Ολονύχτια μάχη με τις φωτιές έδωσαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας μαζί με εθελοντές σε Κω, Χίο και Ηράκλειο Κρήτης.

Φωτιές: Χωρίς ενεργό μέτωπο στην Κω

Σαφώς καλύτερη είναι η εικόνα στο μέτωπο της φωτιάς στο νησί της Κω, όπου οι προσπάθειες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς βρίσκονται σε εξέλιξη τόσο από τις επίγειες δυνάμεις όσο και από τις εναέριες με ρίψεις νερού που ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί.

Όπως αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χρήστος Ευστρατίου δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, αλλά στην περιοχή παραμένουν και επιχειρούν δεκάδες πυροσβέστες και εθελοντές για να αποτρέψουν αναζωπυρώσεις και να ελέγξουν την κατάσταση.

Οι κάτοικοι του χωριού Καρδάμαινα που εκκενώθηκε στην διάρκεια της νύκτας για προληπτικούς λόγους έχουν ξεκινήσει να επιστρέφουν στα σπίτια τους από νωρίς το πρωί, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται η επιστροφή και των τουριστών στα καταλύματά τους. Συγκλονιστική ήταν η βοήθεια που προσέφεραν οι Κώοι στους κατοίκους, αλλά και στους επισκέπτες του νησιού, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Καρδάμαινα χθες το απόγευμα. Συγκεντρώθηκαν τρόφιμα, νερά και είδη πρώτης ανάγκης για τους χιλιάδες συνανθρώπους μας που έμειναν στο γήπεδο Αντιμάχειας και στα σχολεία της Αντιμάχειας όλο το βράδυ, ενώ επιστρατεύτηκε και το κλειστό γυμναστήριο στην πόλη της Κω για την φιλοξενία τους.

Φωτιές: Μειώθηκε η ένταση της φωτιάς

Σε εξέλιξη είναι και η πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί της Δευτέρας 1/7 στην Σιδηρούντα Χίου. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική έχει μειωθεί η ένταση της φωτιάς που καίει σε ορεινό κομμάτι στην περιοχή, ενώ μέχρι στιγμής δεν απειλούνται κατοικίες. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με διάσπαρτες εστίες.

Επί τόπου επιχειρούν 177 πυροσβέστες με 36 οχήματα και 11 ομάδες πεζοπόρο. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού και τα εναέρια μέσα (δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο).

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης της πυρκαγιάς στη Χίο τραυματίστηκαν ελαφρά 6 άτομα, και συγκεκριμένα 5 πυροσβέστες και ένας ιδιώτης συνταξιούχος πυροσβέστης.

Σημειώνεται ότι στη σύλληψη ενός 63χρονου άνδρα προχώρησαν οι αρμόδιες αρχές για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα στη Χίο.

Ειδικότερα όπως αναφέρει ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, συνελήφθη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου, ημεδαπός, ως υπαίτιος πρόκλησης πυρκαγιάς σε αγροτοδασική έκταση στη θέση Λάμπη της Τοπικής Κοινότητας Σιδηρούντας στη νήσο Χίο και του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 8.859,375 ευρώ.

Φωτιές: Επιχειρούν στην Κρήτη

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση κατάσβεσης πυρκαγιάς, η οποία εκδηλώθηκε μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, σε χορτολιβαδική και δασική έκταση στην περιοχή Γεράκι του Δήμου Μινώα Πεδιάδος Ηρακλείου.

Στο σημείο επιχειρούν 75 πυροσβέστες που έσπευσαν με 25 οχήματα, δυο πεζοπόρα τμήματα, αλλά και δυο εναέρια μέσα που πραγματοποιούν ρίψεις νερού. Η φωτιά έχει εκδηλωθεί σε σημείο που δεν απειλεί κατοικημένη έκταση.

Φωτιές: Πάνω απο 50 το τελευταίο 24ωρο

52 αγροτοδασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο. Οι 44 από αυτές αντιμετωπίστηκαν άμεσα και οι πυροσβεστικές δυνάμεις αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν ακόμη 8 πυρκαγιές.

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι οι πυρκαγιές σε Δίστομο Βοιωτίας, Ζάκυνθο, Ηράκλειο Κρήτης και στον Άγιο Ελισσαίο Λακωνίας.

Διαβάστε ακόμη