Σαν σήμερα, στις 6 Ιουλίου 1994, η ταινία «Forrest Gump», του σκηνοθέτη Robert Zemeckis, με πρωταγωνιστή τον Tom Hanks, κάνει πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Ασυνήθιστα ακριβή για το είδος της –είχε κοστίσει πάνω από 50 εκατ. δολάρια τότε- η ταινία Forrest Gump ακολουθεί τη ζωή ενός απλού ανθρώπου από τον Αμερικανικό Νότο, που γίνεται ήρωας πολέμου, αστέρι του πινγκ-πονγκ, φημισμένος μαραθωνοδρόμος και πάμπλουτος φιλάνθρωπος.

Ο Forrest Gump πετυχαίνει, κατά τύχη, να γίνει μάρτυρας στις μεγαλύτερες στιγμές της αμερικανικής ιστορίας των δεκαετιών του ’60 και του ’70. Μαθαίνει στον Elvis να χορεύει και ρίχνει τον Richard Nixon.

Αυτό που λίγοι, ίσως έχουν προσέξει, είναι ότι στην ταινία, ο ήρωας τον οποίο ενσαρκώνει ο Tom Hanks γίνεται πολυεκατομμυριούχος, εξαιτίας της επένδυσής του «σε μια εταιρεία με φρούτα».

Σύμφωνα με το σενάριο, αφότου αφήνει τον στρατό, ο Gump αρχίζει να ψαρεύει για γαρίδες μαζί με τον υπολοχαγό Dan Taylor, του οποίου τη ζωή είχε σώσει στο Βιετνάμ. Οι δυο τους βγάζουν μια περιουσία από το ψάρεμα και ο Dan επενδύει τα κέρδη τους σε μια εταιρεία, για την οποία ο Forrest δεν μοιάζει να γνωρίζει πολλά.

«Μου τηλεφώνησαν και μου είπαν ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για τα χρήματα πια», λέει.

Στην ταινία εμφανίζεται να κρατά στα χέρια του μια επιστολή που φέρει το παλιό λογότυπο της Apple, κάτι που υπονοεί ότι ο Forrest Gump ήταν ένας από τους venture capitalists που επένδυσαν στην εταιρεία του Steve Jobs πριν από την είσοδό της στο χρηματιστήριο, η οποία και πολλαπλασίασε τα χρήματά τους.

Στην πραγματικότητα, πάντως, η seed χρηματοδότηση της Apple προήλθε από τον Mike Markkula, ο οποίος αγόρασε το ένα τρίτο της εταιρείας αντί 250.000 δολαρίων, λίγο μετά την ίδρυσή της, το 1977. Όταν η Apple μπήκε στο χρηματιστήριο, τρία χρόνια αργότερα, οι 7,5 εκατ. μετοχές του άξιζαν πάνω από 203 εκατ. δολάρια.

Βέβαια, όπως συνήθιζε να λέει και ο Forrest Gump, οι επενδύσεις venture capital, όπως και η ζωή, είναι σαν ένα κουτί με σοκολατάκια. «Ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου τύχει».