Ενημέρωση για τη φωτιά στο πλοίο Euroferry Olympia ανοιχτά της Κέρκυρας και την επιχείρηση διάσωσης εξέδωσε το Λιμενικό

H Ανακοίνωση

Κατέπλευσαν στον λιμένα ν. Κέρκυρας, το σκάφος της Ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας και το Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ., τα οποία αποβίβασαν με ασφάλεια τους διασωθέντες του Ε/Γ-Ο/Γ ”EUROFERRY OLYMPIA” σημαίας Ιταλίας.

Πραγματοποιήθηκε πλήρης καταμέτρηση και ταυτοποίηση των επιβαινόντων του εν λόγω πλοίου, από στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, όπου και διαπιστώθηκε ότι έχουν διασωθεί διακόσια εβδομήντα οκτώ (278) άτομα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ένα άτομο το οποίο δεν υπήρχε στην επίσημη λίστα επιβατών

Επίσης, συνεχίζεται η επιχείρηση απεγκλωβισμού δύο (02) αλλοδαπών επιβαινόντων οι οποίοι βρίσκονται εντός του πλοίου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η επιχείρηση εντοπισμού έντεκα (11) αγνοουμένων επιβατών, στους οποίους σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, περιλαμβάνονται τρεις (03) Έλληνες υπήκοοι. Σημειώνεται ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο πλοίο από τρία (03) ρυμουλκά σκάφη με πυροσβεστική δυνατότητα και Ε/Γ-Ο/Γ ανοικτού τύπου το οποίο μεταφέρει δύο πυροσβεστικά οχήματα. Αναμένονται ένα πλωτό πυροσβεστικό καθώς και ένα ρυμουλκό με αυξημένη πυροσβεστική δυνατότητα.

Στο σημείο επίσης μεταβαίνει Κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενώ λαμβάνονται με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας ενδεικνυόμενα μέτρα αποφυγής θαλάσσιας ρύπανσης. Κάθε νεότερη εξέλιξη σχετικά με το περιστατικό θα γνωστοποιείται άμεσα με νεότερες ανακοινώσεις.

 Διασώστες της ΕΜΑΚ.

Το κλιμάκιο της ΕΜΑΚ θα βοηθήσει στην επιχείρηση διάσωσης για τους δύο εγκλωβισμένους οδηγούς, που μόνοι τους ενημέρωσαν τις αρχές ότι έχουν εγκλωβιστεί στο γκαράζ. Νωρίτερα πληροφορίες ανέφεραν ότι τους έχουν δοθεί οδηγίες να ανέβουν σε υψηλότερα καταστρώματα για να απομακρυνθούν με ελικόπτερο.

Απεγκλωβίστηκαν σώοι οι οδηγοί από το γκαράζ

Ζωντανοί εντοπίστηκαν πέντε από τους αγνοούμενους επιβάτες του φλεγόμενου πλοίου Euroferry Olympia στην Κέρκυρα.

Την ίδια ώρα, μετά από μεγάλη επιχείρηση, η ΕΜΑΚ κατάφερε να φτάσει στο γκαράζ του Euroferry Olympia και να απεγκλωβίσει τον Βούλγαρο και τον Τούρκο, που είχαν παγιδευτεί στις φλόγες. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες πρόκειται για έναν Τούρκο κι έναν Βούλγαρο.

Επιπλέον, έτοιμο να επέμβει είναι και ένα πεζοπόρο τμήμα της ΕΜΑΚ με περίπου 20 άνδρες, ενώ μεταβαίνει και Κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού προκειμένου να συνδράμει στην διάσωση των αγνοουμένων.

Στο σημείο βρίσκεται ένα πλοίο με πυροσβεστικά οχήματα που κάνουν συνεχείς ρίψεις νερού στο πλοίο αλλά και ένα ρυμουλκό που επιχειρεί και αυτό στην κατάσβεση της φωτιάς. Επίσης επιχειρούν τρία ελικόπτερα.

Η Ιταλία στέλνει πλοίο για να βοηθήσει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς

Η ιταλική ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι αποστέλλει το σκάφος Diciotti, από την Κατάνη της Σικελίας, για να βοηθήσει στις επιχειρήσεις κατάσβεσης της πυρκαγιάς που ξέσπασε σε πλοίο της Grimaldi, την περασμένη νύχτα.

Οι ιταλικές αρχές, παράλληλα, θα συνεισφέρουν, με πλοία τους, στην απορρόφηση τυχόν ρυπογόνων ουσιών από τα νερά του Ιονίου.

Βίντεο ντοκουμέντο: Άνδρες της ΕΜΑΚ κατεβαίνουν στο Euroferry Olympia με Super Puma


Νωρίτερα, άνδρες της ΕΜΑΚ έφτασαν στο πλοίο με ελικόπτερο του Λμενικού, πετυχαίνοντας τελικά να απεγκλωβίσουν τους δύο άνδρες που βρίσκονταν στο γκαράζ του φλεγόμενου πλοίου, ενώ έχουν εντοπιστεί άλλοι τρεις που βρίσκονται στο πλοίο. Σημειώνεται πως η επιχείρηση απομάκρυνσής τους έγινε με Super Puma καθώς το ελικόπτερο του Λιμενικού έπρεπε να αποχωρήσει από το σημείο λόγω καυσίμων.

Επιπλέον, έτοιμο να επέμβει είναι και ένα πεζοπόρο τμήμα της ΕΜΑΚ με περίπου 20 άνδρες, ενώ μεταβαίνει και Κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού προκειμένου να συνδράμει στην διάσωση. Στο σημείο βρίσκεται ένα πλοίο με πυροσβεστικά οχήματα που κάνουν συνεχείς ρίψεις νερού στο πλοίο αλλά και ένα ρυμουλκό που επιχειρεί και αυτό στην κατάσβεση της φωτιάς. Επίσης επιχειρούν τρία ελικόπτερα.

Στο σημείο αυτό, λαμβάνοντας υπόψιν πως σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Ναυτιλίας, πως οι αγνοούμενοι ανέρχονταν στους 11, ο αριθμός τους πλέον είναι στους οχτώ.

Διασωληνώθηκε ο ένας εκ των δύο διασωθέντων του πλοίου

Διασωληνώθηκε ο ένας από τους δύο διασωθέντες του Euroferry Olympia, του πλοίου που φλέγεται από τα ξημερώματα ανοιχτά της Κέρκυρας.

Πρόκειται για τον 65χρονο Βούλγαρο οδηγό που είχε εγκλωβιστεί στο γκαράζ του πλοίου. Οι γιατροί του νοσοκομείου Κέρκυρας έκριναν αναγκαία τη διασωλήνωσή του, καθώς είχε πολύ χαμηλό ph στο αίμα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ.

Ο δεύτερος από τους διασωθέντες, υποβάλλεται σε εξετάσεις στα επείγοντα περιστατικά, ωστόσο φαίνεται να είναι σε καλή κατάσταση. Πρόκειται για έναν 25χρονο άνδρα.

Στους 3 άνδρες της ΕΜΑΚ που ήταν πάνω στο πλοίο χορηγείται οξυγόνο γιατί εισέπνευσαν μεγάλη ποσότητα καπνού.

12 οι αγνοούμενοι – Εκτός λίστας επιβατών ο ένας από τους διασωθέντες από το γκαράζ

Νέα δεδομένα της τελευταίας στιγμής για το φλεγόμενο πλοίο Euroferry Olympia στα ανοιχτά της Κέρκυρας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση από το υπουργείο Ναυτιλίας «από τους δυο απεγκλωβισθέντες αλλοδαπούς επιβαίνοντες, ο ένας δεν περιλαμβάνεται στην επίσημη λίστα επιβατών και οι έρευνες συνεχίζονται για 12 αγνοούενους και όχι 11».

Ειδικότερα, ο ένας εκ των δυο διασωθέντων ήταν Αφγανός πρόσφυγας και όχι Τούρκος οδηγός. Σημειώνεται ότι τα δυο άτομα εντοπίστηκαν νωρίτερα σήμερα και με Super Puma έγινε η διάσωσή τους.

Σταμάτησαν οι έρευνες στο εσωτερικό του πλοίου – Συνεχίζεται η κατάσβεση