Η φετινή «σπουδαστική χρονιά» αποτελεί τη δυσκολότερη των τελευταίων τεσσάρων ετών για την αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας ιδιαίτερα στις περιοχές που καταγράφεται έντονη τουριστική δυναμική και αύξηση των εγγραφών ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Μάλιστα, σε κάποιες από τις πόλεις της περιφέρειας που θεωρούνται ως «φοιτητουπόλεις» το κόστος έχει εκτιναχθεί έως και 50% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, σύμφωνα με σχετική ανάλυση του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates για τις ζητούμενες τιμές μίσθωσης φοιτητικών κατοικιών (συγκριτικοί πίνακες 2016-2023) για 20 περιοχές της Ελλάδας.

Όπως αναφέρεται, ο προϋπολογισμός των 300€/μήνα ως έξοδο για το μίσθωμα φοιτητικής κατοικίας, αφορά κυρίως κατοικίες έως 25 τ.μ. ανακαινισμένες ή/και μη ανακαινισμένες κατοικίες έως 30 – 35 τ.μ.

«Αξίζει να αναφέρουμε ότι η αύξηση των ενοικίων στη Πάτρα αγγίζει το 49,2% για το χρονικό διάστημα 2017-2022. Ενώ, τη φετινή χρονιά καταγράφεται μια επιπλέον αύξηση που αγγίζει το 12% σε σχέση με πέρυσι. Αυξητικές τάσεις καταγράφονται σχεδόν στο σύνολο των φοιτητικών πόλεων της χώρας.

Το κόστος στέγασης για κατοικία κατάλληλη για νέους στην Ελλάδα έχει εκτιναχθεί σε τέτοια επίπεδα που αγγίζει το 60%-70% του μέσου μηνιαίου μισθού», σημειώνει ο κ. Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates.

Χαρτογράφηση των ζητούμενων τιμών μίσθωσης

Πάτρα

Στην Αχαϊκή πρωτεύουσα, την Πάτρα με το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, το κόστος μίσθωσης στο σύνολο των φοιτητικών περιοχών καταγράφονται αυξητικές τάσεις.

Συγκεκριμένα στη περιοχή της Αγίας Σοφίας, το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 25τμ κυμαίνεται από 180€/μήνα έως 250€/μήνα, ενώ για κατοικία 30 τμ – 45 τμ αγγίζει ακόμη και τα 500€/μήνα για κατοικία πλήρως ανακαινισμένη ή/και νεόδμητη, επιπλωμένη με το σύνολο των οικοσυσκευών.

Οικονομικότερη λύση αποτελούν οι περιοχές Ταραμπούρα, Ζαρουχλεϊκά, Ψαροφαϊ και Πλατεία Παπανδρέου, όπου το κόστος μίσθωσης κατοικίας από 50 τμ – 60 τμ, κυμαίνεται από 260€/μήνα έως 330€/μήνα. Ενώ κατοικία έως 25τμ μπορεί να μισθωθεί από 200€/μήνα.

Στο κέντρο της πόλης, στα Ψηλά Αλώνια, καταγράφονται οι υψηλότερες τιμές μίσθωσης. Συγκεκριμένα, το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 25τμ μπορεί να αγγίξει τα 400€/μήνα, κατοικία από 30 τμ έως 45 τμ τα 600€/μήνα και τα 650€/μήνα αν πρόκειται για κατοικία 50 τ.μ. – 60 τ.μ. Οι άνωθεν τιμές αφορούν διαμερίσματα επιπλωμένα πλήρως ανακαινισμένα ή/και νεόδμητα και με το σύνολο των οικοσυσκευών. Στην Πάτρα 421 ακίνητα είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Κομοτηνή

Το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 25τμ κυμαίνεται από 230€/μήνα έως και 270€/μήνα, ενώ για κατοικία από 30 τμ έως 45 τμ , αγγίζει τα 350€/μήνα αν πρόκειται για διαμέρισμα πλήρως ανακαινισμένο ή/και νεόδμητο με το σύνολο των οικοσυσκευών. Το ζητούμενο μίσθωμα για διαμερίσματα από 50 τμ έως 60 τμ κυμαίνεται από 250€/μήνα έως 450€/μήνα, με την ανώτερη τιμή να αφορά κατοικία πλήρως επιπλωμένη με το σύνολο των οικοσυσκευών.

Βόλος

Στον Βόλο 880 ακίνητα είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Το κόστος μίσθωσης καταγράφει αυξητικές τάσεις ιδιαίτερα στα πλήρως ανακαινισμένα και επιπλωμένα με το σύνολο των οικοσυσκευών διαμερίσματα. Συγκεκριμένα, κατοικία 30 τμ – 40 τμ μισθώνεται από 260€ έως 450€/μήνα.

Ιωάννινα

Στα Ιωάννινα 428 ακίνητα είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Της χειμερινούς μήνες, η δυναμική στον κλάδο αυξάνεται αγγίζοντας ακόμη και τα 700-800ακίνητα λόγω της υψηλής επισκεψιμότητας από εγχώριους και αλλοδαπούς τουρίστες. Στη φοιτητούπολη της Ηπείρου, το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 25τμ κυμαίνεται από 250€ έως 330€, ενώ για κατοικία 30 τμ – 45 τμ από 250€ έως 500€/μήνα αν πρόκειται για ανακαινισμένο ή νεόδμητο διαμέρισμα επιπλωμένο με το σύνολο των οικοσυσκευών.

Καλαμάτα

Στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα, είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης 786 ακίνητα. Ο αριθμός των εγγραφών αναμένεται να αυξηθεί εντός των καλοκαιρινών μηνών λόγω της υψηλής ζήτησης, γεγονός που θα δυσκολέψει της νέους φοιτητές να αναζητήσουν κατοικία εντός των καλοκαιρινών μηνών. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 30 τμ – 45 τμ αγγίζει ακόμη και τα 500€/μήνα, ενώ για κατοικία 50 τμ – 60 τμ ακόμη και τα 550€. Η διαθεσιμότητα κατοικιών επιφάνειας έως 25τμ, είναι μηδενική.

Χανιά, Ρόδος, Κέρκυρα

Στα Χανιά, την Ρόδο και την Κέρκυρα, μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών μισθώνουν της κατοικίες σε φοιτητές από τον Οκτώβριο έως και τον Μάιο –Ιούνιο, ενώ της υπόλοιπους μήνες, εγγράφουν τα ακίνητα της σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Συγκεκριμένα, στο Δήμο Χανιών περίπου 4.263 ακίνητα είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 30 τμ – 45 τμ αγγίζει ακόμη και τα 650€/μήνα, ενώ για κατοικία 50 τμ – 60 τμ τα 750€/μήνα.

Στη Ρόδο και συγκεκριμένα στη πόλη, 798 ακίνητα είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 30 τμ – 45 τμ πλήρως επιπλωμένης με το σύνολο των οικοσυσκευών αγγίζει τα 450€/μήνα, ενώ για κατοικία 50 τμ – 60 τμ τα 580€/μήνα.

Στη Κέρκυρα, οι υψηλότερες τιμές μίσθωσης καταγράφονται εντός της παλιάς πόλης. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 30 τμ – 45 τμ πλήρως επιπλωμένης με το σύνολο των οικοσυσκευών αγγίζει τα 450€/μήνα, ενώ για κατοικία 50 τμ – 60 τμ τα 800€/μήνα.

Ενδεχόμενη αποκλιμάκωση των ενοικίων από τα τέλη Σεπτεμβρίου

«Αποκλιμάκωση των ζητούμενων μισθωμάτων, ευελπιστούμε ότι θα καταγραφεί μετά το πέρας της καλοκαιρινής σεζόν και ενδεχόμενης επιστροφής ακινήτων από τις βραχυχρόνιας μισθώσεις, στις μακροχρόνιες – συμβατικές.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, καταγράφεται ραγδαία αύξηση εγγραφών νέων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης λόγω της υψηλής ζήτησης που καταγράφεται τη φετινή χρονιά», καταλήγει η έρευνα.