Το απόγευμα του Σαββάτου, τα πιο κρίσιμα πύρινα μέτωπα εντοπίζονται στις περιοχές Ασπροπύργου, Ξάνθης και Φαρσάλων, με τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής να ενισχύονται συνεχώς.

Ωστόσο περί τις 21:00 θα σταματήσουν οι ρίψεις από αέρος κάτι που αυτομάτως θα σημάνει την ανάγκη για ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων.

Πυρκαγιά έχει ξεσπάσει σε επαγγελματικό χώρο στην περιοχή Λάκκα Κατσαρή στον Ασπρόπυργο. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 16:30 σε εργοστάσιο ανακύκλωσης. Στο σημείο επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 8 οχήματα.

Πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Σοφό Ασπροπύργου

Παράλληλα πυρκαγιά έχει ξεσπάσει σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Σοφό στον Ασπρόπυργο Αττικής. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά έχει εκδηλωθεί πάνω από τον καταυλισμό στο Σοφό.

Στο σημείο επιχειρούν μέχρι στιγμής 54 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 13 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν 2 ελικόπτερα.

Οι φωτιές σε Ξάνθη και Λάρισα

Την ίδια στιγμή μεγάλης έκτασης φωτιές καίνε και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Στην Ξάνθη, στην περιοχή Μαγγάνων επιχειρούν 17 πυροσβέστες με πέντε οχήματα, όπως και τέσσερα εναέρια μέρα, ένα ελικόπτερο και τρία αεροσκάφη.

Στη Λάρισα, στα Φάρσαλα, το πύρινο μέτωπο έχει ξεσπάσει σε δύσβατο σημείο.

Η φωτιά καίει θαμνώδη έκταση χωρίς να απειλούνται κατοικίες. Στο σημείο επιχειρούν 14 πυροσβέστες με έξι οχήματα και δύο αεροσκάφη.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή σε Αττική, Εύβοια, Μαγνησία και Κρήτη

Πολύ υψηλός εκτιμάται ότι θα είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας αύριο, Κυριακή, σύμφωνα με τον χάρτη που δημοσιεύει η Πολιτική Προστασία.

Ειδικότερα συνιστάται προσοχή στους κατοίκους των περιοχών Αττικής, Κυθήρων, κεντρικής και βόρειας Εύβοιας, Βοιωτίας, Κορινθίας, Αργολίδας, Λακωνίας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Μαγνησίας.

Πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος και σε περιοχές της Κρήτης, όπως τα Χανιά, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο για τις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Κρήτης

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο για έξι Περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)

• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)

• Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Μαγνησίας)

• Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)

• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Αχαΐας)

• Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Χανίων, ΠΕ Ρεθύμνου, ΠΕ Ηρακλείου)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

Διαβάστε ακόμη: