Παρά τη δύσκολη περσινή χρονιά και τους τριγμούς που έχει προκαλέσει παγκοσμίως η πανδημία του κορωνοϊού, η φετινή λίστα του Forbes με τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες του πλανήτη δεν στερείται ελληνικής παρουσίας. Στη λίστα «Global 2000» για το 2021, η Ελλάδα έχει πέντε συμμετοχές, όλες τους από τον τραπεζικό κλάδο. Ποιές είναι οι ελληνικές τράπεζες που περιλαμβάνει στην λίστα του το Forbes;
Οι ελληνικές τράπεζες στο Forbes
Την υψηλότερη θέση μεταξύ των συμμετοχών από ελληνικές τράπεζες καταλαμβάνει η Εθνική Τράπεζα, που «φιγουράρει» στη θέση 1.706 της κατάταξης, ενώ ακολουθεί η Τράπεζα Πειραιώς στο Νο. 1.730. Με μικρή διαφορά έπεται η Alpha Bank (1.735η θέση) και λίγο πιο πίσω η Eurobank (1.749η), ενώ την ελληνική πεντάδα συμπληρώνει η Τράπεζα της Ελλάδος που βρίσκεται στο No. 1.933 της λίστας.
Η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen αναρριχήθηκε στην πρώτη θέση της Ευρώπης στην φετινή λίστα του Forbes Global 2000, με τις μεγαλύτερες και πιο επιτυχημένες εισηγμένες στον κόσμο.
Η Volkswagen, η οποία διαδέχθηκε τη Royal Dutch Shell στην πρώτη θέση των ευρωπαϊκών εταιρειών, είναι η αυτοκινητοβιομηχανία της ηπείρου, έχοντας στο χαρτοφυλάκιό της μάρκες σπορ αυτοκινήτων όπως οι Audi, Bentley και Lamborghini, την ομώνυμη μάρκα δημοφιλών αυτοκινήτων, αλλά και μάρκες επαγγελματικών οχημάτων, όπως οι Scania και MAN. Η αξίας άνω των 145 δισ. δολαρίων αυτοκινητοβιομηχανία, μπήκε δυναμικά στο 2021: οι πωλήσεις της τους πρώτους τρεις μήνες του έτους σημείωσαν άνοδο 13% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό διάστημα, φτάνοντας σχεδόν τα 79 δισ. δολάρια (62,4 δισ. ευρώ).
Τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ακολουθεί η γαλλική τράπεζα BNP Paribas, ο γίγαντας τροφίμων και ποτών Nestlé, η βρετανική HSBC Holdings και η επίσης γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler.
Η Nestlé, που πέρυσι κατέλαβε την 6η θέση στην Ευρώπη, σκαρφάλωσε φέτος τρεις θέσεις υψηλότερα μεταξύ των ευρωπαϊκών εταιρειών και αξίζει περισσότερα από 330 δισ. δολάρια. H ελβετική εταιρεία των ζαχαρωδών KitKat και του καφέ Nescafé αντιμετώπισε τη “φουρτούνα” της πανδημία σχετικά καλά χάρη στις κατηγορίες υψηλής ανάπτυξης που βοήθησαν στην αντιστάθμιση της μείωσης των πωλήσεων σε εστιατόρια και καφετέριες.
Τον Φεβρουάριο, η εταιρεία ανακοίνωσε τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης πωλήσεων σε διάστημα πέντε ετών, χάρη στην εκρηκτική άνοδο των πωλήσεων βιταμινών και προϊόντων φροντίδας κατοικίδιων λόγω πανδημίας.
Αντίθετα, “ελεύθερη πτώση” στη φετινή λίστα σημείωσαν οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, λόγω της κατακόρυφης πτώσης που σημείωσαν οι τιμές των καυσίμων, εξέλιξη που έπληξε τις τιμές των μετοχών τους στο ταμπλό και οδήγησε σε σημαντικές απώλειες κερδών.
Η Royal Dutch Shell κατρακύλησε την 21η θέση πέρυσι, στο Νο. 324 στη φετινή παγκόσμια κατάταξη, καθώς η πανδημία του κορονοϊού εκμηδένισε την κατανάλωση βενζίνης, με εκατομμύρια ανθρώπους να μένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους και να σταματούν τα ταξίδια.
Τον Σεπτέμβριο, η Shell ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε 9.000 απολύσεις μέχρι το 2022. Ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός Total κατρακύλησε επίσης από το Νο. 29 στην 344η θέση της συνολικής κατάταξης, ενώ η ρωσική Gazprom έπεσε από την 32η θέση στο Νο. 367 και η “ομόσταβλή” της LukOil OAO από την 99η θέση στο Νο. 467.
Για την κατάρτιση της λίστας Global 2000 το Forbes χρησιμοποίησε στοιχεία της FactSet Research για να κατατάξει τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες του πλανήτη με βάση τέσσερα κριτήρια: τις πωλήσεις τους, τα κέρδη τους, τα περιουσιακά στοιχεία και την κεφαλαιοποίησή τους.
Ο υπολογισμός της χρηματιστηριακής αξίας των εταιρειών έγινε με βάση τις τιμές κλεισίματος των μετοχών της στις 16 Απριλίου 2021. Όλα τα μεγέθη είναι εκπεφρασμένα σε δολάρια ΗΠΑ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.