Σήμερα (27/01), δικαστήριο του Ελσίνκι καταδίκασε δύο ερευνητές δημοσιογράφους, διότι αποκάλυψαν διαβαθμισμένες πληροφορίες σχετικά με τη φινλανδική στρατιωτική κατασκοπεία.

«Αισθανόμαστε απογοητευμένοι από την απόφαση. Παρά τις μειωμένες ποινές, η ζημιά για την ελευθερία της έκφρασης έγινε ήδη», αντέδρασε με ανακοίνωση ο Άντερο Μούκα, αρχισυντάκτης της εφημερίδας “Helsingin Sanomat”, όπου εργάζονται οι δύο δημοσιογράφοι.

Ο κύριος συντάκτης του άρθρου καταδικάσθηκε να πληρώσει πρόστιμο με βάση μέρος του εισοδήματός του, που αναλογεί σε μερικές χιλιάδες ευρώ, ενώ, στον άλλο συντάκτη του άρθρου δεν επεβλήθη ποινή. Κατηγορίες εις βάρος ενός τρίτου προσώπου, του επιβλέποντα εκείνων, κατέπεσαν. Η απόφαση μπορεί να εφεσιβληθεί. Η εισαγγελία είχε ζητήσει ποινές με αναστολή, τουλάχιστον ενάμιση έτους. Οι τρεις δημοσιογράφοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες και οι συνήγοροι υπεράσπισης ισχυρίσθηκαν ότι δεν αποκαλύφθηκαν κρατικά μυστικά.

Η καταδίκη αφορά ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε το 2017, το οποίο περιείχε πληροφορίες που χρονολογούνταν δέκα χρόνια νωρίτερα και αναφέρονταν σε επιχειρήσεις της φινλανδικής στρατιωτικής κατασκοπείας, «διαβαθμισμένες προς όφελος της εξωτερικής ασφάλειας της Φινλανδίας», επεσήμανε το δικαστήριο. Το άρθρο έρευνας περιείχε λεπτομέρειες για την «οργάνωση, τις ικανότητες και την προμήθεια» ενός κέντρου επικοινωνίας του στρατού στη Γιβάσκιλα, 230 χιλιόμετρα βορείως του Ελσίνκι.

«Υπήρχαν ισχυροί κοινωνικοί λόγοι» για να γραφτεί το άρθρο, σύμφωνα με τη “Sanoma Media”, μητρική εταιρεία της εφημερίδας. Τότε, η Φινλανδία προετοίμαζε νέο νόμο για τις υπηρεσίες πληροφοριών, που είχε στόχο να επεκτείνει τις ικανότητες των υπηρεσιών πληροφοριών, ώστε να παρακολουθούν την κυκλοφορία των δεδομένων. Το νομοσχέδιο «περιόριζε τα θεμελιώδη δικαιώματα ενός πολίτη», σύμφωνα με τη “Sanoma Media”.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η αποκάλυψη των πληροφοριών μπορούσε να είναι δικαιολογημένη για λόγους δημοσίου συμφέροντος, μονάχα σε περίπτωση «σημαντικής αποκάλυψης», όπως «κατάχρηση εξουσίας ή άλλες παράνομες δραστηριότητες των αρχών».

Το δικαστήριο έκρινε ότι αυτό δεν ίσχυε για το εν λόγω άρθρο όπως και ότι η αποκάλυψη των πληροφοριών δε μπορούσε να θεωρηθεί «ακίνδυνη», παρ’ ότι «δε θέτει σε κίνδυνο την εξωτερική ασφάλεια της Φινλανδίας». Η αποκάλυψη ενός μυστικού εθνικού συμφέροντος, που εμπίπτει στην κατηγορία της προδοσίας, μπορεί να οδηγήσει σε φυλάκιση έως τέσσερα χρόνια, στη Φινλανδία.

Ο Πάβολ Σζαλάι, Διευθυντής για την Ευρωπαϊκή Ένωση της οργάνωσης προστασίας της ελευθερίας του Τύπου «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» (Reporters sans Frontières) χαρακτήρισε την καταδίκη ως «πολύ ανησυχητικό γεγονός». Όταν «μία χώρα που κατατάσσεται στην κορυφή του Παγκόσμιου Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου» διώκει δημοσιογράφους γιατί έγραψαν «για θέματα εθνικής ασφάλειας», αυτό δημιουργεί «ένα επικίνδυνο προηγούμενο για την ελευθερία του Τύπου στον κόσμο», ανέφερε.

Διαβάστε ακόμη: