Από τον Ιανουάριο έως τον Δεκέμβριο 2021, η Focus Bari | YouGov  διενέργησε επτά Πανελλαδικές Έρευνες παρακολουθώντας την αναλογία των εμβολιασμένων, θετικά διακείμενων, σκεπτικών και αρνητικά διακείμενων Ελλήνων προς το εμβόλιο κατά του Covid-19.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας μέτρησης που διενεργήθηκε μεταξύ 3-6 Δεκεμβρίου σε δείγμα 1001 Ελλήνων 18-74 χρόνων:

– H αναλογία των εμβολιασμένων / θετικών να κάνουν το εμβόλιο Ελλήνων έχει αυξηθεί σταδιακά μέσα στο 2021, με ιδιαίτερη αύξηση μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου.

Η σημερινή εικόνα δείχνει πως 4 στους 5 Έλληνες έχουν ήδη κάνει / έχουν ραντεβού / θα κάνουν οπωσδήποτε το εμβόλιο, και η αναλογία αυτή εντοπίζεται σταθερή μεταξύ των δύο τελευταίων μετρήσεων, Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2021.

Η νεαρή ηλικία των 18-24 εμφανίζει το ψηλότερο ποσοστό εκείνων που δεν έχουν αποφασίσει ακόμα αν θα κάνουν ή όχι το εμβόλιο, ενώ …

Εκείνοι που δηλώνουν αρνητική πρόθεση εμφανίζονται λίγο περισσότερο στις ηλικίες 25-44, στην Θεσσαλονίκη και στην περιφέρεια.

Αντιεμβολιαστές και διστακτικοί

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ορίσει τη διστακτικότητα προς τα εμβόλια ως μια συμπεριφορά που οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Μεταξύ αυτών των παραγόντων είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στον εμβολιασμό ή στο ιατρικό προσωπικό, ο εφησυχασμός και η μη συνειδητοποίηση της ανάγκης προστασίας από λοιμώδη νοσήματα αλλά και παράγοντες ευκολίας και της μη συνειδητοποίησης του κινδύνου.

Οι άνθρωποι που αρνούνται τον εμβολιασμό έχουν διάφορες διαβαθμίσεις, μπορεί να έχουν απλά ενδοιασμούς ή να είναι ξεκάθαρα αρνητικοί, μπορεί να εναντιώνονται προς ένα εμβόλιο ή για το σύνολο των εμβολίων.

Στις βασικές κατηγορίες αντιδράσεων περιλαμβάνονται α) η αμφισβήτηση της ασφάλειας των εμβολίων, β) η αμφισβήτηση της αναγκαιότητας των εμβολίων και γ) η υποστήριξη της ελευθερίας της επιλογής.

Στην Ελλάδα οι αντιεμβολιαστές, δηλαδή κυρίως οι γονείς που δεν κάνουν εμβόλιο στα παιδιά τους, προ πανδημίας κινούνταν περίπου στο 10%. Σύμφωνα με έρευνα της Ελληνικής Παιδιατρικής εταιρείας το 2014, το 10% των γονέων ήταν προβληματισμένοι για την ασφάλεια των εμβολίων, ενώ υποστήριξαν ότι δεν εμπιστεύονται τις φαρμακευτικές.