Για πρώτη φορά, η Βρετανία άνοιξε πυρ με ένα όπλο λέιζερ υψηλής ισχύος εναντίον εναέριου στόχου κατά τη διάρκεια δοκιμής που στέφθηκε με επιτυχία.

Όπως επισημαίνει το BBC, εκτιμάται ότι η δοκιμή θα ανοίξει τον δρόμο για μια εναλλακτική λύση χαμηλού κόστους αντί των πυραύλων για την κατάρριψη στόχων, όπως τα drones.

Το λέιζερ σημαδεύει νόμισμα από ένα χιλιόμετρο μακριά

Το όπλο «Dragon Fire (Φωτιά του Δράκου)» είναι αρκετά ακριβές για να χτυπήσει ένα νόμισμα από ένα χιλιόμετρο μακριά, λέει το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας (MoD), περιγράφοντας τη δοκιμή στο Hebrides Range στη Σκωτία, ως ένα «σημαντικό βήμα» για την εφαρμογή της τεχνολογίας.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς είπε ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να μειώσει «την εξάρτηση από ακριβά πυρομαχικά, ενώ παράλληλα μειώνει τον κίνδυνο παράπλευρης ζημιάς».

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών λέει ότι τόσο ο Στρατός όσο και το Ναυτικό εξετάζουν το ενδεχόμενο χρήσης της τεχνολογίας ως μέρος των μελλοντικών δυνατοτήτων αεράμυνας.

Το λέιζερ θα αντικαταστήσει τους πυραύλους;

«Ενώ τα όπλα λέιζερ μπορεί να ακούγονται σαν κάτι από επιστημονική φαντασία, το ναυτικό των ΗΠΑ έχει ήδη εγκαταστήσει συστήματα σε πολλά αντιτορπιλικά» επισημαίνει το BBC, προσθέτοντας ότι: «Πύραυλοι αντί λέιζερ έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατάρριψη drones κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σύγκρουσης με τους Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι πύραυλοι μπορεί να είναι πολύ πιο ακριβοί από τα drones που καταστρέφουν, με μερικούς να κοστίζουν εκατομμύρια λίρες σε σύγκριση με μερικές χιλιάδες».

Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας λέει ότι το κόστος από τη χρήση του συστήματος DragonFire για 10 δευτερόλεπτα ισοδυναμεί με τη χρήση ενός τυπικού καλοριφέρ για μία ώρα, δηλαδή το κόστος λειτουργίας του συνήθως είναι λιγότερο από 10 λίρες ανά βολή.

Διαβάστε ακόμη: