Μία ζωή «βουτηγμένη» στην πολιτική και τους αγώνες, ήταν η Φώφη Γεννηματά η οποία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 56 ετών, μετά από πολυετή μάχη με τον καρκίνο.
Μία μάχη, οικογενειακή καθώς από την ίδια ασθένεια είχε χάσει και τους γονείς της, τον σημαντικό πολιτικό Γιώργο Γεννηματά καθώς και τη μητέρα της.
Φώφη Γεννηματά – Το ξεκίνημα
Κόρη ενός εκ των ισχυρότερων υπουργών και δημοφιλέστερων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, έζησε στο περιβάλλον της εξουσίας από την εφηβεία της ακόμα. Στα δέκατα γενέθλιά της, το 1974, έγιναν οι πρώτες εκλογές μετά τη δικτατορία, στις οποίες ήταν υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στην Α’ Περιφέρεια της Αθήνας ο πατέρας της Γιώργος Γεννηματάς. Το 1981, όταν η Φώφη Γεννηματά ήταν δεκαεφτά ετών, μαθήτρια στα Εκπαιδευτήρια Κωστέα Γείτονα, ο πατέρας της έγινε υπουργός της πρώτης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Η οικογένεια του πατέρα της δεν ήταν μια συνηθισμένη οικογένεια. Ο παππούς της, δικηγόρος και οικονομολόγος, Θεόδωρος Γεννηματάς, ήταν γενικός διευθυντής της UNRRA στην Ελλάδα (οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών που είχε αναλάβει να βοηθήσει τις χώρες που είχαν πληγεί από τις δυνάμεις του Άξονα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο), σύμβουλος της Αμερικανικής Οικονομικής Αποστολής και της Αμερικανικής Πρεσβείας. Ο θείος του πατέρα της ήταν ο αντιστράτηγος Ιωάννης Γεννηματάς, που διετέλεσε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού 1964, τη χρονιά που γεννήθηκε. Από τη μητέρα της είχε πιο «ταπεινή» καταγωγή, καθώς ο εφηβικός έρωτας του Γιώργου Γεννηματά, η γυναίκα που παντρεύτηκε , ήταν η κόρη ενός ταχυδρόμου από τη Σύμη.
Η Φώφη Γεννηματά σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πριν αποφοιτήσει, το 1986, διορίστηκε στην Εθνική Τράπεζα (απ’ όπου συνταξιοδοτήθηκε στα 51 της χρόνια). Ως φοιτήτρια ήταν ενταγμένη στην ΠΑΣΠ, τη φοιτητική παράταξη του ΠΑΣΟΚ, ενώ παράλληλα ήταν οργανωμένη και στην Ένωση Γυναικών Ελλάδας, μια φεμινιστική οργάνωση που είχε ιδρύσει η Μαργαρίτα Παπανδρέου.
Φώφη Γεννηματά – Η πολιτική καριέρα
Επαγγελματικά, η τραπεζική καριέρα μάλλον δεν τη συγκινούσε κι έτσι το 2000, με το πλεονέκτημα που της έδινε το επίθετό της, κατάφερε να εκλεγεί για πρώτη φορά βουλευτής στην Α’ Αθήνας. Με την εμφάνισή της στο πολιτικό προσκήνιο την περίοδο της πολιτικής κυριαρχίας του Κώστα Σημίτη άρχισε να αποκτά γρήγορα και προσωπική δημοφιλία.
Το 2002 εκλέχθηκε υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιά, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία, και επανεκλέχθηκε το 2006. Το 2007 παραιτήθηκε από τη θέση αυτή για να θέσει υποψηφιότητα ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, αλλά ο Άρειος Πάγος, που εξέτασε τη νομιμότητα της υποψηφιότητάς της, την απέκλεισε λόγω κωλύματος.
Στις εθνικές εκλογές του 2009, η Φώφη Γεννηματά εξελέγη βουλευτής και ανέλαβε την πρώτη της κυβερνητική θέση ως υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην τότε κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Το 2011, στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, ήταν από τα πρόσωπα που επιβίωσαν, και μάλιστα αναβαθμίστηκε σε αναπληρώτρια υπουργό Εσωτερικών, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τον Μάρτιο του 2012, οπότε και παραιτήθηκε για να αναλάβει εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ μετά από πρόταση του Βαγγέλη Βενιζέλου, δηλώνοντας: «Έχω μάθει να δίνω μάχες για το ΠΑΣΟΚ και την παράταξη και θα κάνω ό,τι μπορώ για να ανταποκριθώ».
Περίπου έναν χρόνο μετά η Φώφη Γεννηματά βρέθηκε ξανά στην κυβέρνηση, του Αντώνη Σαμαρά αυτήν τη φορά (που συγκυβερνούσε με το ΠΑΣΟΚ του Βαγγέλη Βενιζέλου), στη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Εθνικής Άμυνας, όπου παρέμεινε μέχρι τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.
Μετά την ήττα της κυβέρνησης και την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, ο Βαγγέλης Βενιζέλος παραιτήθηκε και η Φώφη Γεννηματά αποφάσισε να κάνει άλλο ένα, μεγαλύτερο αυτήν τη φορά βήμα και να διεκδικήσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.
Κατάφερε να εκλεγεί με ποσοστό 51,7%, έχοντας ως αντιπάλους τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο. Τότε δήλωσε: «Αναλαμβάνω την ευθύνη της παράταξης με απόλυτη επίγνωση των δυσκολιών».
Η δημιουργία του ΚΙΝ.ΑΛ. ως ομπρέλα του ΠΑΣΟΚ ήταν δική της πρωτοβουλία, καθώς από την αρχή προσπάθησε να απομακρύνει το κόμμα από το πρόσφατο παρελθόν του. Το καλοκαίρι του 2015 ήταν η δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που σχηματίστηκε από το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜ.ΑΡ. και διάφορες Κινήσεις. Τον Ιούλιο του 2017 η Φώφη Γεννηματά ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου κεντροαριστερού φορέα, στον οποίο θα συμμετείχε και ο Σταύρος Θεοδωράκης με το Ποτάμι.
Στις 12 Νοεμβρίου 2017 έγιναν ξανά εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου σχήματος με εννέα υποψήφιους (Γεννηματά, Ανδρουλάκης, Καμίνης, Θεοδωράκης, Μανιάτης, Ραγκούσης, Γάτσιος, Πόντας, Τζιώτης) και 212.000 πολίτες προσήλθαν στις εσωκομματικές κάλπες.
Κέρδισε στον δεύτερο γύρο με αντίπαλο τον Νίκο Ανδρουλάκη, λαμβάνοντας το 56,75% των ψήφων. Λίγες μέρες μετά ανακοίνωσε και το νέο όνομα του κόμματος, «Κίνημα Αλλαγής», στο εξαμελές πολιτικό συμβούλιο στο οποίο συμμετείχαν, εκτός από την ίδια, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Γιώργος Καμίνης, ο Γιώργος Παπανδρέου και οι Σταύρος Θεοδωράκης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος, που έχουν αποχωρήσει.
Η προσωπική ζωή και οι μεγάλες μάχες
Η Φώφη Γεννηματά έχει κάνει δύο γάμους. Τον πρώτο σε νεαρή ηλικία, μόλις στα είκοσι δύο της χρόνια, με τον Αλέξανδρο Ντέκα, με τον οποίο απέκτησε μια κόρη που σήμερα είναι είκοσι τριών ετών, η οποία σπούδασε στη Γλασκώβη αρχιτεκτονική. Η ίδια είχε εξομολογηθεί σε συνέντευξή της ότι ήθελε πολύ να κάνει παιδιά, αλλά για ένα διάστημα αυτό ήταν δύσκολο.
Ο δεύτερος σύζυγός της είναι ο οδοντίατρος Ανδρέας Τσούνης, με τον οποίο παντρεύτηκαν το 2003. Μαζί του απέκτησε άλλα δύο παιδιά, μία κόρη κι έναν γιο. Πέντε χρόνια μετά τον δεύτερο γάμο της διαγνώστηκε με καρκίνο στον μαστό. Από τον καρκίνο έχει χάσει και τον πατέρα της και τη μητέρα της. Σε συνέντευξή της πριν από τέσσερα χρόνια είχε πει, μιλώντας για τον πατέρα της: «Μου λείπουν όλα από τον πατέρα μου, η ζεστασιά, η αγκαλιά, το χαμόγελο, το μυαλό, η ανθρωπιά, ο παππούς που χρειάζονταν τα παιδιά μου. Μέσα σε επτά μήνες έχασα και τους δυο μου γονείς. Ο καρκίνος χτύπησε και εμένα και την αδερφή μου. Το πάλεψα σκληρά. Η μικρή μου κόρη ήταν δύο χρονών, δεν άντεχα να μεγαλώσουν τα παιδιά μου χωρίς μάνα. Είπα “θα το παλέψω”. Πέρασαν εννέα χρόνια και είμαι εδώ» είχε πει τότε και πράγματι δεν το έβαλε κάτω ούτε στιγμή.
Θα έλεγε κανείς ότι η φιλοσοφία της ζωής της συμπυκνώνεται στις εξής φράσεις:
«Το θέμα είναι να μπορείς να ζεις, να μη ζεις συνέχεια κάτω από τη σκιά και την αγωνία και τον φόβο. Αν ζεις με τον φόβο, αυτή δεν είναι ζωή, έχεις νικηθεί στην πραγματικότητα, στην καθημερινότητά σου. Εγώ δεν έζησα ποτέ έτσι».
Η Φώφη Γεννηματά πέθανε στις 25 Οκτωβρίου 2021, σε ηλικία 56 ετών, έπειτα από πολυετή μάχη με τον καρκίνο.
Φώφη Γεννηματά: Την Τετάρτη η κηδεία της – Θα προηγηθεί λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών
Την Τετάρτη θα τελεστεί η κηδεία της Φώφης Γεννηματά, που έφυγε από τη ζωή σήμερα το μεσημέρι σε ηλικία 56 ετών.
Η σορός της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου και ώρα 10:00 πμ στην Μητρόπολη Αθηνών. Με τιμές εν ενεργεία Υπουργού και δημοσία δαπάνη η κηδεία της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φωτεινής Γεννηματά
Στις 14:00 θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών και αμέσως μετά η ταφή της στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.