Συλλυπτήριες ανακοινώσεις και δηλώσεις για τον Θεόδωρο Πάγκαλο που έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών, εξέδωσαν εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου της χώρας, που είτε συνεργάστηκαν μαζί του ή στάθηκαν απέναντί του.

Το δικό του αποχαιρετιστήριο μήνυμα στον Θόδωρο Πάγκαλο απηύθυνε ο Κώστας Σημίτης.

Ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος συνεργάστηκε μαζί του επί πολλά χρόνια (από την περίφημη «ομάδα των τεσσάρων»), ενώ δεν έλειψαν και οι συγκρούσεις μεταξύ τους, αναφέρει στην ανακοίνωσή του για την απώλεια του Θόδωρου Πάγκαλου:

«Ο Θεόδωρος Πάγκαλος ήταν ένας αυστηρός κριτής των πολιτικών εξελίξεων, με στόχο την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης και ακριβούς εικόνας τους. Θα θυμόμαστε πάντα τη συμβολή του»

Σε ανάρτησή του, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «για παραπάνω από μισό αιώνα, ο Θεόδωρος Πάγκαλος υπήρξε ένας μαχητικός πολιτικός, υπηρετώντας με παρρησία τις απόψεις του», είτε προδικτατορικά, ως στέλεχος της Αριστεράς, είτε ως υπουργός αργότερα κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. «Σε μία πολυκύμαντη διαδρομή, από την οποία θα ξεχώριζα τη συμβολή του στην εθνική υπόθεση της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε. «Ο ίδιος έλεγε πάντα ότι χαιρόταν «να χύνει την καρδάρα με το γάλα». Να ταράζει, δηλαδή, τις κατεστημένες θέσεις με τις δικές του ριζοσπαστικές προσεγγίσεις και τον θυελλώδη χαρακτήρα του. Με όπλο την ευφυΐα, τον κοσμοπολιτισμό, το χιούμορ και την τόλμη του» αναφέρει ο πρόεδρος της ΝΔ, που επισημαίνει ότι το ότι βρέθηκαν σε αντίπαλες παρατάξεις δεν τον εμποδίζει να διακρίνει «την σφραγίδα του Θόδωρου στην πολιτική ζωή της χώρας. Με πρώτο χαρακτηριστικό της, την πίστη στην ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας».

Με μία όμορφη αναδρομή στην πλούσια πολιτική του καριέρα αποχαιρετά τον Θεόδωρο Πάγκαλο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Με σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο να εκφράζει τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του Θεόδωρου Πάγκαλου, ο Νίκος Ανδρουλάκης με μία αναδρομή στην πορεία του ιδρυτικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ αποχαιρετά τον πολιτικό «που έχει αφήσει ανεξίτηλα ίχνη στη δημόσια ζωή με τους άοκνους αγώνες του για τη δημοκρατία».

«Έφυγε από τη ζωή ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ένας πολιτικός με μακρόχρονη διαδρομή, που έχει αφήσει ανεξίτηλα ίχνη στη δημόσια ζωή με τους άοκνους αγώνες του για τη δημοκρατία.

Ήταν από τις ηγετικές μορφές του φοιτητικού κινήματος της δεκαετίας του ’60, μέσα από τη δράση του στη Νεολαία Λαμπράκη, στην Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (ΕΔΑ) και στην παραδοσιακή Αριστερά.

Κατά τη διάρκεια της επταετούς δικτατορίας διαδραμάτισε, πάντα στην πρώτη γραμμή, καθοριστικό ρόλο στην αντίσταση κατά της χούντας, με αναφορά τη Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στρατεύτηκε στο Πατριωτικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΠΑΜ), με καθοδηγητή τον Μίκη Θεοδωράκη, και συνεργάστηκε με άλλες αντιστασιακές οργανώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το 1974, μετά τη Μεταπολίτευση και την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, συμμετείχε από την πρώτη στιγμή στους αγώνες του Κινήματος και πρωταγωνίστησε στην προσπάθεια να εξελιχθεί το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη σε ισχυρό ρεύμα κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας.

Ο Θόδωρος Πάγκαλος, από το 1981 ως το 2012, εκλεγόταν πάντα πρώτος βουλευτής στο Υπόλοιπο Αττικής, με έδρα την Ελευσίνα, την πόλη που αγαπούσε και είχε ταυτιστεί.

Καθ’ όλη αυτή την περίοδο προσέφερε με σθένος, ακεραιότητα και αποτελεσματικότητα τις υπηρεσίες του από θέσεις κυβερνητικής ευθύνης και είχε ξεχωριστή συμβολή στην ισότιμη και ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια, τη σύζυγο και τα παιδιά του

«Ειλικρινή Συλλυπητήρια στην Οικογένεια του Θεοδώρου Παγκάλου. Ένας ευφυής άνθρωπος που αγαπούσε την Ελλάδα. Καλό του ταξίδι!», έγραψε στο Twitter ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Τίποτε δικό του δεν μπορώ να ξεχάσω. Θα μου λείψει αφόρητα. Νιώθω υπερήφανος και ευγνώμων που με τίμησε με την εμπιστοσύνη του και ενίοτε… με τις κατραπακιές του. Ήταν σε όλα καλός. Ήταν σε όλα πολύς. Ήταν ο Θεόδωρος Πάγκαλος. Αντίο», έγραψε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος.

«Ο Θόδωρος Πάγκαλος ήταν ευφυέστατος, ευρυμαθής και πάντοτε με το θάρρος της γνώμης του. Ακατάβλητο σκαρί μιας άλλης εποχής. Έλειψε πρόωρα από την πολιτική. Θα μας λείψει και από τη ζωή. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του», έγραψε ο Κώστας Μπακογιάννης.

«Ο Θεόδωρος Πάγκαλος υπήρξε ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, διαμορφωτής της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της χώρας. Εκρηκτικός, ευφυής, αιρετικός, δεν περνούσε αδιάφορος. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του», ανέφερε σε ανάρτησή του ο Μιχάλης Κατρίνης.