Στιγμές αγωνίας βιώνουν οι κάτοικοι στο Κρανίδι Αργολίδας, από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε και πήρε γρήγορα διαστάσεις. Η πυρκαγιά δεν άργησε να επεκταθεί στο πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα της περιοχής, Amanzoe, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές από τις φλόγες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής ήδη από την πυρκαγιά έχουν προκληθεί σοβαρές φθορές σε μπανγκαλόους, η επιχείρηση εκκένωσης όμως έγινε γρήγορα και αποτελεσματικά, με τον κόσμο να απομακρύνεται και να μην υπάρχουν τραυματισμοί.

Λόγω της δύσκολης κατάστασης, οι διαμένοντες στο ξενοδοχείο αναγκάστηκαν να πάνε στην παραλία για να είναι ασφαλείς.

Η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 63 πυροσβέστες, με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 18 οχήματα.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες δίνουν οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, με την κατάσταση να είναι δύσκολη σε Φωκίδα, Αργολίδα και Ηλεία, ενώ μικρότερης έκτασης πυρκαγιές μαίνονται σε Άγιο Όρος, Ζάκυνθο και Ασπρόπυργο. Στιγμές αγωνίας βιώνουν οι κάτοικοι του χωριού Λάτα στην Ηλεία όπως και εκείνοι στη βόρεια Ιτέα καθώς διατάχθηκε εκκένωση.

Λόγω της απόσυρσης των εναέριων μέσων, το έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών είναι δύσκολο, ενώ παραμένει ο φόβος των αναζωπυρώσεων, με τους ανέμους να είναι ισχυροί.

Παράλληλα, πολύ αυξημένος – σύμφωνα με τον ειδικό χάρτη που εξέδωσε η Πυροσβεστική – εμφανίζεται ο κίνδυνος της πυρκαγιάς για την Τρίτη.

Από νωρίς το απόγευμα

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν αυτή την ώρα στην Άμφισσα και την ευρύτερη περιοχή, που ξεπερνούν και τα 6 μποφόρ, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας στις επίγειες και εναέριες δυνάμεις για να ελέγξουν το τεράστιο μέτωπο της φωτιάς που ξεκίνησε από το μεσημέρι.

Η φωτιά, που ξέσπασε από άγνωστη αιτία λίγο μετά το μεσημέρι, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και έχει αναπτυχθεί σε τρία μέτωπα.

Το ένα μέτωπο κινείται βόρεια προς την πλευρά που είναι το γυναικείο μοναστήρι του προφήτη Ηλία, που εκκενώθηκε προληπτικά από τις οκτώ μοναχές. Ήδη, οι ισχυρές δυνάμεις προσπαθούν να συγκρατήσουν το μέτωπο για να μην προχωρήσει προς το μοναστήρι και από εκεί σε δασική έκταση.

Το δεύτερο μέτωπο δείχνει να είναι το πιο απειλητικό. Έχει κατεύθυνση το χωριό Σερνικάκι, απέχει όμως ιδιαίτερα από το χωριό, το οποίο σε αυτή τη φάση δεν κινδυνεύει. Ωστόσο, ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής από εδάφους και από αέρος μαζί με εθελοντές και μηχανήματα, προσπαθούν να περιορίσουν την πυρκαγιά.

Το τρίτο μέτωπο κινείται μέσα στον Ελαιώνα και είναι το πιο καταστροφικό, ενώ τα επίγεια και τα εναέρια μέσα προσπαθούν να το θέσουν σε περιορισμό.

Εξακολουθεί να μαίνεται η φωτιά που ξεκίνησε το μεσημέρι της Δευτέρας σε αγροτική έκταση στο Σερνικάκι Φωκίδας, ενώ σοβαρή αναζωπύρωση σημειώθηκε και στη Βάλμα Ηλείας, λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Μάλιστα, γύρω στις 6 το απόγευμα, εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους του χωριού Λάτα να εκκενώσουν προς Εφύρα.

Για την κατάσβεση, έχουν κινητοποιηθεί κι επιχειρούν 47 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 14 οχήματα και 5 αεροσκάφη. Οι προσπάθειες της πυροσβεστικής έχουν μεγάλο βαθμό δυσκολίας, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

 

Σε εξέλιξη βρίσκονται σήμερα το μεσημέρι (04/07) τρία πύρινα μέτωπα σε Σχηματάρι, Ζάκυνθο και Σερνικάκι Φωκίδας, με την υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών να προειδοποιεί για επικίνδυνες συνθήκες σε εκείνες τις περιοχές, λόγω των ισχυρών ανέμων.

Όσον αφορά το μέτωπο στο Σχηματάρι, το περιστατικό βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και η εικόνα είναι ελαφρώς βελτιωμένη, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις με 106 πυροσβέστες, 22 οχήματα και 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, ενώ ρίψεις πραγματοποιούν τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Φωτιά, Ζάκυνθος.

Φωτογραφία από το πύρινο μέτωπο στη Ζάκυνθο.

Στη μάχη της κατάσβεσης έχει στηρίξει και ομάδα τριάντα Ρουμάνων πυροσβεστών, οι οποίοι έχουν έλθει στη χώρα μας για να βοηθήσουν κατά τη θερινή περίοδο, ενώ συνδρομή παρέχουν υδροφόρες OTA.

Ταυτόχρονα, με εντολή του αρχηγού της Πυροσβεστικής, κλιμάκιο της ΔAEE μεταβαίνει στην περιοχή της πυρκαγιάς για τη διερεύνηση των αιτιών της.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο (Τρίτη 05/07) σε πέντε Περιφέρειες

Η περιοχή όπου μαίνεται η πυρκαγιά είναι αραιοκατοικημένη, με τις φλόγες, ωστόσο, να πλησιάζουν ενίοτε σπίτια και οικοδομές, δίχως πάντως να έχουν αναφερθεί ζημιές, μέχρι στιγμής.

Μάλιστα, εστάλη και μήνυμα από το 112, το οποίο ζητούσε από τους κατοίκους της περιοχής να αποφύγουν τις μετακινήσεις.

Η ενημέρωση του Πυροσβεστικού Σώματος:

Σε δύο μέτωπα η φωτιά στο Σερνικάκι Φωκίδας, ενισχύονται οι δυνάμεις

Την ίδια ώρα, η μεγαλύτερη φωτιά μαίνεται σε αγροτοδασική έκταση στο Σερνικάκι της Φωκίδας, κοντά στην Άμφισσα.

Το κύριο βάρος της δύναμης έχει πέσει στη συγκεκριμένη πυρκαγιά, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να έχουν ενισχυθεί, καθώς επιχειρούν πάνω από 50 πυροσβέστες με 15 οχήματα, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος κάνουν ρίψεις 2 canadair, 5 τράκτορες και 1 ελικόπτερο Έρικσον.

Φωτιά, Φωκίδα.

Φωτογραφία από το πύρινο μέτωπο στη Φωκίδα.

Οι επίγειες δυνάμεις συνεχώς αυξάνονται με δασοκομάντος που μεταφέρονται από τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία και την Αιτωλοακαρνανία, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο της πυρόσβεσης.

Στο σημείο πνέουν άνεμοι 5 – 6 μποφόρ, ενώ υπάρχει και διακοπή ρεύματος στην περιοχή, με συνέπεια να τεθούν εκτός λειτουργίας αντλιοστάσια της ΔΕΥ και να μη μπορούν να τροφοδοτήσουν με νερό τους Δελφούς, την Ιτέα και το Γαλαξίδι.

Πριν από μία ώρα, η ΔΕΥ Άμφισσας κάλεσε τους πολίτες να περιορίσουν την κατανάλωση, καθώς «η διακοπή ρεύματος ενδέχεται να δημιουργήσει πρόβλημα στην υδροδότηση των οικισμών από την κοινότητα Αγίου Γεωργίου και στις νοτιότερες περιοχές (Ιτέα, Κίρρα, Γαλαξίδι, Βουνιχώρα, Αγία Ευθυμία, Άγιοι Πάντες, Πεντεόρια) συμπεριλαμβανομένων και των κοινοτήτων Χρισσού και Δελφών».

Η Περιφέρεια και οι Δήμοι έχουν διαθέσει μηχανήματα και υδροφόρες, ενώ έχουν κινητοποιηθεί και κάτοικοι της περιοχής που αντιμετωπίζουν τις φλόγες μέσα στα ελαιοπερίβολα, προσπαθώντας να σώσουν τα κτήματά τους.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στο δρόμο Αράχωβας – Άμφισσας έχει διακοπεί στο ύψος του Χρυσού, ενώ πυκνοί καπνοί έχουν σκεπάσει ολόκληρη την περιοχή.