Αλλάζουν όλα στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε αγροτικές περιοχές και η κυβέρνηση αποφάσισε την ομαδική εγκατάσταση σε φωτοβολταϊκά πάνελ, κάτι που θα αποτελέσει «ενεργειακό οξυγόνο» για τις αγροτικές καλλιέργειες αφού θα μειώσει σημαντικά το κόστος παραγωγής.
Όπως μας αποκάλυψε κορυφαίο μέλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ) «έχουμε πλέον την πεποίθηση ότι το ΥΠΕΝ θα ψηφίσει τη νομοθετική ρύθμιση του θέματος, κάτι που επιβεβαιώνεται και λόγω των συνεχών διαβουλεύσεων που έχουμε με το υπουργείο αυτές τις ημέρες. Το σχέδιο της ρύθμισης είναι έτοιμο πιστεύουμε πως θα περάσει από τη Βουλή ομόφωνα!».
Τι αλλάζει στα φωτοβολταϊκά για τους αγρότες
Μέχρι σήμερα επιτρέπεται η εγκατάσταση ενός και μόνο ηλιακού πάνελ ανά αγροτεμάχιο, ανεξάρτητα από την έκταση του οικοπέδου «αλλά αυτός ο περιορισμός φρενάρει τις δυνατότητες αξιοποίησης της αγροτικής γής που δεν έχει αγροτική παραγωγή λόγω εδαφικών δυσμορφιών ή έλλειψης υποδομών π.χ. νερού, οπότε η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε τέτοιες εκτάσεις, είναι η μόνη παραγωγική επένδυση που μπορεί να υλοποιηθεί εκεί» συνεχίζει ο ίδιος.
Δημόσια παρέμβαση στην πρόσφατη εκδήλωση του ΠΣΑΦ στη Λεπτοκαρυά είχε κάνει ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου, κ. Κ. Γιωτάκος λέγοντας ότι «ο ΠΣΑΦ αναδεικνύει το θέμα ζητώντας τη νομοθετική κατοχύρωση της δυνατότητας να κατασκευάζονται μονάδες με φωτοβολταϊκά από διαφορετικούς κατ΄ επάγγελμα αγρότες και έως 500 kW έκαστος σε ενιαία αγροτεμάχια χαμηλής παραγωγικότητας, μέχρι την πλήρη κάλυψη του αγροτεμαχίου, με αγορά μέρους γης ή σύναψης εικοσαετούς συμβολαίου».
Μηχανικοί που ασχολούνται με ηλιακές εγκαταστάσεις επισημαίνουν πως «τα όποια εμπόδια υπάρχουν για το συγκεκριμένο θέμα είναι σημαντικά μικρότερα από όσα αφορούν το θέμα της δυνατότητας εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας, ζήτημα για το οποίο οι αντιδράσεις συνεχίζονται, παρά τις σχετικές νομοθετικές εξελίξεις, οπότε η λύση ομαδικής εγκατάστασης πάνελ σε χωράφια χαμηλής ή μηδενικής παραγωγικότητας είναι μονόδρομος».
Πρόβλημα στα φωτοβολταϊκά με τις διεθνείς αυξήσεις πρώτων υλών
Ξαφνικό πρόβλημα και μεγάλο μάλιστα στα φωτοβολταϊκά προκαλεί το ράλι στις τιμές των πρώτων υλών, από το αλουμίνιο έως το χάλυβα.
Η δυσμενής εξέλιξη πλήττει τον κλάδο, σε μια κρίσιμη μάλιστα περίοδο που οι κυβερνήσεις προσπαθούν να βασιστούν σε ανανεώσιμες πηγές και φωτοβολταϊκά για να μειώσουν μεταξύ άλλων τις εκπομπές ρύπων.
Οι τιμές στα φωτοβολταϊκά είχαν ακολουθήσει έντονα πτωτική τροχιά λόγω της αύξησης της παραγωγής ιδιαίτερα στην Κίνα αλλά τώρα η κατάσταση μάλλον γυρίζει αρνητικά.
