Φοιτητικές εστίες: Η διαμόρφωση των εστιών ποικίλλει αναλόγως με την περιοχή και τον ρυθμό ζήτησης. Σε περιοχές με μικρό αριθμό ζήτησης υπάρχουν συγκροτήματα εστιών με μονόκλινα ή δίκλινα αυτόνομα. Σε περιπτώσεις στις μεγάλες πόλεις οι κλίνες είναι μονές και υπάρχουν κοινόχρηστοι χώροι, όπως το WC και το μπάνιο.

Παρά το γεγονός ότι όλα τα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα διαθέτουν φοιτητικές εστίες, η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η ικανοποίηση όλων των αιτημάτων.  Για τον λόγο αυτό έχουν θεσπιστεί κάποια κριτήρια προτεραιότητας, τα οποία βασίζονται σε οικονομικά (ως επί το πλείστον) και κοινωνικά κριτήρια.

Τα αποτελέσματα για τις φοιτητικές εστίες ανακοινώνονται από την μέριμνα του εκάστοτε πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού ιδρύματος. Συνήθως δίνεται προτεραιότητα στους πρωτοετής φοιτητές. Για τον λόγο αυτό όσο αυξάνονται τα έτη φοίτησης καθίσταται δυσκολότερη η εξασφάλιση θέσεις στις φοιτητικές εστίες. Η ανανέωση γίνεται κάθε έξι μήνες, στην αρχή δηλαδή κάθε ακαδημαϊκού εξαμήνου.

Φοιτητικές εστίες: Ο τρόπος επιλογής 

Φοιτητικές εστίες: Προϋποθέσεις και κριτήρια για δωρεάν διαμονή

Η επιλογή των φοιτητών – σπουδαστών που πρόκειται να εισαχθούν στις Φ.Ε-Σ.Ε. γίνεται από την Εφορεία της Εστίας µε κοινωνικοοικονοµικά κριτήρια.
Κατά την αξιολόγηση συνυπολογίζονται:
1. Κοινωνικά κριτήρια όπως απορίας, ορφανοί, άτοµα µε ειδικές ανάγκες, πολυτεκνία.
2. Το ετήσιο δηλωθέν εισόδηµα των γονέων τους. ∆ηλωθέν εισόδηµα είναι το συνολικό εισόδημά που δηλώνει ο φορολογούµενος από κάθε κατηγορία προκειµένου να φορολογηθεί.
3. Ο αριθµός των µελών της οικογένειας του υποψηφίου, στον οποίο αναφέρονται οι γονείς και τα ανύπαντρα αδέρφια κάτω των 22 ετών όταν δεν σπουδάζουν και κάτω των 28 ετών φοιτητές σπουδαστές –τριες.
4. Σε περίπτωση πολύτεκνης οικογένειας λαµβάνονται υπόψη οι διατάξεις του άρθρου 1 του Ν. 1910/1944 (ΦΕΚ Α 229) «Περί τροποποιήσεως και συµπληρώσεως της νοµοθεσίας Περί προστασίας πολυτέκνων», όπως τροποποιήθηκε µε τις διατάξεις του Νόµου 860/1979 (ΦΕΚ Α2).

Προυποθέσεις εισδοχής στις Φ.Ε-Σ.Ε.

