Οι εργαζόμενοι στην εστίαση βασίζονται συχνά στα tips για να βγάλουν τα προς το ζην. Στις ΗΠΑ αυτό συμβαίνει επειδή η «ένεση» στο μηνιαίο εισόδημά τους από τα φιλοδωρήματα είναι σημαντική από την στιγμή που η ωριαία αμοιβή τους είναι εξαιρετικά χαμηλότερη από τον μέσο κατώτατο μισθό που θεσπίζει κάθε Πολιτεία ή δίνουν οι Αμερικανοί εργοδότες ανάλογα τις κλαδικές συμβάσεις.

Σύμφωνα με το CNBC, τα φιλοδωρήματα αποτελούν κατά μέσο όρο περίπου το 23% του συνολικού εισοδήματος των εργαζομένων σε εστιατόρια, λόγω των ιδιαιτέρων χαμηλών ωρομισθίων. Το παρακάτω διάγραμμα εξηγεί το μέσο ποσό των εισοδημάτων των εργαζομένων σε εστιατόρια από φιλοδωρήματα σε κάθε πολιτεία των ΗΠΑ από τον Σεπτέμβριο του 2024, όπως αναφέρει η Square:

Μάλιστα, σε πέντε πολιτείες των ΗΠΑ: Αλαμπάμα, Λουιζιάνα, Μισισιπή, Νότια Καρολίνα και Τενεσί – δεν έχουν κατώτατο μισθό. Η Τζόρτζια και το Ουαϊόμινγκ έχουν ελάχιστους μισθούς με τα tips στο τελευταίο μάλιστα, να αποτελούν το 33% του μέσου εισοδήματος των σερβιτόρων, καθώς κερδίζουν κατά μέσο όρο 11,09 δολάρια την ώρα, συν 5,34 δολάρια σε φιλοδωρήματα. Μάλιστα, από τις αρχές του 2024, οι πελάτες δίνουν tips 16%.

Τα tips έχουν γίνει κάπως ένα αμφιλεγόμενο θέμα τα τελευταία χρόνια, με το 35% των Αμερικανών να λέει ότι η κουλτούρα του φιλοδωρήματος έχει ξεφύγει από τον έλεγχο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Bankrate. Οι καταναλωτές αισθάνονται ότι έρχονται αντιμέτωποι με το ερώτημα εάν θα δώσουν φιλοδώρημα όλο και πιο συχνά, ειδικά στις ηλεκτρονικές συναλλαγές τους.

Ενώ πολλοί Αμερικανοί έχουν συνηθίσει να δίνουν φιλοδώρημα για τον λογαριασμό τους όταν κάθονται σε εστιατόρια, πλέον αρχίζει να κερδίζει έδαφος η αντίληψη που θέλει τους καταναλωτές να μην πληρώνουν tips για διάφορες άλλες υπηρεσίες όπως για παράδειγμα το ντελίβερι φαγητού ή το room service στα ξενοδοχεία.

Διαβάστε ακόμη: