Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει ενσωματώσει και… αντίστροφη μέτρηση στην ηλεκτρονική της σελίδα η οποία προειδοποιεί για τον χρόνο που υπολείπεται μέχρι την λήξη της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Από σήμερα, ο μετρητής γράφει ότι υπολείπονται 67 ημέρες.

Όσο για τα στατιστικά, δείχνουν ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 236.856 δηλώσεις σε σύνολο περίπου 6,5 εκατομμυρίων.

Άρα έχει καλυφθεί το 3,5% της «διαδρομής» και για να επιτευχθεί ο στόχος θα πρέπει να υποβάλλονται περίπου 97.000 δηλώσεις την ημέρα ακόμη και στα Σαββατοκύριακα.

Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί και το μόνο που μένει είναι να αποφασιστεί αν η παράταση στην προθεσμία θα δοθεί από τώρα για να μην κληθεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Το πιθανότερο είναι ότι θα δοθεί πρόσθετο χρονικό περιθώριο για ολόκληρο τον Ιούλιο ώστε να διασφαλιστεί ότι ακόμη και στο ενδεχόμενο δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, θα υπάρχει πλέον εκλεγμένη κυβέρνηση προς το τέλος Ιουλίου για να αξιολογήσει την κατάσταση και το ενδεχόμενο πρόσθετης παράτασης ανάλογα και με τις συνθήκες που θα έχουν διαμορφωθεί.

Η φετινή περίοδος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ξεκίνησε με καλούς οιωνούς.

Περιορισμένες αλλαγές στην φορολογική νομοθεσία και στα έντυπα, σχετική «ομαλότητα» (καθώς δεν υπήρχαν οι παρενέργειες της πανδημίας) και έγκαιρη ενεργοποίηση του taxis.

Όμως, η αγορά δεν φαίνεται να έχει αποκτήσει ακόμη την «κουλτούρα» υποβολής της φορολογικής δήλωσης την άνοιξη.

Ακόμη και η εξαγγελία της ΑΑΔΕ ότι θα εκκαθαρίζει γρήγορα τις πιστωτικές φορολογικές δηλώσεις ώστε να αποδίδει αμέσως τις επιστροφές στους δικαιούχους, προς το παρόν δεν έχει… συγκινήσει.

Μόνο 44.217 έχουν υποβάλλει δήλωση που «βγάζει» επιστροφή και από αυτούς οι 22.998 έχουν δικαίωμα άμεσης είσπραξης χρημάτων δεδομένου ότι εμφανίζονται ενήμεροι απέναντι και στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Διαβάστε περισσότερα