Την πρόθεσή της να περιορίσει σημαντικά τις κεφαλαιακές απαιτήσεις της για τις τράπεζες ανακοίνωσε η Federal Reserve, μετά τις έντονες αντιδράσεις πολιτικών αλλά και του κλάδου, οι οποίοι προειδοποίησαν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να περιορίσει τον δανεισμό και να βλάψει την οικονομία.
Σύμφωνα με τη νέα πρόταση οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν τα επίπεδα κεφαλαίου τους κατά 9% συνολικά, ποσοστό σχεδόν μισό από το 19% που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο πριν από περισσότερο από έναν χρόνο.
Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με περιουσιακά στοιχεία μεταξύ 100 δισεκατομμυρίων και 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία αρχικά υπόκεινταν στα αυστηρότερα πρότυπα των μεγαλύτερων τραπεζών, δεν θα υπόκεινται πλέον στις αυξήσεις — εκτός από την απαίτηση αναγνώρισης μη πραγματοποιηθέντων κερδών και ζημιών των χαρτοφυλακίων τίτλων τους σε εποπτικά κεφάλαια . Πρόκειται για μια σημαντική ανατροπή μετά τη σειρά πτωχεύσεων περιφερειακών τραπεζών πέρυσι, τις οποίες έπληξε η Silicon Valley Bank.
Οι νέες προτάσεις της Federal Reserve
«Το κεφάλαιο έχει επίσης κόστος», δήλωσε την Τρίτη ο αντιπρόεδρος της Fed για την εποπτεία Μάικλ Μπαρ σε εκδήλωση στην Ουάσιγκτον που διοργανώθηκε από το Brookings Institution. «Σε σύγκριση με το χρέος, το κεφάλαιο είναι πιο ακριβή πηγή χρηματοδότησης για την τράπεζα. Έτσι, οι υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις μπορούν να αυξήσουν το κόστος χρηματοδότησης σε μια τράπεζα και η τράπεζα μπορεί να μετακυλήσει υψηλότερο κόστος σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και πελάτες που ασχολούνται με μια σειρά χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων».
Η πρόταση του περασμένου καλοκαιριού αφορούσε τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή περισσότερο. Τώρα, η συντριπτική πλειοψηφία των κανόνων δεν ισχύει πλέον για όσους έχουν λιγότερα από 250 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ένα αρχικό πακέτο μεταρρυθμίσεων που ονομάζεται Βασιλεία ΙΙΙ εφαρμόστηκε στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και απαιτούσε από ορισμένες τράπεζες να διαθέτουν μεγαλύτερο μαξιλάρι ιδίων κεφαλαίων για να απορροφούν απροσδόκητες ζημίες σε περίπτωση οικονομικής πίεσης.
Το 2017, οι διεθνείς ρυθμιστικές αρχές συμφώνησαν να ενισχύσουν αυτό το καθεστώς για να κλείσουν τα εναπομείναντα κενά για τη διαφύλαξη του τραπεζικού συστήματος. Ωστόσο, οι τράπεζες της Wall Street ισχυρίστηκαν ότι η ερμηνεία αυτών των κανόνων από τη Fed ήταν ακόμη πιο αυστηρή από το παγκόσμιο πρότυπο.