Μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης ανάμεσα στο Νταού Πεντέλης και στο Ντράφι, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δίνουν μεγάλο αγώνα, ενώ παράλληλα παλεύουν με πολύ ισχυρούς ανέμους.

Από τις 6 το πρωί ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες το μεγάλο στοίχημα είναι να μπορέσουν τα εναέρια μέσα να επιχειρήσουν καθώς οι συνθήκες είναι δύσκολες τόσο λόγω των ισχυρών ανέμων όσο και λόγω των πυκνών καπνών που έχουν καλύψει τα μέτωπα σε Πεντέλη, Ανθούσα, Γέρακα και Παλλήνη.

Για ολονύχτια «μάχη» που δόθηκε στην Πεντέλη μίλησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός, ο οποίος τόνισε πως η ένταση των ανέμων έκανε ιδιαίτερα δύσκολο το έργο της κατάσβεσης.

Όπως είπε, η ταχύτητα των ανέμων ξεπέρναγε κατά πολύ τα 80χλμ/ώρα ενώ άλλαζαν συνεχώς κατεύθυνση.

«Πρώτη προτεραιότητα ήταν και παραμένει η διασφάλιση ανθρώπινης ζωής», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αρτοποιός είπε πως δόθηκε επίσης μεγάλη μάχη για την προστασία κρίσιμων δημόσιων κτηρίων και δομών αλλά και της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της νύχτας έγιναν 600 απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλές σημείο ενώ εστάλησαν και πέντε μηνύματα από το 112.

Στις φλόγες είναι μια τεράστια περιοχή στο βουνό της Πεντέλης και συγκεκριμένα στο Ντράφι, τη γειτονική και συνορεύουσα Ανθούσα, το Δασαμάρι και τη Διώνη.

Οι άνεμοι πνέουν πολύ ισχυροί μέχρι θυελλώδεις και οι ριπές του ανέμου φτάνουν μέχρι τα οκτώ μποφόρ.

Η περιοχή, για να αντιληφθούν όσοι δεν γνωρίζουν, είναι γεμάτη πεύκα, μέσω των οποίων η φωτιά μεταδίδεται σε χρόνο-ρεκόρ.

Η πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 17:00 και μέσα σε τρεις ώρες επεκτάθηκε ταχύτατα σε Ντράφι, Ανθούσα, Δασαμάρι και Διώνη.

Αυτή την ώρα, ένα από τα πιο επικίνδυνα μέτωπα της φωτιάς είναι στον δρόμο από Παλαιά Πεντέλη προς Άγιο Πέτρο και συγκεκριμένα ανατολικά από το μοναστήρι των Αγίων Ασωμάτων. Η φωτιά εκεί κινείται με νότια κατεύθυνση, αλλά, εάν οι άνεμοι γυρίσουν δυτικοί, τότε θα κατευθυνθεί προς το νοσοκομείο Παίδων και την Παλαιά Πεντέλη.

Πέντε λεπτά πριν από τις 21:00, αποσύρθηκαν τα εναέρια μέσα. Κατά πληροφορίες, στις συσκέψεις που έγιναν, οι μετεωρολόγοι επισήμαναν ότι μέχρι τις 2 τα ξημερώματα θα πέσουν κάπως οι άνεμοι, οπότε ίσως υπάρξει ένα «παράθυρο» ευκαιρίας να αντιμετωπιστεί η φωτιά.

Στο σημείο έχει στηθεί φράγμα, για να μην περάσουν οι φλόγες.

Όλες οι υδροφόρες, τα οχήματα και οι πυροσβέστες είναι στο σημείο, ενώ επιχειρούν συνεχώς τα εναέρια μέσα.

 

 

 

Άμεσα έχουν κινητοποιηθεί επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα.

 

Στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι. Το πιο κοντινό κτήριο είναι το Μοναστήρι Παντοκράτορος.

 

 Όλες οι εξελίξεις από τη μεγάλη φωτιά στην Πεντέλη

Αποχωρούν τα Air Tractors λόγω των ισχυρών ανέμων

Στην περιοχή της φωτιάς στην Πεντέλη πνέουν ισχυροί άνεμοι, με τις ριπές να φτάνουν και στα οκτώ μποφόρ.

Οι Air Tractors δεν μπορούν να επιχειρήσουν και αποχωρούν.

Δόθηκε εντολή να σηκωθούν δύο Canadair από Ελευσίνα και άλλα δύο από Θεσσαλονίκη.

