Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι συζητήσεις της Folli Follie με τους πιστωτές της για την τροποποίηση της Συμφωνίας Εξυγίανσης της εταιρείας.
Οι συζητήσεις ξεκίνησαν σχεδόν αμέσως μετά την προ διμήνου προδικαστική απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών επί της Συμφωνίας Εξυγίανσης.
Το δικαστήριο, μεταξύ άλλων, έκρινε πως το επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας είναι ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο και ότι η εφαρμογή της Συμφωνίας Εξυγίανσης θα καταστήσει την επιχείρηση βιώσιμη, πλην έκρινε ως μη νόμιμη την αναβλητική αίρεση ισχύος της Συμφωνίας Εξυγίανσης, η οποία αναφέρεται στην άρση των διατάξεων και της Αρχής Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της 35ης Ανακρίτριας του Πρωτοδικείου Αθηνών περί δεσμεύσεως περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας (σ.σ. αφορά σε ακίνητα και άλλα assets).
Η αντίρρηση του Πτωχευτικού Δικαστηρίου στηρίχθηκε στο ότι η άρση των εν λόγω διατάξεων δεν επαφίεται αποκλειστικά και μόνο στη βούληση των συμβαλλομένων μερών της Συμφωνίας Εξυγίανσης, αλλά άπτεται της δικαιοδοτικής κρίσης αρμοδίων ποινικών αρχών και οργάνων.
Για τον λόγο αυτό το Πτωχευτικό Δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να απαλειφθεί η σχετική αίρεση και, για την συνοχή της Συμφωνίας Εξυγίανσης, να τροποποιηθούν λεκτικά ορισμένοι συναφείς όροι.
Για το λόγο αυτό το Πτωχευτικό Δικαστήριο ανέβαλε τότε την έκδοση οριστικής απόφασης και έδωσε τετράμηνη προθεσμία στη Folli Follie και στους συμβαλλόμενους πιστωτές για να προσκομίσουν τροποποιημένη τη Συμφωνίας Εξυγίανσης.
Οι συζητήσεις των δύο πλευρών ξεκίνησαν σχεδόν αμέσως μετά την προδικαστική απόφαση και πραγματοποιήθηκαν σε καλό κλίμα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως έχει επέλθει συμφωνία.
Για το λόγο αυτό η διοίκηση της Folli Follie ανέφερε στις οικονομικές καταστάσεις για το 2019 που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη Πέμπτη πως η τροποποιημένη συμφωνία θα κατατεθεί ενώπιον του Πτωχευτικού Δικαστηρίου εντός των επομένων ημερών.
Εφόσον αυτή εγκριθεί οριστικά από το Πτωχευτικό Δικαστήριο, αλλάξει και τυπικά σελίδα η εταιρεία αφήνοντας πίσω της την αμαρτωλή περίοδο της οικογένειας Κουτσολιούτσου, υπό τη διοίκηση και ιδιοκτησία των οποίων έλαβε χώρα – και εν τέλει αποκαλύφθηκε – το μεγαλύτερο σκάνδαλο λογιστικής παραποίησης οικονομικών στοιχείων ελληνικής εταιρείας.
Στο μεσοδιάστημα, η Folli Follie με νέα διοίκηση που διορίστηκε με δικαστική απόφαση (σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 40 του Ν. 4640/2019), με αποκλειστικό έργο τη διενέργεια των αναγκαίων διαχειριστικών πράξεων για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας μέχρι την επίτευξη εξυγίανσής της, συνεχίζει τις προσπάθειες για να ορθοποδήσει η FF.
Με βάση τις οικονομικές καταστάσεις για το 2019, οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 204 εκατ. ευρώ, στα 90,1 εκατ. ευρώ οι λειτουργικές ζημιές (από 156 εκατ. ευρώ το 2018), στα 111 εκατ. ευρώ οι ζημιές προ φόρων (από ζημιές 213 εκατ. ευρώ το 2018) και στα 116 εκατ. ευρώ οι ζημιές μετά από φόρους (έναντι 217 εκατ. ευρώ ζημιές το 2018).
Τον προσεχή Νοέμβριο εκτιμάται ότι θα δημοσιοποιηθούν και οι οικονομικές καταστάσεις για το 2020, οπότε θα υπάρχει μια συνολικότερη εικόνα για την πορεία της εταιρείας, αλλά και για τις επιπτώσεις της πανδημίας στη δραστηριότητά της και τους τρόπου που αντιμετώπισε την κατάσταση.
Η διοίκηση Σάμιου, πάντως, τους τελευταίους μήνες προχώρησε στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων, με το άνοιγμα νέων καταστημάτων και τη δημιουργία νέων concepts στον τομέα του fashion, πραγματοποιώντας νέες επενδύσεις και συνεργασίες.
Μεταξύ άλλων, προχώρησε στη μετατροπή του ακινήτου της εταιρείας στο 22ο χλμ. της Εθνικής Οδού Αθηνών -Λαμίας σε πολυκατάστημα “FACTORY OUTLET” και στην επέκταση της δυναμικότητας του κτιρίου ως πολυκατάστημα από 600 τ.μ. σε 5.000 τ.μ., στην ενίσχυση του δικτύου καταστημάτων Collective, με το άνοιγμα εννέα νέων καταστημάτων στην Ελλάδα και στη μεταφορά των κεντρικών αποθηκών της εταιρείας στο βιομηχανικό ακίνητο του Ομίλου στο Κορωπί, με αποτέλεσμα να έχει επέλθει σημαντική μείωση του σχετικού κόστους για την εταιρεία.