Μεγάλο μέρος της Ευρώπης αντιμετωπίζει ένα «καυτό» ξεκίνημα εβδομάδας, με τη θερμοκρασία στην Ισπανία να ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου (104F), ενώ η μισή Ελλάδα βρίσκεται  σε κόκκινο συναγερμό λόγω πυρκαγιάς και η Αγγλία βιώνει για την πιο ζεστή ημέρα της του έτους, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Τμήματα της ηπείρου έχουν αντιμετωπίσει πολύ υψηλές θερμοκρασίες μέσα σε αυτό το καλοκαίρι, καθώς η κλιματική αλλαγή εντείνει τα κύματα καύσωνα σε όλη την περιοχή, θέτοντας σε κίνδυνο τις καλλιέργειες και τις τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας . Οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες έχουν θέσει πολλές  περιοχές σε κίνδυνο πυρκαγιών, με την Ελλάδα να υφίσταται τη χειρότερη αντιπυρική περίοδο των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Πυρκαγιά

Μια τεράστια πυρκαγιά βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στα ανατολικά της Αθήνας, προκαλώντας εκτεταμένες εκκενώσεις. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι διέσωσε περισσότερους από 250 ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στις πληγείσες περιοχές από την Κυριακή
το απόγευμα, και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διέκοψε τις διακοπές του για να επιστρέψει στην πρωτεύουσα.

«Θα έχουμε μια πολύ δύσκολη εβδομάδα», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας, προειδοποιώντας ότι
οι ισχυροί άνεμοι, οι υψηλές θερμοκρασίες και η παρατεταμένη ξηρασία τροφοδοτούν τις πυρκαγιές. Ο υδράργυρος μπορεί να σκαρφαλώσει στους 42 βαθμούς Κελσίου τις επόμενες ημέρες, με τις επικίνδυνες συνθήκες να αναμένεται να παραμείνουν τουλάχιστον μέχρι τις 15 Αυγούστου.

Ο πυρηνικός σταθμός στη Γαλλία

Πιο δυτικά, περιοχές της βόρειας Ισπανίας έφτασαν τους 43 βαθμούς Κελσίου την Κυριακή, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία AEMET. Η θερμοκρασία στη Βόρεια Γαλλία μπορεί να πλησιάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου τη Δευτέρα, ενώ στο Λονδίνο η θερμοκρασία προβλέπεται να φτάσει τους 34 βαθμούς Κελσίου.

Στη Γαλλία, η Electricite de France SA ο τεράστιος σταθμός που περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό πυρηνικών αντιδραστήρων, έχει επηρεαστεί από τον ζεστό καιρό, με την παραγωγή σε αρκετούς σταθμούς να περιορίζεται. Ο διαχειριστής του δικτύου ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι περιορισμοί παραγωγής είναι πιθανό να επηρεάσουν τις εγκαταστάσεις του Tricastin από τις 13 έως τις 19 Αυγούστου.

Διαβάστε ακόμη: