Σχέδιο για τη φορολογική αντιμετώπιση των φιλοδωρημάτων επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Αν και τα φιλοδωρήματα φορολογούνται με νόμο που ισχύει από τη δεκαετία του 1980, ουδέποτε ασχολήθηκε κάποιος για τη φορολόγησή τους.
Και προφανώς αυτό ήταν αδύνατο, καθώς τα πουρμπουάρ ήταν με μετρητά και όχι με κάρτα, όπως σήμερα.
Όπως σημειώνει ρεπορτάζ ήταν ένας τρόπος –και συνεχίζει να είναι– ενίσχυσης των εισοδημάτων των σερβιτόρων και γενικότερα των απασχολούμενων σε παρόμοιες υπηρεσίες.
Η φορολογική αντιμετώπισή τους, όμως, δεν είναι εύκολη, αναφέρουν πηγές του οικονομικού επιτελείου. Καθώς κάθε πρόταση που έχει υποβληθεί «σκοντάφτει» ή έχει θετικά και αρνητικά. Θα ήταν εύκολο, αναφέρουν, να βγει μια απόφαση ότι τα tips είναι αφορολόγητα, ωστόσο μια τέτοια κίνηση θα δημιουργούσε αλυσιδωτές αντιδράσεις. Συγκεκριμένα, θα μπορούσε να «χτυπήσει» τις σχέσεις εργασίας. Χαρακτηριστικά αναφέρουν οι ίδιες πηγές ότι οι εργοδότες σε αυτή την περίπτωση θα έδιναν τον βασικό μισθό στους εργαζομένους και τα υπόλοιπα θα ήταν φιλοδωρήματα.
Πολλών ταχυτήτων
Παράλληλα, δεν μπορούν τα φιλοδωρήματα στο σύνολό τους να έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση. Κι αυτό καθώς υπάρχει σήμερα το πουρμπουάρ στο delivery που φέρνει σουβλάκια και λαμβάνει ένα ευρώ και υπάρχει και το γενναίο φιλοδώρημα της Μυκόνου, που φθάνει τα 30.000 ευρώ. Οπως αναφέρουν ελεγκτές, στις περισσότερες περιπτώσεις τέτοιου είδους μεγάλα φιλοδωρήματα είναι συνήθως με μετρητά, αλλά εντοπίστηκαν φέτος για πρώτη φορά και σε κάρτες.
Σήμερα λοιπόν τα φιλοδωρήματα με κάρτα φορολογούνται, καθώς το προβλέπει η νομοθεσία που ισχύει εδώ και δεκαετίες. Το ζήτημα όμως είναι εάν τα λαμβάνουν οι εργαζόμενοι ή εάν τα παρακρατεί η επιχείρηση. Ισχύουν και τα δύο. Εχουν εντοπιστεί περιπτώσεις που φιλοδώρημα και λογαριασμός είναι ενιαία και παρακρατούνται από την επιχείρηση. Γι’ αυτό πολλές φορές ο εργαζόμενος παρακαλεί το tip να δοθεί με μετρητά.
Στις περιπτώσεις που υπάρχει διαφορετικό «κουμπί» για τα φιλοδωρήματα, συνήθως αποδίδονται κανονικά. Κάθε μήνα η επιχείρηση προχωράει στην παρακράτηση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών και τα αποδίδουν στους εργαζομένους. Μάλιστα με έναν τεκμαρτό τρόπο υπολογίζονται και οι ασφαλιστικές εισφορές επί του ποσού.
Το βασικό σενάριο
Η κυβέρνηση επεξεργάζεται διάφορα σενάρια για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει ανακύψει. Σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμεί να βάλει απέναντί της ένα μεγάλο κομμάτι εργαζομένων, ενώ ταυτόχρονα δεν πρόκειται να αφήσει αφορολόγητα μεγάλα φιλοδωρήματα. Οπως προαναφέρθηκε, οι κινήσεις θα πρέπει να είναι προσεκτικές προκειμένου να μη διαταραχθεί η ισορροπία στις σχέσεις εργασίας. Δηλαδή, να μη δίνεται ο κατώτατος μισθός και να συμπληρώνεται το υπόλοιπο ποσό από τα φιλοδωρήματα. Στο τραπέζι λοιπόν βρίσκονται τα εξής:
1. Να εξαιρεθούν τα μικρά φιλοδωρήματα από τη φορολόγηση. Θα θεσπιστεί ανώτατο ύψος ποσών που δεν θα φορολογούνται.
2. Να δημιουργηθεί κλίμακα φιλοδωρημάτων. Μέχρι ένα ποσό θα είναι αφορολόγητα και μετά θα υπάρχουν συντελεστές ανάλογα με το ύψος αυτών. Η κλίμακα θα είναι αυτοτελής, κάτι που σημαίνει ότι το εισόδημα από τα πουρμπουάρ δεν θα συνδέεται με το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες.
3. Ποινές για όσους δεν αποδίδουν τα φιλοδωρήματα, καθώς και για όσους επιχειρήσουν να μεταβάλουν τη σχέση εργασίας.
4. Υποχρεωτικά τα φιλοδωρήματα θα διαχωρίζονται στο POS. Δηλαδή, αλλού θα πληρώνεται ο λογαριασμός και αλλού θα καταβάλλεται το tip.
5. Διασταυρώσεις από τη φορολογική διοίκηση προκειμένου να διαπιστωθεί εάν κάποιες επιχειρήσεις έχουν παρακρατήσει φιλοδωρήματα.
Οπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, έχει ξεκινήσει ένα ντιμπέιτ για το εάν πρέπει να φορολογούνται τα φιλοδωρήματα ή όχι. Η πανδημία διόγκωσε τις ηλεκτρονικές συναλλαγές παγκοσμίως με αποτέλεσμα τα φιλοδωρήματα να φορολογούνται ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες. Η αλλαγή αυτή δηλαδή, από μετρητά σε κάρτα, περιόρισε αισθητά το εισόδημα των εργαζομένων στις υπηρεσίες (ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφενεία κ.λπ.) με αποτέλεσμα να αντιδρούν ζητώντας να μη φορολογούνται.
Στο ντιμπέιτ αυτό έχει μπει και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφια για την προεδρία Κάμαλα Χάρις, η οποία από τη Νεβάδα σχεδόν εξήγγειλε ότι θα καταργήσει τον φόρο στα φιλοδωρήματα.
«Υπόσχομαι σε όλους εδώ ότι όταν γίνω πρόεδρος θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τις εργαζόμενες οικογένειες, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του κατώτατου μισθού και της εξάλειψης των φόρων στις υπηρεσίες και στους εργαζομένους στον τομέα των υπηρεσιών», δήλωσε η αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Χάρις υπογράμμισε ότι θα εργαστεί για να μειώσει τις τιμές καταναλωτή, υποσχόμενη να «αντιμετωπίσει τις μεγάλες εταιρείες που αυξάνουν παράνομα τις τιμές και τους ιδιοκτήτες που αυξάνουν άδικα τα ενοίκια».
Ο έτερος διεκδικητής, ο Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε σε συγκέντρωση στο Λας Βέγκας τον Ιούνιο ότι θα προσπαθήσει να τερματίσει τους φόρους στο εισόδημα από φιλοδωρήματα, κατηγορώντας τη Χάρις ότι έκλεψε την πολιτική του πρόταση. «Η Κάμαλα Χάρις, της οποίας ο “μήνας του μέλιτος” τελειώνει… αντέγραψε την πολιτική μου περί φιλοδωρήματος», έγραψε ο Τραμπ στη σελίδα του στο Truth Social, προσθέτοντας: «Η διαφορά είναι ότι δεν θα το κάνει, απλώς το θέλει για πολιτικούς σκοπούς!».
Το κίνημα με μετρητά
Σε Instagram, TikTok, Facebook κ.λπ. έχει ξεκινήσει αγώνας για την καταβολή των tips με μετρητά. Εξυπνα και αστεία βίντεο κυριαρχούν στο Διαδίκτυο επιχειρώντας να πείσουν τους καταναλωτές ή διαφορετικά να εξηγήσουν την ανάγκη να λαμβάνουν τα φιλοδωρήματα με μετρητά, προκειμένου να αποφευχθεί η φορολόγησή τους. Φαίνεται ότι το κίνημα αυτό σε κάποιο βαθμό λειτουργεί και δεν είναι λίγοι εκείνοι που συμμερίζονται τις ανάγκες και τα προβλήματα όσων κυρίως εργάζονται στον χώρο της εστίασης και αφήνουν μετρητά. Αυτό όμως δεν είναι πάντα εύκολο, δεδομένου ότι ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού έχει σταματήσει να «κουβαλάει» μετρητά και διαθέτει μόνο κάρτες ή πληρώνει μέσω του κινητού τηλεφώνου.