Σε χιλιάδες περιπτώσεις υπήρχαν διαφωνίες για το αν ένας παίκτης ήταν οφσάιντ ή όχι.

Σε τι βαθμό αποκτά πλεονέκτημα ένας ποδοσφαιριστής κατά ένα εκατοστό; Υπό αυτή την έννοια, το διεθνές συμβούλιο ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας (IFAB) εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγής του κανονισμού για το οφσάιντ.

Αρχικά αξιολογείται η δυνατότητα εφαρμογής του αυτόματου VAR, που χρησιμοποιήθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ και σε άλλες διοργανώσεις της FIFA. Αλλά το πιο σημαντικό είναι να θεωρείται οφσάιντ όταν ολόκληρο το σώμα του παίκτη είναι μπροστά από τον τελευταίο αμυντικό. Δηλαδή, δεν θα θεωρείται παράβαση εάν οποιοδήποτε μέρος του σώματος είναι ευθυγραμμισμένο με τον τελευταίο αμυντικό. Αν εξέχει χέρι, πόδι, ώμος, έστω ένα μέρος του σώματος, η φάση και το γκολ, εφόσον επιτευχθεί, θα είναι νόμιμο.

Ο Αρσέν Βενγκέρ, επί σειρά ετών τεχνικός της Άρσεναλ και νυν επικεφαλής της FIFA Global Development, πρότεινε αυτήν την εναλλακτική ιδέα στην οποία ο επιθετικός θα θεωρείται στη σωστή θέση εάν οποιοδήποτε μέρος του σώματός του είναι ευθυγραμμισμένο με τον τελευταίο αμυντικό. Αυτή η πρωτοβουλία παρουσιάστηκε το 2020. Σχεδόν τρία χρόνια αργότερα, ο Χοσέ Μπόρντφα, αναλυτής διαιτητών, επιβεβαίωσε ότι θα πραγματοποιηθούν δοκιμές σε διάφορα τουρνουά πριν σκεφτεί να συμπεριλάβει οριστικά αυτές τις αλλαγές στο ποδόσφαιρο.

Ο στόχος της εισαγωγής ενός ημιαυτόματου συστήματος οφσάιντ, παράλληλα, είναι η επίλυση καταστάσεων στις οποίες τα χιλιοστά δεν μπορούν να εκτιμηθούν με ακρίβεια από το ανθρώπινο μάτι ή το VAR. Υπήρχαν διαμάχες καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, λόγω της χρήσης γραμμών από την αίθουσα VAR και του χρόνου που χρειάζεται για να ληφθεί απόφαση σχετικά με το εάν ένας παίκτης ήταν μπροστά ή όχι. Η FIFA αναζητά ένα νέο μοντέλο που να επιταχύνει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και να προωθεί το επιθετικό ποδόσφαιρο. Σε κάθε περίπτωση, με τον νέο κανονισμό το ποδόσφαιρο θα αλλάξει.

Διαβάστε περισσότερα