Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε σήμερα (24/05) την ελπίδα πως εντός των επόμενων ημερών, πρόκειται να επικυρωθεί η –ιστορική– συμφωνία για εμπάργκο στον «μαύρο χρυσό» της Ρωσίας, σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

«Αυτό που εξετάζουμε είναι το στάτους ενός ή δύο κρατών – μελών, τα οποία περιβάλλονται από ξηρά, συνεπώς δε μπορούν να έχουν πετρέλαιο μέσω της θάλασσας και χρειάζονται εναλλακτικές στους αγωγούς και τα διυλιστήρια.

Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις», ανέφερε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής επιτροπής, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως έχει δοθεί μεγάλη προσοχή αναφορικά με τις διαδικασίες στην επιβολή των απαγορεύσεων.

Η Κομισιόν υπέβαλε την πρόταση για επιβολή εμπάργκο στις αρχές του μήνα· ωστόσο, υπήρξαν αντιδράσεις από αρκετές χώρες. Έκτοτε, έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά ο οργανισμός δεν έχει καταλήξει ακόμη σε οριστική απόφαση.

Η Ουγγαρία φέρεται να προβάλλει τις σοβαρότερες αντιρρήσεις, η οποία φέρεται να έχει ζητήσει στήριξη ύψους 15 έως 18 δισεκατομμυρίων ευρώ για την απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια.

Η χώρα έχει αρνηθεί να συμμετάσχει στις συζητήσεις της επόμενης συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχουν προγραμματισθεί για τα τέλη Μαΐου, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό Τύπο.

Διχάζει η πρόταση της Κομισιόν για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Αρκετά κράτη ανησυχούν για τις συνέπειες του σχεδίου απεξάρτησης από τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες.

Ως αποτέλεσμα της αβεβαιότητάς τους, δεν υπήρξε συμφωνία ύστερα από τη συνεδρίαση της 4ης Μαΐου, ενώ έχουν υπάρξει αρκετοί «κύκλοι» διαπραγματεύσεων έως σήμερα.

Στο έκτο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας από την ευρωπαϊκή επιτροπή, συμπεριλαμβάνεται η σταδιακή επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο τους επόμενους έξι μήνες, το ντίζελ σε βάθος οκτώ μηνών και άλλα πετρελαϊκά προϊόντα.

Με την εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου να παραμένει υψηλή, ορισμένες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης σκέφτονται πως δε θα έχουν τη δυνατότητα να βρουν εναλλακτικές έγκαιρα, ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον υψηλών τιμών.

Η Κομισιόν έχει αναγγείλει πως «υπάρχει διάθεση για ευελιξία» με σκοπό την επικύρωση μίας συμφωνίας.

Οι προτάσεις προσδίδουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, έως τα τέλη του 2023, για την εφαρμογή εμπάργκο στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία.

Ο Ούγγρος Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως «ακόμη και με την προτεινόμενη χρονική επέκταση, η χώρα θα μπορούσε να συμφωνήσει στις νέες κυρώσεις μονάχα εάν εξαιρούνταν οι εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία μέσω αγωγών».

Η Σλοβακία ζήτησε δημοσίως την πρόβλεψη μίας τριετούς μεταβατικής περιόδου.