Τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους οργανώσεων Καταναλωτών, με αντικείμενο την επιβάρυνση που υφίστανται τα νοικοκυριά, λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων στην ενέργεια και τα είδη λαϊκής κατανάλωσης είχε το μεσημέρι η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά

Μετά την τηλεδιάσκεψη η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «σφυρίζει αδιάφορα» μπροστά στα έντονα φαινόμενα αισχροκέρδειας και ολιγοπωλιακών πρακτικών στην αγορά και πώς χρησιμοποιεί ως άλλοθι τα διεθνή προβλήματα, επιλέγοντας το ρόλο του άβουλου παρατηρητή.

«Είναι ώρα να σπάσουμε τη συνωμοσία της ακρίβειας», τόνισε προσδιορίζοντας ως άξονες:

* Την αντιμετώπιση των ολιγοπωλιακών πρακτικών στην αγορά, από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

* Την επιβολή της διαφάνειας και της ενημέρωσης των καταναλωτών, για τη διαμόρφωση των τιμολογίων της ενέργειας.

* Την ενεργειακή δημοκρατία στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, αντί της σημερινής εύνοιας της Κυβέρνησης στις μεγάλες επιχειρήσεις. Έτσι ώστε να περιορισθεί ο ρόλος των ορυκτών καυσίμων.

* Την στήριξη του Καταναλωτικού Κινήματος και την αποκατάσταση της νομιμότητας στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) ώστε να εκφράζεται η θέση των κοινωνικών εταίρων».

Η Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για άμεση ανακούφιση των καταναλωτών μεταξύ των οποίων πρέπει:

ΦΠΑ

* Να μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα. Δεν μπορεί το κράτος να αυξάνει τις εισπράξεις του, την ώρα που δοκιμάζονται οι πολίτες.

* Να δοθούν ουσιαστικές αυξήσεις στους βασικούς μισθούς (αντί των 13 ευρώ μηνιαίως της κυβέρνησης) και να ενισχυθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι οι δικαιούχοι του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, οι οικονομικά ασθενέστεροι.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν: Από την ΕΚΠΟΙΖΩ η πρόεδρος Ελένη Αλευρίτου και η Αντιπρόεδρος Παναγιώτα Καλαποθαράκου, από την Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας ο πρόεδρος Απόστολος Ραυτόπουλος και η διευθύντρια της Δομής Αναστασία Χατζηπαύλου, από το ΙΝΚΑ ο πρόεδρος Γιώργος Λεχουρίτης, από το ΚΕΠΚΑ ο πρόεδρος Νίκος Τσεμπερλίδης και η Γενική Γραμματέας Ευαγγελία Κεκελέκη. Μετείχαν επίσης οι αρμόδιοι βουλευτές Μιχάλης Κατρίνης και Γιώργος Αρβανιτίδης και οι Γραμματείς των Τομέων Ανάπτυξης Απόστολος Πόντας, Μικρομεσαίων Στέφανος Κομνηνός και Ενέργειας Χάρης Δούκας.