Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου προσπαθούν να κλέψουν οικονομικές πληροφορίες από τους Αμερικανούς μέσω των κωδικών QR οι οποίοι υιοθετούνται όλο και περισσότερο από τα εστιατόρια και τις επιχειρήσεις, προειδοποιεί το FBI.

Οι απατεώνες χρησιμοποιούν ψευδείς κωδικούς QR για να κατευθύνουν τους ανθρώπους σε κακόβουλους ιστότοπους, προκειμένου να κλέψουν τα δεδομένα τους ή να υποκλέψουν πληρωμές, ανέφερε το FBI σε ανακοίνωσή του.

Η ανακοίνωση ακολουθεί την πρόσφατη ανακάλυψη ψευδών αυτοκόλλητων κωδικών QR σε περισσότερους από δύο δωδεκάδες σταθμούς στάθμευσης στο Όστιν του Τέξας.

«Οι άνθρωποι που επιχείρησαν να πληρώσουν για στάθμευση χρησιμοποιώντας αυτούς τους κωδικούς QR, ενδέχεται να κατευθύνθηκαν σε έναν ψεύτικο ιστότοπο και να πλήρωσαν έναν ψεύτικο πωλητή», ανέφερε το αστυνομικό τμήμα του Όστιν.

Οι ίδιοι οι κωδικοί QR δεν είναι κακόβουλοι, αλλά η ευκολία με την οποία οι εγκληματίες μπορούν να δημιουργήσουν τους δικούς τους, ψεύτικους κωδικούς για να εξαπατήσουν τους καταναλωτές, είναι ανησυχητική. Το FBI προειδοποιεί τους Αμερικανούς πολίτες να ελέγχουν προσεκτικά τους ιστότοπους στους οποίους τους κατευθύνουν οι κωδικοί QR. Η υπηρεσία συμβουλεύει επίσης τους χρήστες να πραγματοποιούν τις αγορές εφαρμογών μέσω των ηλεκτρονικών καταστημάτων και όχι μέσω κωδικών QR.

Πρόκειται για την τελευταία προσπάθεια των χάκερ να εκμεταλλευτούν τις συνήθειες και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19. Τον Μάρτιο του 2020, χάκερ προσπάθησαν να εξαπατήσουν κατοίκους στην Ιταλία και την Ισπανία, χρησιμοποιώντας ψεύτικες εφαρμογές για κινητά που ισχυρίζονταν ότι παρείχαν πληροφορίες σχετικά με τον κορωνοϊό.