Συνεχίζουν να επιχειρούν σε αυτές τις συνθήκες τα ελικόπτερα, ενώ ενισχύονται και με άλλα ελικόπτερα από την περιφέρεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή έπνεαν άνεμοι έντασης 8 μποφόρ. Δείτε την εικόνα με την ένταση των ανέμων από το windy.com στις 19.00 μ.μ.

Οι φλόγες έφτασαν στα πρώτα σπίτια στο Ντράφι

Συγκλονιστικές εικόνες μεταδίδονται σε απευθείας μετάδοση όπου οι καπνοί έχουν ζώσει το Ντράφι με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη με τις φλόγες. Μάλιστα όπως μετέδωσε το Open TV υπάρχουν σπίτια που έχουν τυλιχθεί στις φλόγες.

Στο σημείο έχει στηθεί φράγμα, για να μην περάσουν οι φλόγες. Όλες οι υδροφόρες, τα οχήματα και οι πυροσβέστες είναι στο σημείο, ενώ επιχειρούν συνεχώς τα εναέρια μέσα.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στην Πεντέλη

Διακοπές στην κυκλοφορία οχημάτων έχουν καταγραφεί σε συγκεκριμένους δρόμους λόγω της δασικής πυρκαγιάς στην Πεντέλη που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αυτή την ώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε: Περιφερειακή Οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης, από το ύψος του 414 ΣΝΕΝ έως τη θέση Άγιος Πέτρος και στην οδό Καλλισίων και Παπαδιαμάντη προς Ντράφι.

Μήνυμα μέσω του 112, στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Ντράφι, Νταού Πεντέλης, Διώνη και Καλλιτεχνούπολη, να παραμείνουν σε ετοιμότητα λόγω της πυρκαγιάς.

Όπως δήλωσε, ο εκπρόσωπος τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, στην ΕΡΤ, Γιάννης Αρτοποιός, η φωτιά κινείται ανατολικά προς την περιοχή του Ντραφίου και τόνισε ότι πρόκειται για μια δύσκολη πυρκαγιά, ωστόσο θα κάνουν ό,τι μπορούν για να την ελέγξουν.

Εκκενώθηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, σύμφωνα με την ΕΡΤ

Ο πυρομετεωρολόγος κ. Θεόδωρος Γιάνναρος έκανε γνωστό, μιλώντας στο ERTNews, ότι ζητήθηκε από τους εργαζόμενους στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών να εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις, τόσο για λόγους ασφαλείας, όσο και για τη διευκόλυνση του έργου των Πυροσβεστών.

«Ήρθε μήνυμα από το 112 να είμαστε σε επιφυλακή όσοι βρισκόμασταν στην περιοχή. Παράλληλα, εξέδωσε ανακοίνωση ο Πρόεδρός μας για να απομακρυνθούμε από το σημείο» τόνισε ο κ. Γιάνναρος.

«Δύσκολη η φωτιά στην Πεντέλη» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής

«Δύσκολη» χαρακτήρισε τη φωτιά στην Πεντέλη ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός.

«Η πυρκαγιά ξέσπασε στο Νταού Πεντέλης και κινείται ανατολικά προς την περιοχή του Ντραφίου. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο σημείο με πάρα πολύ μεγάλη εναέρια δύναμη 11 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα είναι συντονιστικό» δήλωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.

«Κατάσβεση κάνουν 78 πυροσβέστες με 5 πεζοπόρα τμήματα, 22 οχήματα και η δύναμη των Ρουμάνων πυροσβεστών με 28 πυροσβέστες, 3 υδροφόρα οχήματα κι ένα αναγνωριστικό. Είναι μία δύσκολη πυρκαγιά και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να την ελέγξουμε» πρόσθεσε.

Εκκενώνεται η Ανθούσα

Εκτός ελέγχου η φωτιά που ξεκίνησε από το Νταού – Να κατευθυνθούν προς Γέρακα οι κάτοικοι της Ανθούσας ειδοποιήθηκαν ώρα 19:54 από το 112

Εκκένωση με μήνυμα του 112 και από Διώνη και Δαμάσι

Φλέγεται η Πεντέλη: Εκκένωση σε Ανθούσα, Ντράφι, Διώνη και Δασαμάρι

Ανάμεσα στα σπίτια η φωτιά- Πολύ δύσκολη η κατάσταση, θυελλώδεις οι άνεμοι, πολλές οι εστίες- Πέφτει σε λίγο η νύχτα και θα αποσυρθούν τα εναέρια μέσα.

 

Δραματική προειδοποίηση Κολυδά – Επιδείνωση των ανέμων τα ξημερώματα

Η μέση ένταση των ανέμων τη νύχτα μπορεί να μη ξεπερνά τα 5 με 6 μποφόρ , ωστόσο οι ριπές του ανέμου θα φτάνουν 7-8 μποφόρ αναφέρει σε ανάρτησή του ο Διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς. Σημειώνει επίσης ότι «οι συνθήκες θα εξακολουθήσουν να είναι δύσκολες και το βράδυ , ενω πριν τα ξημερώματα θα ενισχυθούν».

Σχετικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τις απογευματινές ώρες της Τρίτης 19.07.2022 στην ευρύτερη περιοχή Νταού Πεντέλης η Πυρομετεωρολογική ενημέρωση από το Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου αναφέρει:

– Στην ευρύτερη περιοχή και με βάση μετρήσεις από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr πνέουν Β/ΒΑ άνεμοι με μέσες εντάσεις που φτάνουν τα 5-6 μποφόρ και ριπές που προσεγγίζουν τα 50-60 km/h.

– Με βάση την ανάλυση των τελευταίων διαθέσιμων προγνωστικών δεδομένων και για τις αμέσως επόμενες ώρες (19.07 18:00 – 20.07 04:00/05:00) περιμένουμε μικρή εξασθένιση των ισχυρών ανέμων και ανάκαμψη της υγρασίας της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης σε επίπεδα μεγαλύτερα του 10%, βελτιώνοντας έτσι τις δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες που τώρα επικρατούν.

– Ωστόσο, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επιδεινωθούν εκ νέου από τις πρώτες πρωινές ώρες 04:00/05:00 (Τετάρτη 20.07.2022), οπότε και περιμένουμε εκ νέου ενίσχυση της έντασης των ανέμων και αύξηση της ευφλεκτότητας της νεκρής καύσιμης ύλης έως και τις μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης 20.07.2022.

– Λόγω των μεγάλων εντάσεων του ανέμου και των ισχυρών ριπών, αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης κηλιδώσεων (έναρξη νέων εστιών), ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις από το κύριο μέτωπο.

Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής για τη φωτιά στην Πεντέλη

Σε νεότερη ενημέρωσή του για την εξέλιξη της φωτιάς ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός ανέφερε ότι στο σημείο έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις.

Αυτή την ώρα επιχειρούν 78 πυροσβέστες με 5 πεζοπόρα τμήματα, 22 οχήματα, 28 Ρουμάνοι πυροσβέστες με 3 υδροφόρα και 1 αναγνωριστικό, καθώς και 11 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα λειτουργεί ως συντονιστικό.

Δυνάμεις της ΓΑΔΑ συνδράμουν το έργο των πυροσβεστών στην πυρκαγιά της Πεντέλης

Δυνάμεις της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής συνδράμουν το έργο των πυροσβεστών στην πυρκαγιά που μαίνεται στην περιοχή της Πεντέλης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, έχουν διατεθεί, από διάφορες υπηρεσίες της ΓΑΔΑ, 150 αστυνομικοί και 58 οχήματα.

Ξεκινάει η εκκένωση του Παίδων Πεντέλης

Η φωτιά κινείται προς το νοσοκομείο Παίδων Παλαιάς Πεντέλης.

Αυτή την ώρα, εκτός από το μέτωπο της φωτιάς που καίει στο Ντράφι, την Ανθούσα, το Δασαμάρι και τη Διώνη, ένα πολύ σοβαρό, ίσως το δυσκολότερο μέτωπο της φωτιάς κινείται προς το παιδιατρικό νοσοκομείο Πεντέλης.

Από το υπουργείο Υγείας δόθηκε εντολή για εκκένωση του νοσοκομείου. Απομακρύνονται τώρα 36 άρρωστα παιδιά που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο παίδων και 19 γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό.

Θοδωρής Μ. Γιάνναρος – πυρομετεωρολόγος : Η τοπογραφία της Πεντέλης ενισχύει την ένταση της πυρκαγιάς

«Είναι μια εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά και η προσπάθεια της Πυροσβεστικής είναι πραγματικά τεράστια – την είδαμε ζωντανά εμείς οι ερευνητές από την πρώτη στιγμή στο Αστεροσκοπείο όταν οι φλόγες καβάλησαν την πλαγιά προς το Ντράφι. Τα εναέρια μέσα ήρθαν αμέσως και άρχισαν να κάνουν πολύ στοχευμένες ρίψεις και να “κεντράρουν” τα σημεία μέσα σε μια πολύ δύσκολη επιχείρηση για τα εναέρια λόγω των σφοδρών ανέμων που επικρατούν. Έχει ήδη ξεκινήσει από τις 19.30 ένα “παράθυρο χρόνου” όπου η ένταση του ανέμου σταδιακά θα πέφτει μέχρι τις 03.00 περίπου με 04.00 το πρωί. Δυστυχώς στις 04.00 οι άνεμοι φαίνεται να ενισχύονται ξανά και οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες να επιδεινώνονται. Αυτό που κάνει αυτήν την πυρκαγιά εξαιρετικά δύσκολη είναι το έντονο ανάγλυφο της περιοχής όπου η αλληλεπίδραση του ανέμου με την τοπογραφία της Πεντέλης ενισχύουν την ένταση της πυρκαγιάς και την κάνουν να δημιουργεί το δικό της καιρό» δηλώνει o Θοδωρής Μ. Γιάνναρος, πυρομετεωρολόγος, εντεταλμένος ερευνητής στο Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία Θριάσιο και Γεννηματάς

Σε ετοιμότητα βρίσκονται τα νοσοκομεία Θριάσιο και Γεννηματάς λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή της Πεντέλης, ενώ βρίσκονται στην περιοχή και πέντε ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Εκκληση για την προστασία των ζώων συντροφιάς

Η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς κάνει έκκληση σε όλους τους πολίτες να μην εγκαταλείπουν τα ζώα τους, να μην τα αφήνουν αβοήθητα, δεμένα και εγκλωβισμένα. Κάθε ζωή έχει αξία.

Έχει ενεργοποιηθεί ήδη μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων από την οργάνωση Dogs’ Voice σε συνεργασία με την ΕΔΚΕ (Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδας) τον οποίο είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Ήδη δημιουργείται κτηνιατρικός σταθμός από την Dogs’ Voice και την ΕΔΚΕ στην κτηνιατρική κλινική Παλλήνης – Vet Clinic, Μιλτιάδου 27, Παλλήνη, ο όποιος θα δέχεται αποκλειστικά πυρόπληκτα ζώα για πρώτες βοήθειες. Θα γίνεται πλήρης καταγραφή των ζώων.

Προς το παρόν ζώα σε ανάγκη θα μεταφέρονται σε ασφαλείς φιλοξενίες μέσω του μηχανισμού. Σε περίπτωση που αδυνατείτε να εκκενώσετε λόγω ύπαρξης πολλών ζώων δικών σας ή βρείτε εγκλωβισμένα ζώα σε ανάγκη και δεν μπορείτε να τα βοηθήσετε άμεσα καλέστε μας στο 2131364935.

Στην διάθεση όσων έχουν ανάγκη λόγω της φωτιάς και το Χαμόγελο του Παιδιού

https://twitter.com/hamogelo/status/1549439203880083457?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1549439203880083457%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.kathimerini.gr%2Fsociety%2F561964102%2Fntaoy-pentelis-megali-kinitopoiisi-tis-pyrosvestikis-minyma-apo-to-112-2%2F

Έτοιμος και ο στρατός να συνδράμει με 150 κομάντος

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν στην επιχειρηση πυρόσβεσης στην Πεντέλη με δύο ομάδες που έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο του σχεδίου «Δευκαλίων».

Πρόκειται για περίπου 150 κομάντος από την 2η ΜΑΛ (Μοίρα Αλεξιπτωτιστών) και το 575 ΤΠΝ (Τάγμα Πεζοναυτών) και δύο τροχοφόρους Φορτωτές.

Οι στρατιωτικοί είναι σε δίωρη ετοιμότητα επέμβασης. Πρόκειται για περίπου 150 εκπαιδευμένους στρατιωτικούς από την 2η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών και το 575 Τάγμα Πεζοναυτών.

Ο στρατός θα διαθέσει και αριθμό λεωφορείων για την εκκένωση κατοίκων, εφ’ όσον απαιτηθεί.

Στα 150 μέτρα από τα πρώτα σπίτια βρίσκεται η φωτιά στην Παλαιά Πεντέλη

Μάχη σώμα με σώμα με το πύρινο μέτωπο στην Πεντέλη δίνουν οι πυροσβέστες προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης. Παρά το γεγονός ότι στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι οι πυροβέστες συνεχίζουν τις προσπάθειές τους ενώ αυτή τη στιγμή η φωτιά βρίσκεται περίπου 150 μέτρα από τα σπίτια στην Παλαιά Πεντέλη.

Την ίδια στιγμή οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται στο σημείο έχουν κυκλώσει περιμετρικά τον οικισμότης Καλλιθέας και προσπαθούν να αποτρέψουν τη φωτιά να μπει μέσα σε αυτόν.

