Σαν μια από τις πιο αξιοσημείωτες εξελίξεις της χρονιάς που πέρασε χαρακτηρίζει η Fitch την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, κάτι που δίνει στη χώρα τον τίτλο του «rising star».

Η αναβάθμιση της Ελλάδας στο BBB- από BB+ ήταν αποτέλεσμα της ευνοϊκής δυναμικής του χρέους, της ισχυρής δέσμευσης στη δημοσιονομική προσαρμογή και των ανθεκτικών προοπτικών της ανάπτυξης, σημειώνουν οι αναλυτές.

Υπενθυμίζεται ότι η Fitch αναβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας στο BBB- με σταθερές προοπτικές τον Δεκέμβριο του 2023. Το επόμενο review του οίκου έχει προγραμματιστεί για τις 31 Μαΐου και θα ακολουθήσει νέα επανεξέταση της ελληνικής αξιολόγησης στις 22 Νοεμβρίου.

Πέραν της Ελλάδας, από τις ανεπτυγμένες οικονομίες, μέσα στο 2023 αναβαθμίστηκαν επίσης η Πορτογαλία (σε A- από BBB+) και η Κύπρος (σε BBB από BBB-).

Αντίθετα, τέσσερις ανεπτυγμένες οικονομίες υποβαθμίστηκαν από τη Fitch κατά ένα σκαλοπάτι, με τις ΗΠΑ να χάνουν την άριστη πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ και να υποβαθμίζονται σε AA+ λόγω της δημοσιονομικής επιδείνωσης, του υψηλού και αυξανόμενου χρέους και των επανειλημμένων πολιτικών συγκρούσεων για το όριο χρέους. Επίσης, η Γαλλία υποβαθμίστηκε σε AA-, η Εσθονία σε A+ και η Σλοβακία σε A-.

Συνολικά, η Fitch έκανε 25 αλλαγές κρατικών αξιολογήσεων σε όλο τον κόσμο μέσα στο 2023, με 12 αναβαθμίσεις (από 10 την προηγούμενη χρονιά) και 13 υποβαθμίσεις (από 10 την προηγούμενη χρονιά).

Με τις αλλαγές αυτές, η μέση κρατική αξιολόγηση του οίκου αναβαθμίστηκε στο BBB από BBB-.

Μέσα στο 2023 υπήρξαν τρεις χρεοκοπίες κρατών, όσες και το 2022. Συγκεκριμένα, σε default βρέθηκαν το Ελ Σαλβαδόρ, η Αιθιοπία και η Γκάνα.

Έτσι, το ετήσιο default rate για όλα τα κράτη που αξιολογούνται από τη Fitch ήταν 2,6%, παρόμοιο με το 2,5% του 2022.

Διαβάστε ακόμη: