Περίπου 90 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν χάσει από την περιουσία τους συνολικά 116 Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι, από τις 16 Φεβρουαρίου και μετά όπως εκτιμά το Forbes, στο φόντο των δραματικών εξελίξεων στην Ουκρανία, μετά την ρωσική εισβολή.

Από αυτό το ποσό, εκτιμάται ότι τα 39 δισεκατομμύρια δολάρια χάθηκαν την Πέμπτη, αφότου ο δείκτης MOEX της Ρωσίας γκρεμίστηκε κατά 33% και το ρούβλι βυθίστηκε σε ιστορικό χαμηλό-ρεκόρ έναντι του δολαρίου. Η απειλή κυρώσεων που επεκτείνονται πέρα από τον μικρό κύκλο των δισεκατομμυριούχων ολιγαρχών και των επιχειρήσεων που έχουν ήδη στοχεύσει οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μπορούσαν να πλήξουν περαιτέρω τις περιουσίες των πλουσιότερων Ρώσων.

Τουλάχιστον πέντε από τους δισεκατομμυριούχους που συμμετείχαν σε πρόσφατη συνάντηση στο Κρεμλίνο, μετά από κάλεσμα του Βλαντιμίρ Πούτιν – οι Αλεκπέροφ, Μίκελσον, Μορντάσοφ, Ποτάνιν και Κερίμοβ – ήταν μεταξύ αυτών που έχασαν τα περισσότερα. Συνολικά, 11 Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι υπολογίζεται ότι έχασαν, ο καθένας, τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο δολάρια, την Πέμπτη.

Ο Bαγκίτ Αλεκπέροβ

Ο μεγαλύτερος «χαμένος»

Ο Bαγκίτ Αλεκπέροβ, ένας πρώην εργαζόμενος πετρελαίου στην πετρελαϊκή εταιρεία Caspain και ο πρώην Σοβιετικός υπουργός Πετρελαίου που δημιούργησε τη Lukoil, τον μεγαλύτερο ανεξάρτητο παραγωγό πετρελαίου της Ρωσίας, ήταν ο μεγαλύτερος «χαμένος».

 

Είχε απώλειες 3,8 δισ. δολαρίων, χάνοντας περίπου το 15,4% της περιουσίας του που εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 21,6 δισ. δολάρια. Οι μετοχές της Lukoil, οι οποίες διαπραγματεύονται στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και της Μόσχας, υποχώρησαν περισσότερο από 30% από την αρχή της ανάπτυξης των ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή μέχρι την εκδήλωση της εισβολής.

Η Lukoil είχε μπει στο στόχαστρο των ΗΠΑ μαζί με άλλες ρωσικές εταιρείες ενέργειας όπως η κρατική Rosneft, και το 2014, με οικονομικές και τεχνολογικές κυρώσεις, λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία.

Ο δισεκατομμυριούχος Γκενάντι Τιμτσένκο ο οποίος έγινε στόχος αυτή την εβδομάδα των βρετανικών κυρώσεων, ήταν επίσης μεταξύ εκείνων των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες.

 

Ο Τιμτσένκο, ο οποίος κατέχει μερίδια σε διάφορες ρωσικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας φυσικού αερίου Novatek και της εταιρείας πετροχημικών Sibur, απώλεσε περίπου 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Τιμτσένκο, ο οποίος εξακολουθεί να έχει περιουσία μεγαλύτερη από 21 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλήφθηκε στον «στενό κύκλο» του Πούτιν που έγινε στόχος κυρώσεων από το Οικονομικό Ταμείο των ΗΠΑ μετά την προσάρτηση Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

Ποιοι Ρώσοι ολιγάρχες μπαίνουν πλέον στο στόχαστρο Αγγλίας για κυρώσεις

Οι μεγαλύτεροι «χαμένοι»

Βαγκίτ Αλεκπέροβ: – 3.8 δισ. δολ. ή 15.4%

Αλεξέι Μορντάσοφ: – 3.3 δισ. δολ. ή 11.3%

Σουλειμάν Κερίμοβ: -2.6 δισ. δολ. ή 18.2%

Βλαντίμιρ Λισίν: -2.5 δισ. δολ ή 8.3%

Όλεγκ Τινκόβ: – 2 δισ. δολ. ή 52.2%

Βλαντιμίρ Ποτάνιν: -1.9 δισ. δολ., ή 7%

Λεονίντ Μίκελσον: -1.7 δισ. δολ. ή 6.4%

Γκενάντι Τιμτσένκο: – 1.7 δισ. δολ., ή 7.2%

Λεονίντ Φέντουν: -1.2 δισ. δολ., ή 12.8%

Μίκαιλ Σέλκοβ: -1.1 δισ. δολ., ή 24.6%

Ρομάν Αμπράμοβιτς: – 1 δισ. δολ.