Η πυρκαγιά εξαπλώνεται σαν «χταπόδι» δηλώνει ο δήμαρχος Ραφήνας

Mε πλήρη ετοιμότητα για την φιλοξενία οικογενειών που τυχόν χρειαστούν στέγαση μετά τις εκκενώσεις των κατοικιών που προκάλεσε η πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε το απόγευμα στο Ντράφι, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς.

Στις 8.30 μμ από το μέτωπο της κατάσβεσης ο ίδιος με τα 3 πυροσβεστικά οχήματα και τις 4 υδροφόρες του Δήμου, μας ενημερώνει ότι αυτή τη στιγμή καίγεται παρακείμενη οικία.

Αναφορικά με τις εκκενώσεις του πληθυσμού επισημαίνει ότι από το Ντράφι κατευθύνονται προς την Παλλήνη και από την Ανθούσα προς τον Γέρακα και ότι «προφανώς ο δήμος Ραφήνας -Πικερμίου διαθέτει κάθε δυνατότητα φιλοξενίας εφόσον παραστεί ανάγκη».

Αναφορικά με το μικροκλίμα που αναπτύσσει η πυρκαγιά στα πευκόφυτα και ανομοιογενώς εδαφολογικά επίπεδα, τονίζει ότι «δυστυχώς εξαπλώνεται σαν χταπόδι και πολλαπλασιάζονται τα μέτωπα».

Ο δήμαρχος ιδιαίτερα ανήσυχος για τις προκληθείσες καταστροφές στις περιουσίες στο περιβάλλον και την οικονομία εξέφρασε φόβους για τις διάσπαρτες κατοικίες, καθώς σε λίγο θα σταματούσαν οι εναέριες δυνάμεις και θα απέμεναν οι επίγειες μόνο για την κατάσβεση, βοηθούμενες βεβαίως από την αναμενόμενη εξασθένηση των ανέμων.

Υπενθυμίζει ότι ανάλογες καταστάσεις «ζήσαμε ξανά στο παρελθόν με δυστυχώς τραγικές συνέπειες». Συγκρίνοντας τις δύο πυρκαγιές αναγνώρισε έντονες διαφορές, καθώς τότε ο άνεμος ήταν πολύ ισχυρότερος – άνω των 10-11 μποφώρ, έναντι των 7-8 μποφώρ τώρα – και η κατεύθυνση του οδηγούσε προς την θάλασσα όπου τελικά παγιδεύτηκαν οι συνάνθρωποι μας, ενώ στην προκειμένη περίπτωση δόθηκε προληπτική εντολή εκκένωσης από τους αρμόδιους

Η εξέλιξη της πυρκαγιάς

Η πυρκαγιά της Πεντέλης στο μέτωπο στην κορυφή προς Διόνυσο έχει μειώσει ταχύτητα.

Στο μέτωπο στα δυτικά και νότια προς Καλλιθέα έχει ένταση.

Στο σκοτάδι το Ντράφι με διακοπές ρεύματος λόγω της μεγάλης φωτιάς

Εκτεταμένες διακοπές ρεύματος καταγράφηκαν στο Ντράφι, με την περιοχή να βυθίζεται στο σκοτάδι λόγω της μεγάλης φωτιάς που ξεκίνησε από την Πεντέλη και εξακολουθεί να μαίνεται απειλητικά.

Από το απόγευμα οι φλόγες περικύκλωσαν τα σπίτια της περιοχής του Ντράφι.

Λόγω των ισχυρών ανέμων, το έργο της πυροσβεστικής ήταν ιδιαίτερα δύσκολο, ενώ λίγο προτού νυχτώσει επιχειρούσαν εναέρια μέσα πάνω από τα σπίτια.

Στις 18.45 εστάλη μήνυμα από το 112 στους πολίτες που βρίσκονταν στο Ντράφι να εκκενώσουν προς Παλλήνη.

Η Πεντέλη στις φλόγες πίσω από Ακρόπολη και Λυκαβηττό

Πρόκειται για εικόνες που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ τα τελευταία χρόνια. Είναι η Ακρόπολη και ο Λυκαβηττός έχοντας ως background τη φλεγόμενη Πεντέλη. Ο ΣΚΑΪ πρόβαλε το βράδυ της Τρίτης εικόνες που ραγίζουν καρδιές.

Και ενώ είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε τις νύχτες τον Παρθενώνα φωτισμένο πλέον τον βλέπουμε να είναι καλυμμένος από το «κόκκινο» χρώμα της φωτιάς. Υπενθυμίζεται πως η πυρκαγιά μαίνεται από τις 17:10 το απόγευμα της Τρίτης (19/7) με τους ισχυρούς ανέμους να έχουν μετατρέψει όλη την περιοχή σε μια πύρινη κόλαση.