Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε το 40ο ετήσιο Συνέδριο J.P. Morgan Healthcare, ένα από τα μεγαλύτερα event της χρονιάς στον χώρο του φαρμάκου. Στο Συνέδριο, που φέτος πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, συμμετείχαν εκατοντάδες εταιρείες του κλάδου, οι οποίες παρουσίασαν τα επιτεύγματά τους το 2021 αλλά και τι αναμένουν για το 2022.

Κυρίαρχη θέση σε κάθε συζήτηση είχε η πανδημία του κορωνοϊού, αφού αρκετές εταιρείες που παρευρίσκονταν στο Συνέδριο εμπλέκονται άμεσα στην ανάπτυξη θεραπειών, εμβολίων και τεστ για την covid-19.

Εμβόλια ειδικά για κάθε μετάλλαξη και συνδυαστικά 

Ο CEO της Pfizer, Albert Bourla, δήλωσε –αναφερόμενος στον μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων της covid-19– ότι “έχουμε να κάνουμε με έναν ιό που είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί από ό,τι νομίζαμε αρχικά”. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, η εταιρεία του εργάζεται πάνω σε μια αναβάθμιση του υπάρχοντος εμβολίου της για να αντιμετωπίσει την Όμικρον και άλλες μεταλλάξεις. Τα στοιχεία για αυτό το σκεύασμα θα είναι διαθέσιμα τον Μάρτιο και ο Bourla επισήμανε ότι η Pfizer ήδη αλλάζει τις γραμμές παραγωγής για το αναβαθμισμένο εμβόλιο. Από την πλευρά του ο CEO της BioNTech, Uğur Şahin, επανέλαβε πολλά από τα σχόλια του Bourla σχετικά με το υφιστάμενο εμβόλιο που έχουν αναπτύξει από κοινού οι δύο εταιρείες. Ο Şahin αναφέρθηκε επίσης στο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιεί η BioNTech για να σημαίνει συναγερμό σχετικά με την εμφάνιση νέων παραλλαγών του ιού, το οποίο, όπως τόνισε ο ίδιος, κατάφερε να εντοπίσει ορισμένες ανησυχητικές μεταλλάξεις πριν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η Novavax άρχισε τις παραδόσεις του δικού της εμβολίου κατά του κορωνοϊού το προηγούμενο τρίμηνο και οι χορηγήσεις των πρώτων δόσεων πραγματοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο. Η εταιρεία έστειλε 10 εκατ. δόσεις στην Ινδονησία, ενώ άλλα 40 εκατ. δόσεις έχουν δρομολογηθεί προς παράδοση. Η Novavax αναμένεται να παραδώσει 27 εκατ. δόσεις στην ΕΕ αυτό το τρίμηνο και περισσότερες από 40 εκατ. δόσεις το επόμενο. Ο CEO Stanley Erck παρατήρησε ότι αυτή η ροή υποδηλώνει ζήτηση που υπερνικά την όποια επιφύλαξη για το εμβόλιο, εστιάζοντας στο γεγονός ότι το σκεύασμα της Novavax βασίζεται σε πιο “ώριμη” τεχνολογία. “Ο κόσμος θέλει μια ασφαλή και αποτελεσματική εναλλακτική λύση με βάση την πρωτεΐνη”, επισήμανε ο ίδιος, για να προσθέσει πως το εμβόλιο της Novavax μπορεί να λάβει έγκριση για χρήση στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο. Αυτή την περίοδο η Novavax πραγματοποιεί κλινικές δοκιμές για την ανάπτυξη μιας ενισχυτικής δόσης “2 σε 1”, δηλαδή κατά της covid-19 και της γρίπης συγχρόνως.

Ο Stephane Bancel, CEO της Μoderna, ανέφερε πως η εταιρεία του παρέδωσε 807 εκατ. δόσεις του εμβολίου κατά της covid-19 μέσα στο 2021, που της απέφεραν έσοδα της τάξης άνω των 17 δισ. δολαρίων. Το επόμενο μεγάλο βήμα της εταιρείας είναι η προσπάθειά της να αναπτύξει ένα συνδυαστικό εμβόλιο για την αντιμετώπιση πολλών αναπνευστικών ιών μαζί. Στην παρούσα φάση, διενεργεί κλινικές δοκιμές για ένα εμβόλιο κατά της covid-19 και της γρίπης και σχεδιάζει να το αναβαθμίσει τα επόμενα χρόνια ώστε να συμπεριλάβει τον αναπνευστικό συγκυριακό ιό (RSV) και το κοινό κρυολόγημα. “Πιστεύουμε ότι είναι εφικτό”, τόνισε ο Bancel.

Έρχονται περισσότερα αντισώματα, αντιικά φάρμακα και θεραπείες 

Το 2021, η Regeneron παρέδωσε 2,8 εκατ. δόσεις του κοκτέιλ αντισωμάτων που χρησιμοποιεί για τη θεραπεία του κορωνοϊού και είχε έσοδα 5,8 δισ. δολάρια από τις πωλήσεις στις ΗΠΑ, δήλωσε ο CEO της εταιρείας, Leonard Schleifer. Το κοκτέιλ είναι λιγότερο αποτελεσματικό κατά της Όμικρον, αλλά η Regeneron σχεδιάζει να διαθέσει αυτό το τρίμηνο στην αγορά τα –προσφάτως εγκεκριμένα– μονοκλωνικά της αντισώματα που δρουν και κατά της νέας μετάλλαξης. “Έχουμε αρχίσει να αυξάνουμε την κλίμακα παραγωγής”, πρόσθεσε ο George Yancopoulos, επιστημονικός διευθυντής της εταιρείας. Κύριο μέλημα της Regeneron τα επόμενα χρόνια θα είναι η παροχή αντισωμάτων σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, για τους οποίους τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά.

