Ο Δεκαπενταύγουστος, το «Πάσχα του καλοκαιριού», είναι αφιερωμένος στην Παναγία και εορτάζεται με ιδιαίτερη ευλάβεια και λαμπρότητα σε όλο τον ελληνικό χώρο. Ωστόσο, η Κοίμηση δεν είναι πένθιμο γεγονός για τον ελληνικό λαό και τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, καθώς η Παναγία «μετέστη προς την ζωήν» και με την Κοίμησή της προπορεύτηκε στη δόξα που μας περιμένει.

Οι καθολικοί Ιταλοί γιορτάζουν επίσης την 15η Αυγούστου αλλά η προέλευση του ιταλικού Δεκαπενταυγούστιυ δηλαδή του “Ferragosto” χρονολογείται από τις ημέρες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

Η καθολική έννοια του ferragosto

Πώς λοιπόν οι διακοπές της 1ης Αυγούστου του Αυγούστου μεταφέρθηκαν στις 15 Αυγούστου;

Τι είναι το ferragosto όσον αφορά το Καθολικό ημερολόγιο; Από τον πρώιμο Μεσαίωνα, ο Χριστιανισμός επικράτησε σε όλη τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Από τον 5ο αιώνα περίπου, η 15η Αυγούστου έγινε μια από τις σημαντικότερες γιορτές στο Καθολικό ημερολόγιο: η Κοίμηση της Θεοτόκου.

Για τους παρατηρητικούς Καθολικούς, τουλάχιστον σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα, το Μεξικό κ.λπ., η 15η Αυγούστου είναι ακριβώς εκεί με το Πάσχα και τα Χριστούγεννα.

Κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης, η Καθολική Εκκλησία ήθελε να κάνει την κοσμική αργία του Αυγούστου να πέσει σε θρησκευτική γιορτή, έτσι το ferragosto μεταφέρθηκε στις 15 Αυγούστου για να γιορτάσει την Κοίμηση της Θεοτόκου.

Τι είναι το ferragosto (αρχαία ρωμαϊκή προέλευση)

Ενώ σήμερα, το ferragosto αναφέρεται συγκεκριμένα στις 15 Αυγούστου, η προέλευση του ferragosto ανάγεται στην Αρχαία Ρώμη στην εποχή του πρώτου αυτοκράτορα της Ρώμης, του Οκταβιανού Αυγούστου, ο οποίος κυβέρνησε από το 27 περίπου π.Χ. έως τον θάνατό του το 14 Κ.Χ.

Το 18 π.Χ., ο Αύγουστος επέβαλε το feriae Augusti (στα Λατινικά σημαίνει «ανάπαυση Αυγούστου»).

Ο Αύγουστος κήρυξε την 1η Αυγούστου ημέρα ανάπαυσης για να ανακάμψει από τη μακρά περίοδο συγκομιδής. Οι εργαζόμενοι θα ευχόντουσαν στους θαμώνες τους και σε αντάλλαγμα θα λάμβαναν φιλοδώρημα από αυτούς.

Αυτό εδραιώθηκε τόσο πολύ που κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης που έγινε νόμος στα Παπικά Κράτη. Οι feriae Augusti γιορτάζονταν σε όλη τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Υπήρχαν ευρέως διαδεδομένα γλέντια, παιχνίδια και ιπποδρομίες.

Αυτές οι παραδόσεις κατάφεραν να διαρκέσουν από την Αρχαία Ρώμη ανά τους αιώνες, κάτι που μπορεί εύκολα να διαπιστώει κανείς αν παρευρεθείτε στο Palio of Siena (Πάλιο της Σιένα) στις 16 Αυγούστου.

Διαβάστε ακόμη: