Νέα, ισχυρότατη εστία ανάφλεξης στην ευρωπαϊκή οικονομία πρωτίστως, αλλά και διεθνώς, άναψε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, ανακοινώνοντας ότι η ιταλική οικονομία είναι η μοναδική, από εκείνες που παρακολουθεί, που διατρέχει τον κίνδυνο να υποβαθμιστεί σε non investment grade!
Η επόμενη αξιολόγηση είναι στις 19 Μαΐου και το ενδεχόμενο μιας τέτοιας εξέλιξης είναι υπαρκτό σύμφωνα με τη Moody’s.
Το ενδεχόμενο μιας τέτοιας υποβάθμισης αλλάζει τα δεδομένα της Ευρωζώνης και όχι μόνο της γειτονικής χώρας, καθώς η Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της και μέλος του G-7.
Μόνο και μόνο να σκεφτεί κανείς ότι η Ιταλία πρέπει να αναχρηματοδοτήσει φέτος πάνω από 400 δισ. ευρώ χρέους που λήγει.
Η υποβάθμιση, αν τελικά γίνει, θα εκτινάξει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της γειτονικής μας χώρας, απειλώντας τη με πολιτική και οικονομική έκρηξη.
Η Ιταλία αξιολογείται στην παρούσα φάση με «Baa3» – ήτοι ένα «σκαλί» πάνω από τα «σκουπίδια» – και αρνητικό outlook, με τον οίκο να τονίζει ότι η μειωμένη ανάπτυξη και το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης ενδεχομένως θα επιδεινώσουν τη δημοσιονομική της θέση.
Όπως γίνεται αντιληπτό, αν η Moody’s προχωρήσει σε λιγότερο από ένα μήνα στην υποβάθμιση της Ιταλίας, αυτό δεν θα δημιουργήσει μόνο εκρηκτικές συνέπειες στον προϋπολογισμό της, αλλά θα θέσει σε σκληρή δοκιμασία και το τραπεζικό της σύστημα.
Και τα μεγέθη της διπλανής μας χώρας, φυσικά δεν έχουν καμία σχέση με τα της δικής μας, οπότε οι όποιες προσπάθειες στήριξης από κοινοτικούς πόρους, θα είναι αιματηρές και θα δημιουργήσουν νέα αρνητικά δεδομένα. Ήδη, από χθες που ανακοινώθηκαν οι διαπιστώσεις του οίκου αξιολόγησης, επικρατεί αναβρασμός και νευρικότητα στις χώρες της Ευρωζώνης και στους κορυφαίους φορείς της, από την Κομισιόν, μέχρι την ΕΚΤ και τον ESM.
Η νέα αυτή αναταραχή, είτε οδηγήσει σε υποβάθμιση της Ιταλίας από την Moody’s – θα είναι η μοναδική non investment grade στην ευρωζώνη, μαζί προς το παρόν με την Ελλάδα – είτε όχι στις 19 Μαΐου, αναζωπυρώνει το μείζον πρόβλημα του κρατικού χρέους στην Ευρωζώνη.
Οι φόβοι για εκτεταμένο σορτάρισμα, από τα κερδοσκοπικά funds μπορεί να μην εξωτερικεύονται, για να μην ριχτεί κι άλλο λάδι στη φωτιά, όμως και η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των χωρών-μελών προετοιμάζονται για τα χειρότερα, έχοντας νωπές τις μνήμες από τα πρόσφατη τραπεζική κρίση και την κατάρρευση αμερικανικών τραπεζών, που φανέρωσε και τα προβλήματα της Credit Suisse, οδηγώντας τη εσπευσμένα στις αγκάλες της UBS.
Κατά πληροφορίες μάλιστα στη δική μας Τράπεζα Ελλάδος, έχουν γίνει οι απαραίτητες προεργασίες, έτσι ώστε να έχει η κεντρική τράπεζα τα κατάλληλα διαθέσιμα, ώστε άμεσα να παρέμβει στην περίπτωση που επιχειρηθεί “επίθεση” και στα ελληνικά ομόλογα, παρόμοια με αυτές που ζήσαμε στο παρελθόν και τις πληρώσαμε ακριβά.
Το ίδιο άλλωστε, θυμίζω ότι έγινε πριν από δύο χρόνια για τα ιταλικά ομόλογα, όταν έσπευσε η ΕΚΤ να τα στηρίξει μέσω της διάθεσης σημαντικών ποσών. Ανάλογη αναμένεται να είναι και η στήριξη των ελληνικών ομολόγων, αν κάποιοι “σορτάκηδες” στις αγορές το επιχειρήσουν, θεωρώντας τα ευάλωτα.
Τέλος, η όσο το δυνατόν έγκαιρη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα μας, θα αποτελούσε τροχοπέδη για τέτοιες απόπειρες των διεθνών κερδοσκόπων.
Διαβάστε περισσότερα
- Αλεξάνδρα Παναγιώταρου: Έφυγε από το σπίτι που έμενε με τον Στάθη Σχίζα
- SatanCon: Σάλος στη Βοστώνη με το sold-out «σατανιστικό» συνέδριο
- Σουδάν: «Νομίζαμε θα πεθάνουμε», λένε γυναίκες που διέφυγαν στην Ελλάδα
- Πού θα πάει τελικά ο Γιώργος Γεραπετρίτης; Από το Μαξίμου πάντως θα φύγει…