Το Σεπτέμβριο θα αρχίσει σταδιακά να υλοποιείται το μεγαλύτερο «έργο απολιγνιτοποίησης» της ΔΕΗ σε συμμαχία με τη γερμανική RWE, δηλαδή η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών δυναμικότητας 2000 Mεγαβάτ στο πεδίο Δυτικής Μακεδονίας  (Πτολεμαίδας-Κοζάνης-Φλώρινας)  και Μεγαλόπολης για τη ΔΕΗ, ενώ για τους γερμανούς οι χωροθετήσεις δεν έχουν βρεθεί ακόμη και αναζητούνται. Θα γίνουν σίγουρα χωροθετήσεις στη Δυτική Μακεδονία και για την RWE  με τη βοήθεια της ΔΕΗ αλλά θεωρείται βέβαιο πως τα «γερμανικά πάνελ» θα βρίσκονται και αλλού ανά τη χώρα.

Για το λόγο αυτό άλλωστε όπως πληροφορείται κατ’ αποκλειστικότητα το radar.gr το τελευταίο διάστημα υπάρχει από Έλληνες επενδυτές «πυρετός αναζήτησης» μεγάλων οικοπέδων μέχρι και 5000 στρεμμάτων (!) ώστε να λάβουν σε αυτά άδειες για φωτοβολταϊκά πάνελ και στη συνέχεια να   μοσχοπουλήσουν οικόπεδα και άδειες σκοπιμότητας στους γερμανούς.

Τα σοβαρά γραφεία που ασχολούνται με ενεργειακές επενδύσεις στη χώρα μας (δεν είναι δα και πολλά) έχουν κατακλυστεί από τέτοιες αιτήσεις μεγάλων και μεσαίων funds που «διψάνε» για αγορά ή ενοικίαση φαραωνικών οικοπέδων για τα οποία θα λάβουν άδειες εν συνεχεία. Ήδη οι σύμβουλοι επενδύσεων αναζητούν λύσεις για τους γερμανούς,  μέσω των χιλιάδων αιτήσεων για άδειες που υποβλήθηκαν κατά τον κύκλο Δεκεμβρίου στην ΡΑΕ. Εάν συνυπολογιστούν  όλες οι αιτήσεις σε δυναμικότητα  φθάνουν σε  συνολική ισχύ τα 35.000 Μεγαβάτ, που φυσικά δεν θα πραγματοποιηθούν καθ’ ολοκληρίαν αυτό είναι αδύνατο.

Το έργο και η συμφωνία

Το έργο που θα ολοκληρωθεί σε βάθος τετραετίας και λίγο παραπάνω θα κοστίσει συνολικά 1,2-1,3 δις ευρώ μαζί με τα παρελκόμενα έργα υποδομής, με τη ΔΕΗ να συνεισφέρει περίπου τα μισά χρήματα στην κολοσσιαία αυτή επένδυση. Υπολογίζεται γενικά ότι για τη λειτουργία 1 MW φωτοβολταικών χρειάζεται επένδυση τουλάχιστον μισού εκατομμυρίου ευρώ.

Η συμφωνία θα υλοποιηθεί από νέα, κοινή εταιρία της ΔΕΗ με τους Γερμανούς. Η γερμανική πλευρά θα κατέχει το 51% της εταιρίας και η ΔΕΗ το 49% ενώ στο μάνατζμεντ όπως είναι λογικό η πρωτοκαθεδρία θα ανήκει στην RWE. Άλλωστε αυτό δεν ενοχλεί καθόλου τη διοίκηση της ΔΕΗ η οποία έτσι αποφεύγει το ισχύον εργασιακό καθεστώς που επικρατεί στην επιχείρηση και τις αγκυλώσεις που αυτό συνεπάγεται για ένα νέο επενδυτικό σχήμα που πρέπει να δράσει γρήγορα και αποτελεσματικά και να φέρει αποτέλεσμα 2000 Μεγαβάτ με φωτοβολταϊκά μέχρι το 2025.

Η συμφωνία προβλέπει ότι ο κάθε εταίρος θα εισφέρει 1000 Μεγαβάτ στο έργο αλλά θα τα εισφέρει στην κοινή εταιρία και όχι ξεχωριστά. Το επενδυτικό σχέδιο όμως θα παίρνει σάρκα και οστά με χρονική ωρίμανση  θα γίνεται σταδιακά, ανάλογα και με την ταχύτητα αδειοδότησης. Η ΔΕΗ (μέσω της ΔΕΗ Ανανεώσιμες) θα εισφέρει στο joint venture μέρος από το χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών σταθμών που σχεδιάζει να αναπτύξει στις εκτάσεις ορυχείων. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη  πόσα Μεγαβάτ έργων θα πραγματοποιηθούν τελικά μέσω της σύμπραξης και πόσα κατά μόνας από κάθε εταιρία, διότι απλούστατα αυτό δεν μπορεί σήμερα να υπολογιστεί με ακρίβεια.

