Μια ακόμα παράσταση πριν πέσει οριστικά η αυλαία! Αυτός είναι ο στόχος του τεράστιου Ρότζερ Φέντερερ. Ο Ελβετός «καλλιτέχνης» του κορτ θέλει να επιστρέψει σε tour, αλλά αυτό δεν θα γίνει στην Αυστραλία, πιθανότατα ούτε στο Wimbledon!

“Η αλήθεια είναι πως θα μου προκαλέσει μεγάλη έκπληξη αν μπορέσω να παίξω στο Wimbledon”, είπε ο Φέντερερ στον Mathieu Aeschmann, σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε σήμερα από την Tribune de Geneve και την 24 heures στην Ελβετία.

“Η Αυστραλία δεν είναι καν στις επιλογές μου”, είπε ακόμα ο 40χρονος Ελβετός. “Αλλά αυτό δεν ήταν έκπληξη για μένα. Πριν από την εγχείρηση, ξέραμε πως θα χρειαζόταν να κάνω ένα διάλειμμα πολλών μηνών. Ήθελα απλά να περιμένω μέχρι το πρώτο check-up με τους γιατρούς μου, πριν κάνω μια επίσημη ανακοίνωση. Το check-up ήταν αρκετά ενθαρρυντικό. Ξεκίνησα τη μεγάλη διαδρομή της αποθεραπείας, βάζοντας σ’ αυτή όλη μου την ψυχή και την καρδιά. Απλά τα πράγματα δεν είναι τα ίδια με το 2016. Τώρα το γόνατό μου χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να είναι και πάλι στο 100%.”

Ο Ρότζερ Φέντερερ εξήγησε ακόμα πως αυτή η επέμβαση ήταν πιο σημαντική για την προσωπική του υγεία και θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα μακροπρόθεσμα, γι’ αυτό και δεν γίνεται βιαστικός και ανυπόμονος με την προετοιμασία του.

“Οι εξετάσεις που έκανα μετά τη σεζόν του γρασιδιού, αποκάλυψαν πως ο δεξιός εσωτερικός μηνίσκος μου τραυματίστηκε ξανά. Έπρεπε να γίνουν ράμματα, κάτι που απαιτούσε και μια περίοδο ακινητοποίησης. Μετά οι γιατροί βρήκαν την ευκαιρία να περιθάλψουν και τον χόνδρο μου.

Έκανα αυτή την εγχείρηση για να διασφαλίσω πως θα είμαι υγιής μακροπρόθεσμα. Υπό αυτή την έννοια, ήταν πιο σημαντική επέμβαση από τις επεμβάσεις του 2020, που είχαν κύριο σκοπό την ανακούφιση της ταλαιπωρίας που κουβαλούσα εδώ και αρκετά χρόνια.

Αυτή η επέμβαση έγινε ώστε να μπορώ να κάνω σκι με τα παιδιά μου, ή να παίζω ποδόσφαιρο και τένις με τους φίλους μου για τις επόμενες δεκαετίες. Το κύριο κίνητρο ήταν να επαναφέρω την υγεία μου στην καθημερινή μου ζωή.”

«Έχω ακόμα κίνητρο να αγωνίζομαι»

Όσον αφορά τις φιλοδοξίες του, είναι να επιστρέψει στο tour, να δει αν θα μπορέσει να νιώσει ξανά πως είναι στην καλύτερή του φόρμα και σίγουρα θέλει να βάλει τέλος στην καριέρα του με τους δικούς του όρους, επομένως να είναι απολύτως υγιής: “Θέλω να δω τι μπορώ να πετύχω στο tour, έχω ακόμα αυτό το κίνητρο. Έχω τη στήριξη της ομάδας μου και της οικογένειάς μου. Όλοι θέλουν να σταματήσω την καριέρα μου με τους δικούς μου όρους και να το κάνω σε ένα γήπεδο τένις.”

Όπως ακόμα είπε, πέρσι πριν ακόμα πάει στο Wimbledon, όπου τα έδωσε όλα και έκανε το καλύτερό του τουρνουά στην (πολύ σύντομη) σεζόν του, είχε καταλάβει πως δεν ήταν απολύτως υγιής.

“Από το Χάλε κόντρα στον Felix (Auger-Aliassime) είχα καταλάβει πως το Wimbledon δεν θα ήταν αυτό που ήλπιζα. Ακόμα δεν ήξερα τη φύση του τραυματισμού μου, αλλά ήξερα πως θα με περιόριζε. Εκ των υστέρων, συνειδητοποίησα πως δεν κέρδισα τίποτα με το να πάω στο Wimbledon, αλλά η παρουσία μου εκεί μου επιβεβαίωσε πως παρά το ότι ήμουν περιορισμένος, μπορούσα ακόμα να παίξω σε υψηλό επίπεδο. Και λαμβάνοντάς το αυτό υπόψη, θέλω να προσπαθήσω να το κάνω ξανά.”

«Προσωπική μου υπόθεση πότε θα αποχωρήσω»

Τέλος, o Φέντερερ εξήγησε πως το τέλος της καριέρας ενός αθλητή είναι προσωπική υπόθεση, λέγοντας και πως κατανοεί πλήρως την κριτική όταν δεν μπορεί να παίξει στο επίπεδο στο οποίο έχει συνηθίσει τους φιλάθλους του, αλλά ζητάει και από την πλευρά του και ο ίδιος την αντίστοιχη κατανόηση.

“Νομίζω πως είναι κάτι που ο κάθε αθλητής πρέπει να αποφασίζει μόνος του. Δεν υπάρχει μια γενική κατάλληλη στιγμή, ο κάθε αθλητής το αποφασίζει αυτό για τον εαυτό του. Είναι κάτι προσωπικό. Τι θα θυμάται ο κόσμος σε μένα; Το τελευταίο μου σετ τον Ιούλιο, ή τα Grand Slams που κέρδισα και τον έκανε να με αγαπήσει; Πιστεύω το δεύτερο.

Εδώ και λίγα χρόνια, είμαι πολύ χαλαρός με αυτό το ζήτημα. Καταλαβαίνω τα συναισθήματα των φιλάθλων και θεωρώ πως τους αξίζει να καταλάβουν και εκείνοι τα δικά μου συναισθήματα και τις ελπίδες μου. Θα ήταν εύκολο να πω ότι έχω δώσει και έχω πάρει ήδη πάρα πολλά, οπότε ας σταματήσω. Αλλά επενδύω τα πάντα στην επιστροφή μου στο tour και μ’ αυτόν τον τρόπο θέλω να ευχαριστήσω κιόλας τους fans μου. Τους αξίζει μια καλύτερη εικόνα από την τελευταία σεζόν που έκανα στο γρασίδι.”