Μέχρι τώρα οι αυξήσεις στα φωτοβολταϊκά δεν έχουν φανεί στους τελικούς χρήστες, είτε είναι νοικοκυριά είτε επιχειρήσεις που αναζητούν τρόπους να αντιμετωπίσουν τις ανατιμήσεις φωτιά στο ρεύμα.
«Θα αρχίσουν να φαίνονται έντονα μέσα στο 2022 καθώς θα εξαντλείται το ήδη υπάρχον απόθεμα, το οποίο είχε αγοραστεί σε χαμηλότερες τιμές ενώ υπάρχει και αύξηση του εργατικού κόστους στον κλάδο, η οποία προσδιορίζεται σε περίπου 12% για το 2021», τονίζει ενεργειακός αναλυτής του CNBC που επικαλείται στοιχεία των ερευνών.
Την ίδια στιγμή, η ζήτηση για φωτοβολταϊκά συνεχίζεται αμείωτη. Μόνο το δεύτερο φετινό τρίμηνο, που εξετάζει στην έρευνά της η Solar Energy Industries Association, στις ΗΠΑ εγκαταστάθηκαν ηλιακά πάρκα 5,7 γιγαβάτ που αποτελεί αριθμό ρεκόρ για τέτοιο χρονικό διάστημα.
Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 45% σε σύγκριση με το 2020, όταν βέβαια η πανδημία είχε πλήξει καίρια το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας.
Εκθέσεις από την Ενωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας (Solar Energy Industries Association) μαζί με τη Wood Mackenzie προσδιορίζουν τις αυξήσεις αυτές από 6% έως 16%, οι οποίες είναι οι πρώτες που καταγράφονται από το 2014 δημιουργώντας εκρηκτικό κοκτέιλ για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και εταιρείες κοινής ωφέλειας, που πιέζονται ήδη από τις ανατιμήσεις στο ρεύμα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.
Είναι ενδεικτικό ότι οι τιμές του αλουμινίου, που χρησιμοποιείται κατά κόρον στα ηλιακά πάνελ, έχουν φτάσει σχεδόν τα 3.000 δολάρια ο τόνος. Επίσης ανοδικά έχουν επηρεάσει τις τιμές στα φωτοβολταϊκά και οι αυξήσεις στα κόστη μεταφοράς μέσω θαλάσσης που έχουν σχεδόν εξαπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση των Solar Energy Industries Association (SEIA) και Wood Mackenzie, είναι η πρώτη φορά που οι τιμές στα ηλιακά αυξήθηκαν ανά τρίμηνο και σε ετήσια βάση σε κάθε τμήμα της αγοράς από τότε που η Wood Mackenzie άρχισε να μοντελοποιεί τα δεδομένα των τιμών του συστήματος το 2014.
«Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για το μέλλον μας για το κλίμα, αλλά οι αυξήσεις των τιμών, οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και μια σειρά εμπορικών κινδύνων απειλούν την ικανότητα μας να απαλλάξουμε το δίκτυο ηλεκτρισμού από τον άνθρακα», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της SEIA Αμπιγκέιλ Ρος Χόπερ και πρόσθεσε: «Αν θέλουμε να δώσουμε κίνητρα στην εγχώρια παραγωγή και να κινητοποιήσουμε αρκετές ηλιακές εγκαταστάσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, πρέπει να δούμε δράση από τους ομοσπονδιακούς ηγέτες μας» ζητώντας ευθέως παρέμβαση από τις κυβερνήσεις για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις.
«Ο κλάδος των ηλιακών συνεχίζει να επιδεικνύει ισχυρή τριμηνιαία ανάπτυξη και η ζήτηση είναι υψηλή σε κάθε τομέα», δήλωσε από την πλευρά της η Μισέλ Ντέιβις, επικεφαλής αναλύτρια της Wood Mackenzie και επικεφαλής της έκθεσης και συνεχίζει: «ο κλάδος αντιμετωπίζει τώρα πολλαπλές προκλήσεις, από αυξημένες τιμές εξοπλισμού έως πολύπλοκες διαδικασίες διασύνδεσης. Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων θα είναι κρίσιμη για την επέκταση της ανάπτυξης του κλάδου τα επόμενα χρόνια».