Εστιασμένο παραμένει το συμβούλιο στο διπλό στόχο της κεντρικής τράπεζας περί συγκράτησης του πληθωρισμού κοντά στο στόχο του 2% και την πλήρη απασχόληση κι αυτό με δεδομένο ότι χωρίς σταθερότητα των τιμών δεν μπορεί να λειτουργήσει η οικονομία προς όφελος όλων των πολιτών, σχολίασε ο Τζερόμ Πάουελ κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης της Federal Reserve.

Θυμίζουμε πως το συμβούλιο προχώρησε σε νέα άνοδο των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, όπως ανέμεναν και οι αγορές. Έτσι, το εύρος των αμερικανικών επιτοκίων διαμορφώνεται στο 5,25% με 5,5%, ήτοι το υψηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από 22 χρόνια.

Το συμβούλιο έχει καλύψει πολύ δρόμο και θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τα στοιχεία για να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της, σχολίασε ο κ. Πάουελ.

Ο πληθωρισμός υποχωρεί, αλλά παραμένει υψηλός, ειδικά ο δομικός πληθωρισμός υπογράμμισε.

«Θα πηγαίνουμε συνάντηση-συνάντηση» τόνισε χαρακτηριστικά σε σχετική ερώτηση που δέχτηκε, επισημαίνοντας πως το συμβούλιο δεν έχει πάρει καμία απόφαση για το ρυθμό των επόμενων κινήσεων. Συγκεκριμένα δήλωσε πως είναι πιθανό η Fed να αύξησει τα επιτόκια στο επόμενο συμβούλιο, τον Σεπτέμβριο, εφόσον αυτό υποδείξουν τα στοιχεία, όμως άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο η FOMC να τηρήσει στάση αναμονής.

Το στοιχείο αυτό ήταν από μόνο του αρκετό για να επηρεάσει το κλίμα στη Wall Street και να οδηγήσει όλους τους δείκτες στο πράσινο!

Σε κάθε περίπτωση, υπενθύμισε πως από τώρα μέχρι το Σεπτέμβριο, θα μεσολαβήσουν δύο ακόμη εκθέσεις για τον πληθωρισμό και πολλά-πολλά ακόμη στοιχεία που το συμβούλιο θα εξετάσει.

Σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος της Fed παραδέχτηκε πως θα χρειαστεί αρκετός χρόνος, ώστε οι πλήρεις συνέπειες των μέχρι τώρα αυξήσεων των επιτοκίων να έχουν αντίκτυπο στην οικονομία κυρίως δε, στον πληθωρισμό.

Επίσης, ο κ. Πάουελ κατά τη γενική περιγραφή του για τα δεδομένα της οικονομίας στάθηκε στα στοιχεία αποδυνάμωσης της με φόντο την αύξηση των επιτοκίων, παρά το γεγονός ότι στην αγορά εργασίας τα περιθώρια παραμένουν ιδιαίτερα «σφιχτά», αν και με τάση ισορρόπησης. Πιο ειδικά σε σχέση με την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας.

«Η μείωση του πληθωρισμού είναι πιθανόν να απαιτήσει μια περίοδο χαμηλότερης ανάπτυξης και χαλάρωσης στις συνθήκες της αγοράς εργασίας», καθώς η συνεχής άνοδος των επιτοκίων αναπόφευκτα επηρεάζει την οικονομία. Όμως, επανέλαβε ότι προτεραιότητα παραμένει η αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών.

Διαβάστε περισσότερα