Φοιτητικές εστίες: Προϋποθέσεις και κριτήρια για δωρεάν διαμονή

Στις Φ.Ε.-Σ.Ε. υποβάλλουν αίτηση εισδοχής φοιτητές – τριες σπουδαστές- στριες που πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις.,
1. Έχουν την ιδιότητα του φοιτητή – τριας, σπουδαστή – σπουδάστριας Ανώτατης ή Ανώτερης Σχολής.
2. ∆εν είναι πτυχιούχοι άλλης Ανώτατης ή Ανώτερης σχολής.
3. Οι οικογένειες τους έχουν µόνιµο τόπο διαµονής διαφορετικό από αυτόν που βρίσκεται ο τόπος σπουδών και δεν διαθέτουν ιδιόκτητη κατοικία στην πόλη που βρίσκεται η Εστία.
4. ∆εν έχουν συµπληρώσει τον 25ο χρόνο της ηλικίας τους
Για εξαιρετικές περιπτώσεις αποφασίζει το ∆.Σ. του Ε.Ι.Ν. ύστερα από Εισήγηση πρόταση της αρµόδιας Εφορείας.
5. Έχουν υποβάλλει εµπρόθεσµη αίτηση εισδοχής µε όλα τα σχετικά δικαιολογητικά οι µεν παλαιών ετών µέχρι 15 Ιουνίου κάθε χρόνου, οι δε πρωτοετείς φοιτητές το αργότερο µέσα σε 25 ηµέρες από την ανακοίνωση των αποτελεσµάτων .
∆ιευκρινίζεται ότι άµεσα οι αιτήσεις µετά την πάροδο του ανωτέρω διαστήµατος εξετάζονται συνολικά
καταρτίζοντας αντίστοιχους πίνακες πρωτοετών, παλαιών ετών, αλλοδαπών οι οποίοι αναρτώνται στο
πίνακα ανακοινώσεων της κάθε εστίας.
Οι υποψήφιοι έχουν δικαίωµα ένστασης κατά των αποτελεσµάτων των πινάκων εισδοχής µέσα σε χρονικό διάστηµα 5 εργασίµων ηµερών από την ηµεροµηνία ανάρτησης. Οι ενστάσεις υποβάλλονται στην εφορεία της Εστίας.
6. ∆εν έχουν αποµακρυνθεί από Φ.Ε.-Σ.Ε. του Ε.Ι.Ν. µε προηγούµενη πειθαρχική απόφαση εφορείας ή ∆.Σ του Ε.Ι.Ν.
7. Έχουν καταθέσει αίτηση εισδοχής σε µια µόνο Φ.Ε ή Σ.Ε. του Ε.Ι.Ν.

Αίτηση και δικαιολογητικά εισδοχής στις Φ.Ε-Σ.Ε.

Φοιτητικές εστίες: Προϋποθέσεις και κριτήρια για δωρεάν διαμονή

Η Εστία δίνει στους ενδιαφερόµενους ειδικό έντυπο για την σύνταξη της αίτησης που συνοδεύεται από τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

1. Βεβαίωση της Γραµµατείας της Σχολής ότι φοιτά µε αναφορά α) στο χρόνο εγγραφής και β) στον ήδη διανυόµενο χρόνο σπουδών.
2. Φωτοτυπία της αστυνοµικής ταυτότητας επικυρωµένη ή πιστοποιητικό γέννησης από ∆ήµο ή Κοινότητα.
3. Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης από αρµόδια δηµοτική ή Κοινοτική αρχή (του τελευταίου εξαµήνου).
4. Αντίγραφο Εκκαθαριστικού Σηµειώµατος της Εφορείας των γονέων (επικυρωµένο). Σε περίπτωση που µέχρι την υποβολή της αίτησης δεν έχει εκδοθεί εκκαθαριστικό σηµείωµα υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτό θα προσκοµισθεί το συντοµότερο δυνατό και το αργότερο µέχρι την ηµεροµηνία αξιολόγησης των αιτήσεων.
5. Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 όπου δηλώνεται η µόνιµη κατοικία των γονέων.
6. Όσοι υποψήφιοι επικαλούνται λόγους υγείας θα προσκοµίζουν βεβαίωση αρµόδιας πρωτοβάθµιας
υγειονοµικής επιτροπής όπου θα τεκµηριώνονται οι λόγοι αυτοί.
7. Όσοι από τους υποψήφιους έχουν αδελφό φοιτητή ή να υπηρετεί την στρατιωτική του θητεία θα
προσκοµίζουν βεβαίωση του τµήµατος που έχει εισαχθεί ή βεβαίωση ότι υπηρετεί την στρατιωτική
του θητεία.
8. Όσοι υποψήφιοι είναι πολύτεκνοι θα υποβάλλουν πιστοποιητικό πολυτεκνίας από την Ανώτατη
Συνοµοσπονδία Πολυτέκνων.
9. Όσοι υποψήφιοι είναι άποροι θα πρέπει να προσκοµίσουν βεβαίωση – πιστοποιητικό απορίας από
αρµόδια Υπηρεσία Κοινωνικής Πρόνοιας.
10. Όσοι υποψήφιοι είναι παιδιά διαζευγµένων γονέων θα πρέπει να προσκοµίσουν δικαστική απόφαση όπου θα προσδιορίζεται η επιµέλεια.