Το παρασκήνιο της συμφωνίας ΔΕΗ – RWE

Σήμερα καλείται να εγκρίνει τη συμφωνία το ΔΣ  της ΔΕΗ και την άλλη εβδομάδα μάλλον το ΔΣ του γερμανικού Ομίλου. Τη συμφωνία στις λεπτομέρειές της έκλεισαν από  την πλευρά της ΔΕΗ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Α. Στάσσης και  από την RWE ο διευθύνων σύμβουλός της R. M. Schmitz.

Η συμφωνία είχε παρουσιαστεί στις 29 Ιανουαρίου μέσω τηλεδιάσκεψης στην πολιτική ηγεσία των υπουργείου Ανάπτυξης και του ΥΠΕΝ, όπως είχε αποκαλύψει με μήνυμα στο twitter ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης. Το «παρών» στην τηλεδιάσκεψη είχαν δώσει ο Αδ. Γεωργιάδης, ο Κ. Σκρέκας, η Αλ. Σδούκου, ο Γ.Στάσσης, ο Κ. Μουσουρούλης, ενώ από την RWE συμμετείχε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, R. M. Schmitz.

Στις αρχές Φεβρουαρίου επίσης, σε συνάντηση με τον πρέσβη της Γερμανίας στην Ελλάδα, Ερνστ Ράιχελ,   ο υπουργός ΠΕΝ, κ.Κώστας Σκρέκας, συζήτησε συνολικά την πορεία των γερμανικών επενδύσεων, ιδίως στον τομέα της ηλιακής ενέργειας. Σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργού, συνομίλησαν για τη στρατηγική συμφωνία μεταξύ της ΔΕΗ και της RWE, αλλά και για το ενδιαφέρον και άλλων γερμανικών εταιρειών να επενδύσουν σε ΑΠΕ στην Ελλάδα.

Νωρίτερα πάντως, στις 12 Ιανουαρίου σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, ο εκπρόσωπος της RWE κ.Γ. Πατεράκης είχε προαναγγείλει  ότι οι δύο εταιρείες έχουν καταλήξει στους βασικούς όρους της συμφωνίας. Μίλησε για «πολλά υποσχόμενη συνεργασία», προσθέτοντας ότι σύντομα οι δύο εταιρείες θα είναι σε θέση να ανακοινώσουν περισσότερες και πιο συγκεκριμένες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με τον κ. Πατεράκη, για την RWE, « η χώρα μας αποτελεί στρατηγικό επενδυτικό στόχο, καθώς χρειάζεται επενδύσεις υψηλής αξίας, ενώ η στρατηγική της απολιγνιτοποίησης αποτελεί τον κύριο πυλώνα για την ενεργειακή μετάβαση».

Η πλευρά της RWE κατέχοντας υψηλή τεχνογνωσία στις ΑΠΕ, από τον περασμένο Μάρτιο στο Βερολίνο υπέγραψε μνημόνιο για στρατηγική συνεργασία με τη ΔΕΗ με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και ανάπτυξη ΑΠΕ στην Ελλάδα. Όπως τονίστηκε, στο διάστημα που μεσολάβησε οι δύο πλευρές εργάστηκαν μεθοδικά για να καθορίσουν το πλαίσιο βάσει του οποίου μπορούν να επικεντρωθούν σε επενδύσεις σε αιολικά και φωτοβολταϊκά με αμοιβαίο όφελος.Παράλληλα, οι δύο εταιρείες εξετάζουν συνεργασία σχετικά με τη σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη ως το 2022, αλλά και δρομολογούν την ίδρυση κοινής εταιρείας για την επέκταση των ΑΠΕ. Στόχος είναι η εταιρεία αυτή να αρχίσει να λειτουργεί το καλοκαίρι του 2021.

Αισιοδοξία και υψηλότεροι στόχοι για την τιμή της ΔΕΗ

Η συμφωνία όμως φέρνει καλά νέα και για τη μετοχή της ΔΕΗ:  κατά πολύ υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή της ΔΕΗ, στα 13 από 5,5 ευρώ δίνει η Euroxx σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση overweight. Σημειώνεται ότι ο τίτλος της ΔΕΗ διαπραγματεύεται στα 7,5 ευρώ περίπου σήμερα στο ταμπλό, με τη χρηματιστηριακή να δίνει περιθώριο ανόδου 73%.

Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι οι προσπάθειες αναδιάρθρωσης ήδη αποδίδουν, με τα ΕΒΙΤDA της επιχείρησης να ανακάμπτουν στα 696 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο, από μόλις 97 εκατ. στο εννεάμηνο του 2019. Πλέον, σημειώνει, αναμένουμε ότι τα αναπροσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη για το σύνολο της χρήσης 2020 θα καταγράψουν άνοδο 175% στα 918 εκατ. ευρώ.

Η μετοχή διαπραγματεύεται με έκπτωση 41% σε σχέση με τις ομοειδείς ευρωπαϊκές εταιρίες. Παράλληλα, η Euroxx προβλέπει μέση ετήσια αύξηση των EBITDA κατά 36,3% ως το 2023, με βελτιωμένη ορατότητα και παρά την απώλεια μεριδίων αγοράς.

https://radar.gr/article/68427/i-maxi-ton-rologion-toy-ilektrikoy-reymatos