Οι πλημμύρες στην κεντρική Κίνα στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 32 ανθρώπους, την ώρα που μερικοί εξακολουθούν να αγνοούνται, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που μεταδόθηκε σήμερα από την κινεζική δημόσια τηλεόραση.
Οι κατακρημνίσεις-ρεκόρ που έπληξαν το βράδυ της Τρίτης τη μεγαλούπολη Τσεντσόου (κεντρικά) προκάλεσαν πλημμύρες σε τμήμα του μετρό και σε δρόμους, όπου εκατοντάδες αυτοκίνητα παρασύρθηκαν.
Ο νεότερος συνολικός απολογισμός στην επαρχία Χενάν, της οποίας η Τσεντσόου είναι η πρωτεύουσα, κάνει λόγο για 33 νεκρούς και 8 αγνοούμενους από τη 16η Ιουλίου, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, το οποίο επικαλέστηκε τις τοπικές υπηρεσίες αντιμετώπισης καταστροφών.
Προηγούμενος επίσημος, απολογισμός, που είχε δημοσιοποιηθεί την Τετάρτη, έκανε λόγο για 25 νεκρούς και 7 αγνοούμενους. Περίπου 376.000 πολίτες χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τις εστίες τους, διευκρίνισε το CCTV.
Πάνω από 2.000.000 στρέμματα καλλιεργειών έχουν πλημμυρίσει και η μέχρι στιγμής εκτίμηση για τις υλικές ζημιές είναι πως φθάνουν σε αξία τα 1,22 δισ. γιούαν (160 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ο πρόεδρος της Κίνας, ο Σι Τζινπίνγκ, τόνισε πως η καταστροφή είναι «εξαιρετικά σοβαρή» και έδωσε εντολή να υπάρξει κινητοποίηση για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Χενάν.
Καύσωνας στη βόρεια Αμερική, πλημμύρες στη Γερμανία
Θυμίζουμε πως τις τελευταίες ημέρες έχουν καταγραφεί φαινόμενα όπως ο καύσωνας στη Βόρεια Αμερική και οι πλημμύρες στη Γερμανία. Mε την υπερθέρμανση του πλανήτη μεταβάλλεται και η ατμόσφαιρα. Όπως αναφέρει ο Δρ. Σεμπάστιαν Σίπελ, σύμφωνα με τη DW, από το Ινστιτούτο Κλίματος και Ατμόσφαιρας από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης: «Για κάθε αύξηση της θερμοκρασίας κατά ένα βαθμό Κελσίου, η ατμόσφαιρα μπορεί να απορροφήσει περίπου 7% περισσότερη υγρασία. Αυτή η επιπλέον υγρασία που προκαλείται από την υπερθέρμανση οδηγεί μακροπρόθεσμα σε αύξηση της ποσότητας του νερού της βροχής, ειδικά όταν έχουμε ισχυρές βροχοπώσεις».
Οι ειδικοί επίσης, δεν έχουν πλέον καμία αμφιβολία ότι η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή επηρεάζει την ατμόσφαιρα.«Εν έτει 2021 κανείς πλέον δεν αμφιβάλει για αυτό», εξηγεί ο Δρ. Καρλ Φρίντριχ Σλόισνερ, επικεφαλής ερευνητικής ομάδας στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Χούμπολτ του Βερολίνου. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει: «Το μόνο ερώτημα είναι κατά πόσο».