Περιορίστηκε η φωτιά στη Σάμο, ωστόσο για προληπτικούς λόγους έχουν απομακρυνθεί οι ηλικιωμένοι από τον παραθαλάσσιο οικισμό Πούντα.

Οι υπόλοιποι κάτοικοι έχουν παραμείνει στην περιοχή και βοηθούν τους πυροσβέστες που επιχειρούν. Η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης, εξακολουθεί να καίει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι «ανεξέλεγκτη», όπως βεβαιώνουν αρμόδιες πηγές. Επίσης, τόσο ο διοικητής της Πυροσβεστικής, όσο και ο δήμαρχος Σάμου, αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν καμένα σπίτια.

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η φωτιά στη Σάμο με το χωριό Λιμνιώνα να εκκενώνεται. Σύμμαχοι της φωτιάς οι δυνατοί άνεμοι που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό και για την τραγωδία με την πτώση του ελικοπτέρου.

Η φωτιά άρχισε από τον οικισμό Παλαιοχώρι στον Μαραθόκαμπο της Δυτικής Σάμου. Λόγω των ισχυρών ανέμων πέρασε από τον Μαραθόκαμπο και τις περιοχές Γκιόκα και της Μακριά Πούντας με κατεύθυνση πλέον, την Παραλία του Λιμνιώνα.

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 49 πυροσβέστες, 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 15 οχήματα, ενώ υπήρχε και η βοήθεια από πέντε αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα μέχρι να πέσει η νύχτα. Βοηθούν επίσης υδροφόρες ΟΤΑ και εθελοντές.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά κάηκε το Μοναστήρι του Αγίου Γιάννη του Ελεήμονα, καθώς και διάσπαρτα σπίτια κοντά στο Παλαιοχώρι.

Μιλώντας στο protothema.gr, ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος, τόνισε ότι κατάσταση είναι πολύ δύσκολη.

Συγκεκριμένα δήλωσε τα εξής: «Είμαστε όλοι στη μάχη. Εθελοντές, δήμοι, πυροσβέστες, αστυνομία. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα».

Για το τραγικό δυστύχημα με την πτώση του ελικοπτέρου στο νησί, ο κ.Στάντζος είπε: «οι πολίτες έχουν μεγάλη θλίψη για τους δύο νεκρούς».

Από νωρίς το απόγευμα 

Πολλές ζημιές αφήνει στο πέρασμά της η φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη από το μεσημέρι στη Σάμο στην περιοχή Παλαιοχώρι Μαραθοκάμπου.

Στην περιοχή της φωτιάς έσπευσαν άμεσα όλες οι επίγειες δυνάμεις του νησιού με 15 οχήματα που ενισχύονται συνεχώς. Στο σημείο βρίσκονται 48 πυροσβέστες, 14 οχήματα δύο τμήματα πεζοπόρων και πολλοί εθελοντές. Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης έπεσε στη θάλασσα ένα ελικόπτερο.

Οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, έχουν κατευθύνει τις φλόγες στη Μακριά Πούντα κι έχουν φτάσει, σύμφωνα με μαρτυρίες, «μια ανάσα» από τα σπίτια.

«Κινδυνεύουμε να καούμε, σας εκλιπαρούμε, βοηθήστε μας» είναι η δραματική έκκληση των κατοίκων, μέσα από το protothema.gr, ενώ η Αννίτα Κωστίδου, που έχει σπίτι στην περιοχή δίνει με δήλωσή της, την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το έργο των δυνάμεών της, και των εθελοντών που συνδράμουν, δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή

Επιτόπου είναι ο συντονιστής Επιχειρήσεων του ΠΣ, αρχιπύραχος Κωνσταντίνος Δαδούδης, από κοινού με τη διοικήτρια των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Νομού Σάμου, πύραρχο Σταυρούλα Μπονέ, και τον διοικητή της ΠΥ Σάμου, αντιπύραρχο Γεώργιο Μιαούλη.