Φοιτητικές εστίες: ∆ιαδικασία Επιλογής

Α. Κατά προτεραιότητα στεγάζονται στις Φ.Ε-Σ.Ε. οι υποψήφιοι οικότροφοι που εντάσσονται στις
παρακάτω ειδικές κατηγορίες µε σειρά πρότασης ως εξής:
1. Υποψήφιοι που προέρχονται από άπορες οικογένειες µε µηδενικό εισόδηµα.
2. Υποψήφιοι ορφανοί, από τους δύο γονείς.
3. Υποψήφιοι φοιτητές- τριες που οι ίδιοι είναι άτοµα µε ειδικές ανάγκες
4. Υποψήφιοι παιδιά µισθωτών – πολύτεκνων οικογενειών, των οποίων το ετήσιο οικογενειακό εισόδηµα προέρχεται από αγροτικά επαγγέλµατα ή από µισθωτές υπηρεσίες.

Β. Έπονται οι υποψήφιοι, µε βάση το ετήσιο δηλωθέν εισόδηµα και τον αριθµό των µελών της οικογένειας του υποψηφίου, προτασσόµενου του χαµηλότερου κατά κεφαλήν εισοδήµατος.
1. Το δηλωθέν εισόδηµα από µισθωτές Υπηρεσίες (∆ηµοσίου και Ιδιωτικού Τοµέα και των αντίστοιχων συνταξιούχων) λαµβάνεται υπόψη µειωµένο κατά 75%.
2. Σε περίπτωση που στην ίδια οικογένεια σπουδάζουν σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές ή υπηρετούν την στρατιωτική τους θητεία και άλλα αδέλφια το δηλωθέν εισόδηµα λαµβάνεται υπ’ όψην µειωµένο κατά 15% για κάθε παιδί.
3. Σε περίπτωση πολύτεκνης οικογένειας το δηλωθέν εισόδηµα λαµβάνεται υπ’ όψιν µειωµένο κατά 50% όταν αυτό προέρχεται από ελεύθερα επαγγέλµατα.
4. Σε περίπτωση που στη οικογένεια υπάρχει µέλος µε ειδικές ανάγκες το δηλωθέν εισόδηµα λαµβάνεται µειωµένο κατά 10%. Εάν το άτοµο µε ειδικές ανάγκες είναι ένας από τους γονείς µείωση κατά 20%.
5. Εάν ο υποψήφιος – οικότροφος είναι ορφανός από τον ένα γονιό το δηλωθέν εισόδηµα λαµβάνεται υπ’ όψιν µειωµένο κατά 30%.
6. Εάν οι γονείς είναι διαζευγµένοι το δηλωθέν εισόδηµα λαµβάνεται µειωµένο κατά 20%.

Εάν στον ίδιο υποψήφιο συντρέχουν περισσότεροι του ενός από τους παραπάνω λόγους µείωσης του
εισοδήµατος, αθροίζονται τα αντίστοιχα ποσοστά.
Οι σχετικές µειώσεις πάντως δεν µπορούν να ξεπεράσουν το 75% του εισοδήµατος.

∆ιευκρινίζεται ότι:

Α. Εάν το δηλωθέν εισόδηµα προέρχεται αµιγώς από µισθωτές υπηρεσίες τότε δίνεται η ανώτερη δυνατή έκπτωση του 75%, χωρίς δυνατότητα παροχής επιπλέον µείωσης.
Β. Εάν το δηλωθέν εισόδηµα προέρχεται από άλλες πηγές (εκτός µισθωτών υπηρεσιών) θα αθροίζονται οι εκπτώσεις εφόσον συντρέχουν οι ανωτέρω προϋποθέσεις έως την συµπλήρωση του 75% (ανώτατη δυνατή µείωση εισοδήµατος).
Γ. Εάν το δηλωθέν εισόδηµα προέρχεται από τον ένα γονέα από µισθωτές υπηρεσίες και από τον άλλο γονέα από οποιαδήποτε άλλη κατηγορία τότε οι ανωτέρω µειώσεις θα γίνονται αντίστοιχα στο εισόδηµα του κάθε γονιού.
∆. Εάν ο γονιός έχει εισοδήµατα και από µισθωτές υπηρεσίες και από τρίτες πηγές τότε θα γίνεται έκπτωση µόνο στο εισόδηµα των µισθωτών υπηρεσιών (75%) που είναι η µεγαλύτερη δυνατή έκπτωση και τα υπόλοιπα εισοδήµατα θα αθροίζονται κανονικά, για τον υπολογισµό του κατά κεφαλήν εισοδήµατος.