Πρωτιά στον τομέα της ανακύκλωσης κατάφερε η Ford, με ένα από τα πιο σκληροτράχηλα μοντέλα που διαθέτει για εκτός δρόμου διαδρομές, το Bronco.

Μπορεί το μοντέλο να μην πωλείται στην ελληνική αγορά, όμως σε αυτό γίνεται το πρώτο βήμα μίας ευρύτερης στρατηγικής που θα ακολουθήσει η εταιρία και σε άλλα μοντέλα.

Το Ford Bronco είναι το πρώτο μοντέλο που διαθέτει έστω και ένα εξάρτημα το οποίο προέρχεται πλήρως από ανακύκλωση. Αυτή η πρωτιά δεν περιορίζεται μόνο στην γκάμα της αμερικανικής μάρκας, αλλά αφορά το σύνολο των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμους όλου του κόσμου.

Με το Bronco, λοιπόν, η Ford γίνεται η πρώτη εταιρία που υιοθετεί έστω και ένα πλήρως ανακυκλωμένο εξάρτημα.

Πρόκειται για ένα άγκιστρο από το οποίο περνάνε καλώδια, τα οποία καταλήγουν στους αερόσακους τύπου κουρτίνας. Τα άγκιστρα τοποθετούνται περίπου εκεί που βρίσκονται τα πίσω καθίσματα και είναι κρυμμένα πίσω από την εσωτερική επένδυση της οροφής.

Η Ford δεν είναι η πρώτη εταιρία που χρησιμοποιεί ανακυκλωμένα υλικά για κάποιο εξάρτημα αυτοκινήτου, ωστόσο είναι η πρώτη στην οποία αυτό το εξάρτημα είναι κατασκευασμένο 100% από ανακυκλωμένες πηγές.

Συγκεκριμένα, το πλαστικό για το άγκιστρο μαζεύεται από τον Ινδικό ωκεανό και την Αραβική θάλασσα, ενώ τη συλλογή του έχει αναλάβει η εταιρία DSM Engineering Materials. Μετά τη συλλογή του υλικού, αυτό ξεπλένεται από το αρμυρό νερό, ξεραίνεται και κόβεται σε πολύ μικρά κομμάτια. Στη συνέχεια λιώνει και γίνεται έγχυση σε καλούπι ώστε να πάρει την επιθυμητή μορφή, με την έγχυση να γίνεται από τη εταιρία – συνεργάτη της Ford, Hellermann Tyton.

Τα κέρδη από την παραπάνω διαδικασία είναι πολλαπλά και αφορούν όλες τις πλευρές. Αρχικά δεν απαιτείται η παραγωγή νέου πλαστικού, αλλά χρησιμοποιείται εκείνο που ήδη βρίσκεται στις θάλασσες του πλανήτη. Δεύτερο θετικό για το περιβάλλον είναι ότι με αυτή τη διαδικασία η παραγωγή του εξαρτήματος γίνεται χρησιμοποιώντας 10% λιγότερη ενέργεια. Τέλος, όφελος από αυτή την επιλογή έχει και η Ford, καθώς το κόστος μειώνεται επίσης κατά 10%.

Αν και το συγκεκριμένο άγκιστρο είναι μικρό και ζυγίζει μόλις 5 γραμμάρια, αποτελεί μόνο το πρώτο βήμα της Ford στον χώρο των ανακυκλωμένων προϊόντων, καθώς οι Αμερικανοί έχουν ήδη σχεδιάσει την παραγωγή και άλλων εξαρτημάτων από ανακυκλωμένα υλικά.