Σε πολεμικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η χθεσινή, επαναληπτική γενική συνέλευση της Folli Follie που είχε αιτηθεί προ διμήνου ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ο οποίος ως μέτοχος εμφανίζεται να κατέχει ποσοστό 35% της εταιρείας.
Ο καταδικασθείς σε 17 έτη φυλάκισης (εκτίει την ποινή του σε κατ’ οίκον περιορισμό) έθεσε προς συζήτηση θέματα όπως η εγκυρότητα της συμφωνίας εξυγίανσης που επικυρώθηκε το 2022 από τα αρμόδια δικαστήρια, της παραχώρησης επιπλέον ποσοστού στους ομολογιούχους ενώ αιτήθηκε έκτακτο οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο. Η επαναληπτική ΓΣ πραγματοποιήθηκε χθες καθώς συγκεντρώθηκε η απαιτούμενη απαρτία και την πλευρά Κουτσολιούτσου εκπροσώπησε η κα Μανταλένα Κασιαδιαροπούλου, πρώην Investor Relations Manager FF Group.
Ο διευθύνων σύμβουλος Γ. Σάμιος, επικεφαλής της διοίκησης που κράτησε όρθια την εταιρεία και πέτυχε τη συμφωνία εξυγίανσης, απευθυνόμενος στους μετόχους ξεκίνησε λέγοντας πως «βρισκόμαστε μπροστά σας έχοντας κρατήσει ζωντανό έναν Όμιλο που οι περισσότεροι, όταν αναλάβαμε, εκτιμούσαν ότι έχει διάρκεια ζωής ορισμένων εβδομάδων ή το πολύ ορισμένων μηνών. Τους διαψεύσαμε», συμπληρώνοντας πως «η εταιρεία κατά τα χρόνια της δική μας διοίκησης συνεισέφερε στα δημόσια ταμεία πάνω από 150 εκατ. ευρώ, αποπληρώνοντας προηγούμενες αμαρτίες, αλλά και διατηρώντας ένα εργατικό δυναμικό εκατοντάδων εργαζομένων άμεσα και πολλών χιλιάδων έμμεσα, κάτι για το οποίο είμαστε υπερήφανοι. Και αυτά χωρίς πρόσβαση στην τραπεζική αγορά για πολλά χρόνια».
Ο κ. Σάμιος τόνισε επίσης πως παρόλο που η διοίκηση είχε εντολή από το δικαστήριο που τη διόρισε να προχωρήσει στην εξυγίανση με βάση εγκεκριμένο σχέδιο, ταυτόχρονα αντιμετώπισε το απολύτως παράδοξο να μην απελευθερώνονται τα περιουσιακά στοιχεία που προβλέπονται από την δικαστική απόφαση. «Είναι σα να παλεύεις με το ένα χέρι δεμένο. Εκτός των δεσμευμένων ακινήτων, αναφέρομαι και σε χρήματα που φέραμε στην Ελλάδα από νόμιμες δραστηριότητας του Ομίλου στο εξωτερικό και τα οποία δεσμεύθηκαν, αποστερώντας μας σημαντική ρευστότητα».
Η μη έγκριση
Στη χθεσινή ΓΣ σημαντικό για την οικονομία της υπόθεσης ήταν το θέμα της έγκρισης των ετήσιων εταιρικών και οικονομικών καταστάσεων της διαχειριστικής χρήσης 2019.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Σάμιος «βρισκόμαστε μπροστά σας γνωρίζοντας ότι έχουν εκτοξευτεί εναντίον μας αισχρά και εμφανή ψεύδη. Ενδεικτικό είναι το ότι αντιμετωπίζουμε την «κατηγορία» ότι δεν έχουμε εγκεκριμένους ισολογισμούς, όταν οι κατηγορούντες είναι αυτοί που καταψήφισαν τον δικό τους ισολογισμό του 2019 (τότε που αυτοί είχαν την ευθύνη της διοίκησης), εμποδίζοντάς μας από το να μπορούμε να προχωρήσουμε στην έγκριση και δημοσίευση των επομένων ισολογισμών». Στο ίδιο μήκος κύματος ανέφερε πως «και τώρα που είμαστε ένα βήμα από την ολοκλήρωση της εξυγίανσης και πλέον η επιχείρηση προσελκύει το ενδιαφέρον μεγάλων ξένων επενδυτών, είναι σε εξέλιξη μια προσπάθεια υπονόμευσης. Σας καλώ να σκεφτείτε ποιοι θα είναι οι ωφελημένοι αν αποτύχουμε – που δεν θα αποτύχουμε». Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε την πλευρά Κουτσολιούτσου να εγκρίνει τις οικονομικές καταστάσεις του 2019, ωστόσο η κα Κασιδιαροπούλου καταψήφισε το θέμα.
Ο κ. Σάμιος επανέλαβε επίσης πως η συμφωνία εξυγίανσης βασίστηκε στις ελεγμένες και εγκεκριμένες από τη Γενική Συνέλευση οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2018, το οποίο είναι απολύτως νόμιμο, γι’ αυτό άλλωστε η συμφωνία εξυγίανσης επικυρώθηκε από το δικαστήριο. Άρα, όπως είπε, είναι ψευδές ότι η συμφωνία εξυγίανσης υπεβλήθη βάσει των μη εγκεκριμένων οικονομικών καταστάσεων 2019.
«Παρενθετικά αναφέρω εδώ ότι οι επιφυλάξεις του ορκωτού ελεγκτή για τις οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2019 ήταν ακριβώς οι ίδιες με αυτές για το 2018. Αναρωτιέται λοιπόν κανείς γιατί οι βασικοί μέτοχοι ενέκριναν τις οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2018 αλλά όχι του 2019… Πέραν τούτου, επισημαίνω ότι τα κρίσιμα οικονομικά στοιχεία για την εξυγίανση, ήτοι οι οφειλές και τα περιουσιακά στοιχεία, ελέγχθηκαν από τον εμπειρογνώμονα, ο οποίος συνέταξε την σχετική έκθεση που συνόδευσε τη συμφωνία εξυγίανσης, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος», σημείωσε.
Απαντήσεις όμως δόθηκαν και για το περίφημο fund Callian που στο παρελθόν ορισμένοι προέβαλλαν ως «λευκό ιππότη». Η διοίκηση τόνισε πως το Callian εμφανίστηκε προσκομίζοντας εντελώς ελλιπή στοιχεία για την ύπαρξη χρηματικών διαθεσίμων για την σκοπούμενη επένδυσή τους στην εταιρεία, ήτοι δεν προσκόμισε proof of funds.
Καθώς η πλευρά Κουτσολιούτσου δια της κας Κασιδιαροπούλου έθεσε μετ’ επιτάσεως ερωτήματα για την πώληση περιουσιακών στοιχείων κ.α. η κατάσταση στη Γ.Σ. εκτραχύνθηκε, με τον κ. Σάμιο να απαντά πως όλα τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, μετά την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης, ανήκαν στους πιστωτές. «Επομένως, αδυνατώ μέχρι στιγμής να καταλάβω με ποια λογική παραπονείται για τις σχετικές πωλήσεις ο βασικός μέτοχος.
Σε κάθε περίπτωση, οι πωλήσεις ορισμένων μη λειτουργικών περιουσιακών στοιχείων, όπως του ΜΙΝΙΟΝ και της Planaco, εν μέρει προβλέπονταν ήδη στη συμφωνία εξυγίανσης και εν συνόλω εγκρίθηκαν από τους πιστωτές. Ποιος ήταν ο λόγος; Η απώλεια των μετοχών DUFRY, από τις οποίες το επιχειρηματικό σχέδιο της εξυγίανσης προέβλεπε την παροχή ρευστότητας 30 εκατ. ευρώ. Επομένως, συναποφασίστηκε με τους ομολογιούχους η πώληση μη λειτουργικών περιουσιακών στοιχείων για την χρηματοδότηση και επιβίωση της επιχείρησης«, υπογράμμισε.
Με δεδομένη τη μη έγκριση των ετήσιων εταιρικών και οικονομικών καταστάσεων της διαχειριστικής χρήσης 2019, τα υπόλοιπα θέματα δεν συζητήθηκαν. Ωστόσο προκάλεσε εντύπωση και η καταψήφιση από την πλευρά Κουτσολιούτσου να ελέγξει η PwC τις χρήσεις 2021 και 2022, η οποία έχει ήδη διεξάγει έλεγχο ειδικού σκοπού επί των οικονομικών καταστάσεων των εν λόγω χρήσεων ώστε (σε περίπτωση που η ΓΣ ενέκρινε τις οικονομικές καταστάσεις του 2019 και 2020) να μπορέσει ο τακτικός έλεγχος να ολοκληρωθεί ταχύτατα. Αντ’ αυτού, η πλευρά Κουτσολιούτσου πρότεινε ως ελεγκτή τον κ. Βερναρδάκη Δημήτριο…