υόρκης. Ένας αναπτήρας αφαιρέθηκε από τον Tamanaha, αλλά δεν ήταν σαφές εάν χρησιμοποιήθηκε γκάζι, είπε η αστυνομία.

Σε ένα εσωτερικό σημείωμα που έλαβε η The Post, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Fox News Media, Suzanne Scott επαίνεσε τις αρχές και την ομάδα ασφαλείας της εταιρείας για τις προσπάθειές τους να αποτρέψουν τον τραυματισμό από μια «σκόπιμη και θρασύδειλη πράξη δειλίας».

«Βρισκόμαστε στη διαδικασία ανοικοδόμησης και εγκατάστασης ως μήνυμα ότι μπορεί να υπάρξει ειρήνη, φως και χαρά ακόμη και σε μια σκοτεινή στιγμή όπως αυτή», έγραψε η Scott.

Το δέντρο, το οποίο είχε στολιστεί με 10.000 στολίδια και 100.000 φώτα, φωτίστηκε την Κυριακή στο πλαίσιο της ειδικής εκδήλωσης του δικτύου «All-American Christmas». Το κανάλι έχει τελετή φωταγώγησης για το δέντρο του από το 2019.

Το δέντρο φτιάχνει την διάθεση των εργαζομένων 

Ο παρουσιαστής του Fox News, Steve Doocy, είπε το Σαββατοκύριακο στο κανάλι τους ότι το δέντρο ανύψωσε τη διάθεση των εργαζομένων.

 «Όταν μπαίνουμε στις 3 και στις 4 το πρωί, τις καθημερινές, για να πάμε στη δουλειά, η μουσική είναι τόσο ορχηστρική και τόσο δραματική και τόσο μεγάλη, που απλώς σε βάζει στο πνεύμα των Χριστουγέννων», είπε.

Αλλά μετά τις 12:15 περίπου το πρωί της Τετάρτης, οι άνθρωποι άρχισαν να δημοσιεύουν βίντεο από το δέντρο που φλέγεται. Η αστυνομία λέει ότι ο Tamanaha σκαρφάλωσε στη δομή και άναψε με φωτιά τα χαρτιά που είχε φέρει μαζί του, ανέφερε το WABC. Στη συνέχεια, φέρεται να έσπρωξε τα χαρτιά στο δέντρο, βάζοντας φωτιά στη δομή.

Όταν η Bream μπήκε στην εκπομπή, εμφανίστηκε έκπληκτη καθώς η κορυφή του δέντρου έμοιαζε να είναι εντελώς απανθρακωμένη. Μόνο το πλαίσιο και η αστεροειδής κορυφή του δέντρου παρέμειναν ανέπαφα.

 «Είναι ένα μεγάλο, όμορφο, πολύ διακοσμημένο δέντρο ακριβώς εκεί στη Λεωφόρο της Αμερικής», είπε η Bream για το τι απέμεινε από το δέντρο.

Ο επίτροπος του NYPD Dermot Shea είπε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης την Τετάρτη ότι ο Ταμανάχα, του οποίου η τελευταία γνωστή διεύθυνση βρίσκεται στο Μπρούκλιν, είναι γνωστός στις αρχές και έχει ιστορικό αδικημάτων που σχετίζονται με ναρκωτικά και συλλήψεις χαμηλού επιπέδου εκτός πολιτείας. Ο Shea πρόσθεσε ότι φαίνεται ότι ο άνδρας δούλευε μόνος του.

«Είναι όλα πολύ φρέσκα», είπε ο Shea στο WPIX. «Είναι μάλλον λίγο νωρίς να πούμε ποιο ήταν το κίνητρο. Ήταν η ψυχική ασθένεια ένας παράγοντας; Όλα αυτά τα εξετάζουμε».

 Το περιστατικό στη Νέα Υόρκη ακολουθεί τις πρόσφατες καύσεις χριστουγεννιάτικων δέντρων σε άλλες μεγάλες πόλεις. Στο Όκλαντ της Καλιφόρνια, τουλάχιστον ένα άτομο έβαλε φωτιά σε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο μήκους 52 ποδιών στην πλατεία Jack London Square αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με την Sacramento Bee. Κοντά στη φωτιά βρέθηκε ένα δοχείο αεροζόλ. Στο Σικάγο, το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο πάρκο της Ουάσιγκτον πυρπολήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά, μετέδωσε το CBS Chicago.

Ο Ταμανάχα αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες για εγκληματική ενόχληση, εγκληματική καταπάτηση, εγκληματική παραβίαση και ανάρμοστη συμπεριφορά, είπε η αστυνομία στην The Post.