Τις προβλέψεις των αγορών και των traders επιβεβαίωσε η Federal Reserve προχωρώντας σε μια ακόμη μετριοπαθή αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Πρόκειται για την 11η άνοδο του τρέχοντα κύκλου που ξεκίνησε από το Μάιο του 2022, με την οποία το το εύρος των επιτοκίων διαμορφώνεται στο 5,25% με 5,5%, ήτοι το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2001.

Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από τα μέλη του συμβουλίου.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το συμβούλιο ήταν αρκετά αόριστο σε σχέση με τις αμέσως επόμενες κινήσεις του, που ήταν και το μεγάλο ζητούμενο για τις αγορές. «Το συμβούλιο θα συνεχίσει να εξετάζει τις επιπλέον πληροφορίες και τις επιπτώσεις της (μέχρι τώρα) νομισματικής πολιτικής» ανέφερε η ανακοίνωση, υιοθετώντας την νέα γραμμή που ακολουθεί η Fed, σύμφωνα με την οποία τα βήματα της διαμορφώνονται με βάση τη ροή των στοιχείων.

Παρά τη σταθερή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, ο οποίος από το ναδίρ του 9,1% ένα χρόνο πριν τον Ιούνιο έπεσε στο 3%, ο δείκτης παραμένει πάνω από το όριο-στόχο του 2% που θέτει η Τράπεζα, αποτρέποντας για την ώρα το συμβούλιο να σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων. Πραγματικά, το σημερινό ανακοινωθέν επαναλαμβάνει την άποψη πως ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, ενώ παράλληλα η εικόνα στην αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή.

Εξάλλου, ήταν σαφές από τις δηλώσεις πολλών μελών του συμβουλίου, το τελευταίο διάστημα, πως διστάζουν να συμφωνήσουν σε οριστική παύση του ανοδικού κύκλου έως ότου είναι απολύτως βέβαιοι ότι οι πληθωριστικές πιέσεις δεν θα… ξαναφουντώσουν δεδομένου πως και η αγορά εργασίας δεν παρουσιάζει τάση αποθέρμανσης.

Διαβάστε περισσότερα