Μεγάλες ζημιές στο κτήριο, τις εγκαταστάσεις και τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό προκάλεσε η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι στο ελληνικό νοσοκομείο του Βαλουκλή, στην Κωνσταντινούπολη.

Το νοσοκομείο αποτελεί τμήμα των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων Βαλουκλή και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα φιλανθρωπικά ιδρύματα της ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη, όπως ανέφερε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Πέραν αυτών, είναι και ένα ιστορικό κτήριο, καθώς ιδρύθηκε το 1753, εξυπηρετώντας την ομογένεια.

Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο περίπου στις 14:20. Όπως μεταδίδεται από ΜΜΕ, η πυρκαγιά ενδέχεται να προκλήθηκε από πρόβλημα που εκδηλώθηκε στο σύστημα ηλεκτροδότησης του νοσοκομείου.

Όπως ανακοινώθηκε, η φωτιά ξεκίνησε από το τμήμα φροντίδας ηλικιωμένων και επεκτάθηκε σε ορόφους του πολυώροφου κτηρίου. Ωστόσο, λίγο μετά τις 14:00, το CNN Turk μετέδωσε επικαλούμενο πυροσβέστες πως τέθηκε υπό έλεγχο χωρίς να υπάρξουν θύματα. Οι προσπάθειες κατάσβεσης συνεχίζονται. Σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση, η φωτιά εκδηλώθηκε στη σκεπή του νοσοκομείου και επεκτάθηκε γρήγορα στην εξωτερική επένδυση του κτιρίου.

Εκκένωσαν στα χέρια ή με καροτσάκια τους ασθενείς

Όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, με το που έγινε αντιληπτή η πυρκαγιά, επιχειρήθηκε η εκκένωσή του με τους ασθενείς να μεταφέρονται στα χέρια προκειμένου να απομακρυνθούν από τις φλόγες είτε σε αναπηρικά καροτσάκια είτε στις αγκαλιές των πυροσβεστών. Οι ασθενείς ματαφέρθηκαν στα γύρω νοσοκομεία.

Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Αλί Γερλίκαγια βρέθηκε στον χώρο του νοσοκομείου. «Δεν υπάρχουν τραυματισμοί ή απώλειες ζωής. Δεν γνωρίζουμε τα αίτια της πυρκαγιάς» δήλωσε, προσθέτοντας ότι αναμένει από την πυροσβεστική να διαπιστώσει πώς προέκυψε. Όπως διευκρίνισε, στο νοσοκομείο φιλοξενούνταν 62 ηλικιωμένοι και 42 εσωτερικοί ασθενείς, ενώ δεσμεύτηκε για την ανακαίνιση του κτηρίου.

Επί τόπου μετέβη ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου. Όπως δήλωσε, υπάρχει αναφορά ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από τη στέγη στο βόρειο τμήμα. «Το γεγονός ότι ήταν παλιά ξύλα, επιτάχυνε την πυρκαγιά στο τμήμα της στέγης», πρόσθεσε. Ο Ιμάμογλου διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα από τον καπνό.

Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις. Η οροφή του νοσοκομείου, όπως φαίνεται και στις εικόνες, έχει καταστραφεί.

Στις φλόγες τυλίχθηκε το ελληνικό νοσοκομείο στου Βαλουκλή στην Κωνσταντινούπολη, με αποτέλεσμα να εκκενωθεί.

Μόλις έγινε αντιληπτή η πυρκαγιά, επιχειρήθηκε η εκκένωση του κτηρίου, με τους ασθενείς να μεταφέρονται στα χέρια, προκειμένου να απομακρυνθούν από τις φλόγες, είτε σε αναπηρικά αμαξίδια, είτε στις αγκαλιές των πυροσβεστών, σύμφωνα με Μέσα ενημέρωσης της γείτονος χώρας.

Φωτιά στο ελληνικό νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης

Η φωτιά ξέσπασε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, ενώ επί τόπου επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις.

Η στιγμή εκκένωσης του ελληνικού νοσοκομείου:

Ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, μετέβη επί τόπου, ενώ, περίπου 80 ασθενείς μεταφέρθηκαν μακριά από το φλεγόμενο κτήριο.

Στην ανακοίνωση του Διοικητή του νοσοκομείου, σημειώνεται πως «δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματισμοί, μεταφέρθηκαν 80 ασθενείς. Το κτήριο έχει εκκενωθεί πλήρως, είμαστε όλοι εδώ. Γίνεται προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά.

Δόξα τω Θεώ, η φωτιά εντοπίσθηκε νωρίς και απομακρύνθηκαν όλοι οι ασθενείς. Μέσα, όπου συνεχίσθηκε η φωτιά, δεν έχουμε ασθενείς ή ηλικιωμένους. Έμεναν περίπου 100 ηλικιωμένοι, οι οποίοι εκκενώθηκαν με απολύτως υγιή τρόπο, πριν η φωτιά εξαπλωθεί», επισημάνθηκε.

Φωτιά στο ελληνικό νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης: «Δώσαμε μάχη να σώσουμε τους ανθρώπους», λέει ο διευθυντής

Τις δραματικές στιγμές διάσωσης των 104 ασθενών και ηλικιωμένων από τη φωτιά που ξέσπασε στο ελληνικό νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης περιγράφει ο διευθυντής του Νοσοκομείου – Γηροκομείου Μπαλουκλί Στάθης Λεάνας.

«Ευτυχώς δεν είχαμε θύματα, ούτε και εγκαύματα, ούτε και κανένα άλλο πρόβλημα. Προσπαθήσαμε αμέσως μόλις άρχισε η φωτιά να μεταφέρουμε όσους ήταν στο τμήμα του νοσοκομείου» είπε στο OPEN ο κ. Λεάνας.

Το κτήριο θεωρείται σύμβολο για τους Ρωμιούς της Πόλης, με ιστορία 100 ετών. Όπως εξήγησε ο κ. Λεάνας, το νοσοκομείο είναι ένας μεγάλος κήπος με επτά διαφορετικά κτήρια. Ένα από αυτά τα κτήρια είναι το γηροκομείο, το οποίο κάηκε.

Στο γηροκομείο έμεναν 62 ηλικιωμένοι. Οι περισσότεροι μεταφέρθηκαν στο τμήμα του νοσοκομείου και σε περιπτώσεις που κρίθηκε ότι δεν μπορούσαν να φιλοξενηθούν, οδηγήθηκαν σε κοντινό νοσοκομείο. Παράλληλα, διαβιούσαν και 42 ψυχικά ασθενείς, που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις. Και αυτοί είναι καλά, με τους περισσότερους να έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, πλην ελαχίστων, που δεν γινόταν σήμερα να κρατηθούν.

Η επιχείρηση ήταν δύσκολη όπως τονίζει. «Ορισμένοι είναι κατάκοιτοι. Ήταν πολύ δύσκολη επιχείρηση κι είχε τρομερό αέρα», εξήγησε προσθέτοντας ότι τα οχήματα της πυροσβεστικής έφτασαν αμέσως.

Μέχρι στιγμής, άγνωστα παραμένουν τα αίτια της πυρκαγιάς αλλά και το μέγεθος των ζημιών. Εκτίμηση για την καταστροφή θα υπάρξει όταν αποχωρήσει η πυροσβεστική και οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου μπορούν να εισέλθουν.

Ο κ. Λεάνας πάντως εκτιμά ότι το κτήριο καταστράφηκε ολοσχερώς.