Η βρετανική εφημερίδα επιλέγει τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς που φεύγει

Summer of Soul

Φαίνεται σαν να έχει γυριστεί το 1969 και αφορά το καλοκαίρι εκείνης της μαγικής χρονιάς. Στο Harlem Cultural Festival είχαν συμμετάσχει ο Sly Stone, η Nina Simone, ο Stevie Wonder: αξέχαστες μουσικές που τις αιχμαλωτίζει ο μουσικός και σκηνοθέτης Ahmir Khalib Thompson, γνωστός ως «Questlove»: ένα πανόραμα που δεν πρέπει να χάσει κανείς.

Ο πατέρας

Ο μεγάλος Anthony Hopkins σε ένα διαμερισματάκι στο βορειοδυτικό Λονδίνο μαζί με την Olivia Coleman. Πρόκειται για θεατρικό του Florian Zeller γύρω από τη γεροντική άνοια. Ρεσιτάλ ηθοποιίας.

Petite Maman

H Céline Sciamma αφηγείται μια ιστορία με παιδιά που διαρκεί μόνο 72 λεπτά της ώρας αλλά θυμίζει το «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο» του Μαρσέλ Προυστ.

Επτά κρατούμενοι

Βραζιλιάνικο θρίλερ του Alexandre Moratto που ξέρουμε από το «Socrates» (2018): μια ιστορία σύγχρονης δουλείας γυρισμένη με σκληρό ρεαλισμό στο σκηνικό του Σάο Πάολο.

 

Licorice Pizza

Ο Paul Thomas Anderson επιστρέφει στο Λος Άντζελες της δεκαετίας του 1970 που ενέπνευσε το «Boogie Nights», την εποποιία του για τη βιομηχανία του πορνό. Εδώ οι ήρωές του είναι έφηβοι: τους υποδύονται οι νεοφερμένοι Alana Haim και Cooper Hoffman. Ήδη η ταινία έχει βαθμολογία 8,4 στο imdb και ο ιστότοπος του Roger Ebert δημοσίευσε διθυραμβική κριτική με 4 αστέρια.

 

Azor

H ιστορία ενός Ελβετού τραπεζίτη και η Αργεντινή χούντα το 1980. Μια μελέτη για το χρήμα που θυμίζει τον «Τρίτο άνθρωπο». Είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Andreas Fontana.

 

Annette

O Leo Carax έκανε πάντοτε νεανικές ταινίες και συνεχίζει παρότι δεν είναι πια νέος. Ο Adam Driver και Marion Cotillard είναι το άτυχο πρωταγωνιστικό ζευγάρι, αλλά την παράσταση κλέβει ένα μωρό.

 

Gunda

Ποιος θα περίμενε ότι ένα ντοκιμαντέρ με γουρούνια θα ήταν μια από τις πιο εκλεπτυσμένες ταινίες της χρονιάς; Ο Viktor Kossakovsky περιγράφει τη ζωή και τον θάνατο των νορβηγικών χοίρων σε υπέροχο ασπρόμαυρο.

 

Quo Vadis, Aida?

Η Jasna Djuricic δίνει την ερμηνεία της χρονιάς (μαζί με εκείνη της Kristen Stewart στο «Spencer») στον ρόλο μιας διερμηνέως του ΟΗΕ στον εμφύλιο πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας.

 

West Side Story

Ο Spielberg έκανε πάλι το θαύμα του με νέους ηθοποιούς και με σεβασμό σε ένα δείγμα της αμερικανικής παράδοσης του μιούζικαλ.