H Fitch Solutions εκτιμά ότι η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 1,1% σε τριμηνιαία βάση ανταποκρίθηκε σε μεγάλο βαθμό στις προσδοκίες της, με αποτέλεσμα να διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψή της για αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,4% το 2024 και 2,9% το 2025. Οι επενδύσεις, που υποστηρίζονται από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, καθώς και η κατανάλωση θα στηρίξουν τη δραστηριότητα βραχυπρόθεσμα, καθώς η ανάπτυξη αποκτά ρυθμό.
Οι κίνδυνοι παραμένουν επικεντρωμένοι γύρω από τις αβέβαιες εξωτερικές προοπτικές, αν και η ακμάζουσα τουριστική βιομηχανία αναμένεται να απομονώσει την οικονομία από τις ευρύτερες ανησυχίες για βιομηχανική δυσπραγία στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
«Το ελληνικό ΑΕΠ του β’ τριμήνου, με αύξηση 1,1%, ανταποκρίθηκε σε μεγάλο βαθμό στις προσδοκίες μας, γεγονός που μας οδήγησε να διατηρήσουμε αμετάβλητη την πρόβλεψή μας για αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,4% το 2024 και 2,9% το 2025. Η ανάπτυξη προήλθε κυρίως από την απότομη αύξηση της συσσώρευσης αποθεμάτων, η οποία αντιστάθμισε τη σημαντική επιβάρυνση των καθαρών εξαγωγών που δημιουργήθηκε από την αύξηση των εισαγωγών. Η συσσώρευση αποθεμάτων αντανακλούσε το αισιόδοξο κλίμα των Ελλήνων παραγωγών για την εγχώρια οικονομία, καθώς αύξησαν την παραγωγή τους ενόψει της ισχυρότερης ζήτησης στην εγχώρια οικονομία. Αυτή η δυναμική έχει φανεί στη βιομηχανική παραγωγή, η οποία παρουσίασε δύναμη χάρη στην αναζωογόνηση της παραγωγής ενέργειας, η οποία αντιπροσωπεύει το 36,6% της βιομηχανικής παραγωγής. Η διολίσθηση των τιμών της ενέργειας για τους Έλληνες παραγωγούς θα συνεχίσει να διευκολύνει τα ισχυρότερα στοιχεία παραγωγής βραχυπρόθεσμα, τα οποία θα συμπέσουν με τη συνεχιζόμενη ισχύ των υποκείμενων παραγόντων ανάπτυξης. Πράγματι, ένας ισχυρότερος καταναλωτής συνεχίζει να οδηγεί την παραγωγή υψηλότερα σε τριμηνιαία βάση, ενώ οι εισροές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) λειτουργούν ως ουρά για τις επενδύσεις», προβλέπει η Fitch Solutions.
«Αναμένουμε ότι οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στις προοπτικές της ελληνικής ανάπτυξης βραχυπρόθεσμα. Ο συνδυασμός μιας ισχυρής επενδυτικής κίνησης που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση και της αυξημένης συσσώρευσης αποθεμάτων έχει ενισχύσει την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το α’ εξάμηνο φέτος. Πράγματι, ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου διευρύνθηκε κατά 26% σε ετήσια βάση, ενώ οι πάγιες επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 3,5% την αντίστοιχη περίοδο. Η εκταμίευση της τέταρτης δόσης που εγκρίθηκε τον Ιούλιο το γ΄ τρίμηνο θα τονώσει και πάλι την επενδυτική δραστηριότητα το β’ εξάμηνο, καθώς η κυβέρνηση έχει επιτύχει να διοχετεύσει τη χρηματοδότησή της στα στοχευμένα επενδυτικά προγράμματα υποδομών», εκτιμά ο οίκος.
«Η ζήτηση των νοικοκυριών θα διαδραματίσει, πράγματι, βασικό ρόλο στην αύξηση του ΑΕΠ, καθώς η εξωτερική ζήτηση αναμένεται να καλύψει τη διαφορά τους επόμενους 12 μήνες. Οι όγκοι λιανικής πώλησης έχουν ωθηθεί σε θετικό έδαφος το 2024, αφού είχαν μειωθεί το 2023 λόγω της κρίσης του κόστους ζωής. Η επιστροφή της εμπιστοσύνης και η ισχυρή αύξηση των πραγματικών μισθών έχουν στηρίξει μια ισχυρότερη καταναλωτική προοπτική στην Ελλάδα, ακόμη και αν οι τιμές καταναλωτή παραμένουν υψηλές σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Οι καταναλωτές θα βρουν επίσης στήριξη από την πρόσθετη δημοσιονομική στήριξη, καθώς η κυβέρνηση έχει βρει περιθώρια για αυξημένες φορολογικές μειώσεις, ιδίως στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και μέσω υψηλότερων συντάξεων, καθώς και μεγαλύτερης δημιουργίας θέσεων εργασίας που συνδέονται με έργα που σχετίζονται με τις επενδύσεις», καταλήγει η Fitch Solutions.