Η Adagio Therapeutics αναπτύσσει ένα αντίσωμα κατά της covid-19 που έχει ως στόχο να αντιμετωπίζει τις μεταλλάξεις του ιού. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της εταιρείας, η συγκεκριμένη θεραπεία είναι δραστική και κατά της Όμικρον. Σε αυτήν τη φάση, η Adagio ανιχνεύει την κατάλληλη δόση του αντισώματός της για τους ασθενείς και έχει διακόψει τις κλινικές δοκιμές, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τις ρυθμιστικές αρχές για τη συνέχιση της διαδικασίας. “Το ευχάριστο είναι ότι πλέον έχουμε πολλά στοιχεία στη διάθεσή μας”, σημείωσε ο CEO της εταιρείας, Tillman Gerngross.

Η Pfizer ανακοίνωσε στο πλαίσιο του Συνεδρίου ότι ετοιμάζεται να παράγει 120 εκατ. χάπια της αντιικής θεραπείας για τον κορωνοϊό, Paxlovid. Ποσότητα που υπερβαίνει τις προπαραγγελίες που έχει μέχρι στιγμής. Ο Albert Bourla δήλωσε ότι η εταιρεία εκτιμά πως οι κυβερνήσεις θα παραγγείλουν μεγάλες ποσότητες του Paxlovid για αποθεματικούς σκοπούς.

GSK και Vir εστίασαν στη θεραπεία αντισωμάτων κατά της covid-19 που ανέπτυξαν από κοινού: το sotrovimab. Το 2021, οι εταιρείες πούλησαν πάνω από 750.000 δόσεις της θεραπείας, η οποία εξακολουθεί να είναι αποτελεσματική κατά της Όμικρον, και σχεδιάζουν να παράγουν 2 εκατ. δόσεις μέσα στο α’ εξάμηνο του 2022. Οι εταιρείες σκοπεύουν να υποβάλουν αίτηση για άδεια κατεπείγουσας χρήσης της ενέσιμης εκδοχής του sotrovimab, η οποία θα διευκολύνει τη διανομή του, καθώς μέχρι στιγμής χορηγείται ενδοφλέβια. Η Vir εργάζεται επίσης για την ανάπτυξη ενός αντισώματος “νέας γενιάς” κατά του κορωνοϊού, ενός εμβολίου που θα αντιμετωπίζει όλες τις μεταλλάξεις του ιού, αλλά και ενός μικρομοριακού φαρμάκου ως θεραπείας κατά πολλαπλών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων της γρίπης, της covid-19 και του αναπνευστικού συγκυριακού ιού.

Η ζήτηση για τα τεστ θα συνεχιστεί 

Ο CEO της Abbott, Robert Ford, ανέφερε ότι η εταιρεία του παράγει πλέον πάνω από 100 εκατ. rapid test τον μήνα, ενώ έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την παραγωγή της. Η εταιρεία εκτιμά πως η ζήτηση για τα τεστ θα επιβραδυνθεί μεν μόλις περάσει το τρέχον πανδημικό κύμα, όπου το μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον κυριαρχεί, ωστόσο θα εξακολουθήσει να υπάρχει, ιδίως από τα σχολεία που θα χρησιμοποιούν τα rapid test ως εργαλεία για τον έλεγχο της επιδημίας, αλλά και για να μπορέσουν να λειτουργούν δια ζώσης.

Ο Trevor Martin, CEO της Mammoth Biosciences, σημείωσε ότι οι επιδόσεις των διαγνωστικών τεστ CRISPR –τα οποία ανιχνεύουν μια γενετική αλληλουχία RNA που είναι μοναδική για τον SARS-CoV-2– είναι εφάμιλλες των μοριακών, μόνο που τα CRISPR είναι πιο γρήγορα και πιο οικονομικά. Η εταιρεία ανέφερε ότι βρίσκεται κοντά στο να φέρει την τεχνολογία CRISPR στους ασθενείς. “Έχουμε επικεντρώσει τις προσπάθειές μας στο να βγάλουμε αυτά τα τεστ από το εργαστήριο και να τα φέρουμε στη ζωή των ασθενών”, τόνισε ο Martin.

Η Quidel, η εταιρεία που παράγει τα τεστ QuickVue, ανέφερε κατά το Συνέδριο ότι είδε 10πλάσια αύξηση των πωλήσεών της –μέσω των Walgreens και CVS– την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου σε σύγκριση με την πρώτη εβδομάδα του ίδιου μήνα. Η εταιρεία σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγική της δυνατότητα προκειμένου να ανταποκριθεί στη ζήτηση και να παραδώσει 100 εκατομμύρια τεστ στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η Quidel εκτιμά ότι τα τεστ θα συνεχίσουν να αποτελούν κομμάτι της παραγωγικής της δραστηριότητας και στο μέλλον. “Αναμένουμε ότι ο κορωνοϊός θα συνεχίσει να κυκλοφορεί”, υπογράμμισε ο CEO Douglas Bryant.