«Γιατί όλοι θέλουν να πάρουν άδειες για φωτοβολταϊκά στη χώρα μας; Πού οφείλεται αυτός ο παροξυσμός για ηλιακή ενέργεια; Ποια εξήγηση υπάρχει;» ρώτησα πρόσφατα κορυφαίο επενδυτικό σύμβουλο στο χώρο της ενέργειας.
«Η εξήγηση είναι απλή και αρκούντως …ελληνική» μου απάντησε και συνέχισε: «η γερμανική RWE που συνεταιρίστηκε με τη ΔΕΗ, ψάχνει επειγόντως χωράφια και άδειες για να εγκαταστήσει γύρω στα 1000 Μεγαβάτ! Κ ψάχνει σε ολόκληρη τη χώρα. Ο …ελληναράς επενδυτής παίρνει μία προκαταρκτική άδεια σε συγκεκριμένο χώρο μέχρι 5000 στρέμματα παρακαλώ, βγάζει μια πρώτη άδεια και κατόπιν μοσχοπουλάει το πακέτο στους Γερμανούς με κέρδη πενταπλάσια όσων έχει ξοδέψει. Το κλειδί είναι το οικόπεδο, από κει και πέρα όλα γίνονται. Φυσικά μετά τις αιτήσεις θα ακολουθήσει …πολεμική αναμέτρηση για το τελικό ξεκαθάρισμα!» συμπληρώνει.
Γιαυτό λοιπόν στον τελευταίο γύρο αιτήσεων για φωτοβολταϊκά κατατέθηκαν περίπου 300 αιτήσεις για έργα που ξεπερνούν τα 6300 Μεγαβάτ, σχεδόν η μισή διασυνδεδεμένη ισχύς του χερσαίου συστήματος της ΔΕΗ. Εννοείται πως από αυτά θα εγκριθεί τελικά ένα 3-4% όπως μας διδάσκει η εμπειρία αλλά η δουλειά για τους πολλούς θα έχει γίνει.
Να μπουν «κόφτες» στους αεριτζήδες
Το επιτελείο του ΥΠΕΝ κ. Κ. Σκρέκα έχει προβληματιστεί ιδιαίτερα και γι αυτό σύντομα θα βάλει «κόφτες» στους αεριτζήδες. Το ΥΠΕΝ θέλει να θεσμοθετήσει δικλείδες ασφαλείας για να εμποδίσει τους …πειρατές του κλάδου αλλά αυτό στην πράξη δεν θα είναι εύκολο διότι θα έχουμε τσουνάμι ενστάσεων αλλά και προσφυγών στη Δικαιοσύνη που θα δυσχεράνει το έργο. «Άσε που ο κάθε …περίεργος θα ζητάει το δωράκι του από τους συνυποψήφιους για να φύγει από τη μέση και να μην προσφύγει στα δικαστήρια» λένε στο υπουργείο και στη ΡΑΕ.
Όπως λένε στελέχη από το ΥΠΕΝ: «Στις εκατοντάδες αιτήσεις, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κρίνει αρχικά την οικονομική θέση και ευχέρεια του υποψήφιου επενδυτή κυρίως ζητώντας κατάθεση εγγυητικής επιστολής. Αμέσως μετά ζητά εγγυήσεις για το οικόπεδο και τις χωροθετήσεις ζητώντας να κατατεθούν τα προσύμφωνα παραχώρησης, ώστε να αποτρέπεται η εμφάνιση αεριτζήδων που ισχυρίζονται με μια υπεύθυνη δήλωση πως έχουν οικόπεδο στα χέρια τους ενώ έχουν μόνο προφορικές συμφωνίες που φυσικά αναιρούνται οποιαδήποτε στιγμή» ενώ προσθέτουν πως μετά το Φεβρουάριο θα ακολουθήσουν και άλλοι δύο κύκλοι υποβολής φέτος κάτι που εντείνει τον προβληματισμό.
Οι εκατοντάδες αιτήσεις του Φεβρουαρίου που ήρθαν αμέσως μετά το πλήθος του Δεκεμβρίου πολλαπλασιάζουν τον προβληματισμό των επιτελών του ΥΠΕΝ κ.Κ. Σκρέκα για τα προληπτικά μέτρα που πρέπει σύντομα να ληφθούν στον κλάδο των ΑΠΕ και ιδιαίτερα της ηλιακής ενέργειας.
Αλλά και στον κύκλο του Δεκεμβρίου είχαμε κάτι λιγότερες από 1000 αιτήσεις συνολικής ισχύος 48.000 Μεγαβάτ με το 70% να αντιστοιχεί σε φωτοβολταϊκά. Εδώ πρέπει να διευκρινίσουμε πως το 80% των αιτήσεων «σκοντάφτουν» σε περιβαλλοντικούς όρους ή και σε χωροθετήσεις επικαλύψεων οπότε πολύ λίγες φτάνουν στο επίπεδο της προκαταρκτικής αδειοδότησης. Οι αιτήσεις πάντως προς τη ΡΑΕ του κύκλου Δεκεμβρίου θα «ξεκαρπιστούν» οριστικά το Μάιο από τη Ρυθμιστική Αρχή (ΡΑΕ).
«Είναι ξεκάθαρο πως στην ηλιακή ενέργεια υπάρχει τεράστια ροπή για επενδύσεις και η βροχή αιτήσεων δεν θα είναι εύκολο να ξεκαθαριστεί, να το θυμηθείτε» μας λέει έμπειρο στέλεχος της ΡΑΕ. «Μέχρι το τέλος του μήνα ή τις αρχές Μαρτίου η ΡΑΕ θα ανακοινώσει επίσημα στους εμπλεκόμενους τις ενστάσεις-αντιρρήσεις που έχουν κατατεθεί. Οσοι βγούν καθαροί θα ενημερωθούν ηλεκτρονικά ώστε να πληρώσουν το τέλος έκδοσης της Βεβαίωσης Παραγωγού και να ξεκινήσουν» μας ενημερώνει το υψηλόβαθμο στέλεχος της ΡΑΕ.
Το Φεβρουάριο επίσης, εκτός από τα φωτοβολταϊκά, είχαμε αιτήσεις για αιολικές μονάδες που ήταν περίπου 170 και αντιστοιχούν σε 2800 Μεγαβάτ. Οι υπόλοιπες αιτήσεις αφορούν μικρά υδροηλεκτρικά, μονάδες ΣΗΘΥΑ ή εγκαταστάσεις βιοαερίου-βιομάζας.
Οι αιτήσεις του Φεβρουαρίου είναι περίπου όσες υποβλήθηκαν αθροιστικά και τους πέντε κύκλους πριν από τον Δεκέμβριο του 2020, δηλαδή από Σεπτέμβριο του 2018 έως και Δεκέμβριο του 2019 γεγονός που δείχνει ξεκάθαρα τον «πυρετό» που επικρατεί στον κλάδο.
Δείτε εδώ ποια είναι η συμφωνία της ΔΕΗ για τα φωτοβολταϊκά
Συμφωνία «ΜΑΜΟΥΘ» ΔΕΗ-RWE για 2000 Μεγαβάτ από φωτοβολταϊκά!