Ευχάριστα είναι τα νέα για τον αγνοούμενο μέλος του πληρώματος του ελικοπτέρου που κατέπεσε σε θαλάσσια περιοχή της Σάμου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες  ο άνδρας κολύμπησε και κατάφερε να φτάσει μέχρι τη στεριά, όπου και διασώθηκε από τις Αρχές.

Διασώθηκε επίσης νωρίτερα και ο Ρουμάνος πιλότος του πυροσβεστικού ελικοπτέρου, ωστόσο τα άλλα δύο μέλη του πληρώματος δεν τα κατάφεραν και ανασύρθηκαν νεκρά.

Τι ανέφερε ο Ρουμάνος πιλότος

Το κύμα και τα ρεύματα της περιοχής φαίνεται να ήταν η αιτία για τον θάνατο των δύο μελών του πληρώματος του πυροσβεστικού ελικοπτέρου.

Όπως ανέφερε ο Ρουμάνος πιλότος που διασώθηκε, μετά την πτώση στη θάλασσα είδε τους άλλους τρεις επιβαίνοντες να βγαίνουν από το ελικόπτερο, όπερ σημαίνει ότι δεν σκοτώθηκαν από την πτώση, αλλά οι δύο πνίγηκαν στη συνέχεια.

«Υπήρχαν υψηλοί κυματισμοί και ισχυρά ρεύματα», ανέφερε ο πιλότος

Το ιστορικό της διάσωσης 

Νεκροί είναι τελικά οι δύο επιβαίνοντες στο ελικόπτερα που συνετρίβη νωρίτερα σήμερα στη Σάμο.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του τέταρτου μέλους του πληρώματος ενώ ο Ρουμάνος πιλότος διακομίζεται αυτή την ώρα ζωντανός στο Γενικό Νοσοκομείο της Σάμου.

Αγωνιώδεις προσπάθειες να κρατήσουν στη ζωή το δεύτερο μέλος του πληρώματος του ελικοπτέρου που κατέπεσε στη Σάμο. Διασώστες κάνουν κάρπα στον άντρα που περισυνελέγη λίγο πριν τις 19:30. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει εντοπιστεί και τρίτο μέλος του πληρώματος.

Ζωντανός ο Ρουμάνος πιλότος του πυροσβεστικού Mi-8 – Διακομίζεται στο Γενικό Νοσοκομείου Σάμου

Νωρίτερα ζωντανός εντοπίστηκε ο Ρουμάνος πιλότος του ελικοπτέρου ο οποίος διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου.

Πυροσβεστικό ελικόπτερο Mi 8 που ελάμβανε μέρος στην επιχείρηση κατάσβεσης της μεγάλης φωτιάς στη Σάμο κατέπεσε πριν από λίγα λεπτά και συνετρίβη στη θάλασσα στην περιοχή Άγιος Μηνάς, βόρεια του Παλαιοχωρίου.

Το πυροσβεστικό ελικόπτερο τύπου Mi- 8 κατέπεσε και συνετρίβη στη θάλασσα υπό αδιευκρίνιστες -επί του παρόντος- συνθήκες.

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης των τριών μελών του πληρώματος του ελικοπτέρου. Τα τρία μέλη του πληρώματος είναι δύο αλλοδαποί, οι χειριστές του ελικοπτέρου και ένας Έλληνας, αξιωματικός σύνδεσμος για τη συνεργασία και τη συνεννόηση των πιλότων με τις δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος.

Tα τελευταία λεπτά κυκλοφορεί φωτογραφία που φαίνεται να δείχνει τη στιγμή της συντριβής του πυροσβεστικού ελικοπτέρου στη θάλασσα. Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και την Πυροσβεστική δεν έχουν επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής την αυθεντικότητα της φωτογραφίας.

Διάσωση 2 μελών του πληρώματος 

Περίπου στις 18:30, άντρες του Λιμενικού εντόπισαν δύο διασωθέντες από τους τέσσερις αγνοούμενους που επέβαιναν στο ελικόπτερο Mi 8 που κατέπεσε και συνετρίβη στη Σάμο.

Το πυροσβεστικό ελικόπτερο Mi 8 είχε απογειωθεί από Σάμο 16:39 και το ατύχημα συνέβη 17:55.

Στην περιοχή που επιχειρούσε κατάσβεση επικρατούσαν άνεμοι 6 μποφόρ. Το πλήρωμα του ελικοπτέρου ήταν ένας Ρουμανος, δύο Μολδαβοι και ένας Έλληνας μεταφραστής.

Στην περιοχή ξεκίνησε άμεσα έρευνες το δεύτερο Mi8 και έχει φθάσει και το πλοίο του λιμενικού. Μόλις βρέθηκαν δυο διασωθέντες από το λιμενικό.

 

Φωτιά σε δασική έκταση στο Παλαιοχώρι Σάμου ξέσπασε πριν από λίγο. Κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.
Η φωτιά, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, καίει σε δύσβατο σημείο.

Στην περιοχή, η οποία είναι κοντά στον οικισμό Παλαιοχώρι, πνέουν ισχυροί άνεμοι, που σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, καθιστούν δύσκολη την επιχείρηση των εναέριων μέσων

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν, 28 πυροσβέστες, 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 9 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Η κατάσταση κρίνεται ως κρίσιμη διότι στην περιοχή πνέουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι που σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, καθιστούν δύσκολη την επιχείρηση των εναέριων μέσων.

Το πύρινο μέτωπο μαίνεται κοντά στον Άγιο Γιάννη τον Ελεήμονα, εντούτοις η φορά των ανέμων σπρώχνει το σπρώχνει από την αντίθετη πλευρά, προς Λιμιώνα και Αγία Κυριακή.

Εθελοντές πυροσβέστες που σπεύδουν στο σημείο κάνουν λόγο για σοβαρό πύρινο μέτωπο σε τοποθεσία που είναι δύσκολο να προσεγγιστεί από οχήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εικάζεται πως η φωτιά προκλήθηκε από κολώνα της ΔΕΗ.

Η φωτιά μαίνεται αρκετά πιο μακριά από τον οικισμό εντούτοις στην ευρύτερη τοποθεσία υπάρχουν εξοχικές κατοικίες.

Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα το Πυροσβεστικό Σώμα

Το Πυροσβεστικό Σώμα είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα λόγω υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο Πέμπτη 14 Ιουλίου, για τις εξής περιοχές:

-Περιφέρεια Αττικής
-Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ( ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
-Περιφέρεια Πελοποννήσου ( ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας)
-Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
-Περιφέρεια Κρήτης.

Συνεπώς, τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα συνεχιστούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.