Αφιέρωμα με «άρωμα Ελλάδας» είναι εκείνο της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) για τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ η οποία παραδίδει τα ηνία μετά από 16 χρόνια.

Στην Παρασκευή 7 Μαΐου του 2010, σε μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που δεν έμοιαζε σαν όλες τις άλλες, ανατρέχει στο δικό της αφιέρωμα η FAZ, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

Eκείνη η Σύνοδος δεν είχε άλλο αντικείμενο, παρά την ελληνική κρίση και την έγκριση δανείων βοήθειας προς την Ελλάδα.

FAZ: «Η ήρεμη έξοδος» της Μέρκελ

«Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλωντ Τρισέ έκανε λόγο για κίνδυνο διάλυσης της νομισματικής ένωσης ενόψει σοβαρών αναταράξεων στις χρηματαγορές. Άλλοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, οι οποίοι είχαν συμφωνήσει μεταξύ τους πριν από τη Σύνοδο βομβάρδισαν την καγκελάριο Μέρκελ, που έφτασε αργότερα, με το αίτημα για ευρωομόλογα κι ένα πακέτο διάσωσης που θα απέτρεπε την κατάρρευση».

Όπως υπενθυμίζει το δημοσίευμα, «οι πιέσεις οδήγησαν στη δημιουργία μιας… ομπρέλας που σύντομα οδήγησε στoυς μηχανισμούς EFSF και ESM, που αργότερα παρείχαν δάνεια στην υπερχρεωμένη Ελλάδα αλλά και στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο, ήταν η είσοδος σε μια ένωση χρέους».

Σύμφωνα με τη FAZ, η Μέρκελ, αντίθετη σε αυτό, «αιφνιδιάστηκε» και «αποχώρησε από την πίσω πόρτα δηλώνοντας μόνο πόσο σημαντική είναι η σταθερότητα του Ευρώ.

Εκείνη την εποχή, «ορισμένοι παρατηρητές εκτιμούσαν ότι η Μέρκελ δεν είχε κατανοήσει πλήρως την έκταση των αποφάσεων των Βρυξελλών. Σίγουρα δεν ήταν έτσι.

Με την ήρεμη έξοδό της, ήθελε να διασφαλίσει ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής δεν θα επηρέαζαν τις τοπικές εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία εκείνη την Κυριακή. Εάν αποτύχει το ευρώ, θα αποτύχει η Ευρώπη, ανέφερε η Μέρκελ λίγες ημέρες αργότερα. Αυτή η δήλωση σηματοδότησε τους περαιτέρω χειρισμούς της στην ευρωκρίση».

FAZ

Η Άνγκελα Μέρκελ, παρατηρεί η FAZ «κατάλαβε τότε ότι η κρίση θα μπορούσε να επιλυθεί μόνο με συμφωνία με τη Γαλλία. Η εμβληματική βόλτα Μέρκελ-Σαρκοζί στη Ντοβίλ συμβόλιζε τη γαλλογερμανική φιλία».

FAZ: Κοινό μήνυμα Μέρκελ-Σαρκοζί στον Παπανδρέου

Σε άλλη μια «δραματική» Σύνοδο, αυτή τη φορά των G20 στις Κάννες το 2011, «Μέρκελ και Σαρκοζί κατέστησαν σαφές στον τότε Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ότι θα διακινδύνευε μια έξοδο της χώρας από το ευρώ, εάν πραγματοποιούσε δημοψήφισμα για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνταν για τη χορήγηση δανείων.

Το μοτίβο επαναλήφθηκε το 2015. Η αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ξεγέλασε επί μήνες τους πιστωτές εκπλήσσσοντάς τους, παρά τη μέγιστη οικονομική πίεση, με την ανακοίνωση δημοψηφίσματος τον Ιούλιο για τα μεταρρυθμιστικά προαπαιτούμενα.

Ο τότε υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έριξε στο παιχνίδι το σενάριο ενός… προσωρινού Grexit, το οποίο είχε λάβει την έγκριση της κυβέρνησης και της Μέρκελ. Μετά από συνομιλίες με τον Τσίπρα και τον Ολάντ σε άλλη μια ολονύχτια Σύνοδο Κορυφής, η Μέρκελ όμως, έβγαλε το Grexit από το τραπέζι, ερχόμενη σε αντίθεση με τον Σόιμπλε.

Η Μέρκελ μέχρι σήμερα παραμένει η σημαντικότερη παίκτρια στη συνεχιζόμενη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της νομισματικής ένωσης. Αυτό ισχύει και δεδομένης της μακράς θητείας της. Πολλοί συμπαίκτες και αντίπαλοί της, από τον Μπαρόζο μέχρι τον Μπερλουσκόνι κι από τον Γιούνκερ μέχρι τον Τσίπρα έχουν προ πολλού εξαφανιστεί».

Τελικά, η Άνγκελα Μέρκελ «τα κατάφερε»;

Υπενθυμίζεται πως η Άνγκελα Μέρκελ παραδίδει τα ηνία της Γερμανίας και τις τελευταίες εβδομάδες το όνομά της «φιγουράρει» σε πολλά δημοσιεύματα στον γερμανικό- κι όχι μόνο- Τύπο.

Αν και υπάρχουν και δημοσιεύματα που μιλούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τη Γερμανίδα Καγκελάριο αναφέροντας πως «τα κατάφερε», άλλα την αντιμετωπίζουν με πιο δηκτικό τρόπο.

Για παράδειγμα, στο Δίκτυο Ανταποκριτών Γερμανίας RND ο Γκερντ Χέλερ μετέφερε την εικόνα της Μέρκελ στην Ελλάδα με αφορμή την αποχώρησή της από την καγκελαρία μετά από 16 χρόνια.

Το δημοσίευμα αναφερόταν στην αρνητική εικόνα που είχε η Γερμανίδα Καγκελάριος κυρίως κατά την περίοδο της κρίσης και σημειώνει: «Η Γερμανίδα Καγκελάριος ήταν μακράν η πιο αντιδημοφιλής ξένη πολιτικός στην Ελλάδα εκείνη την εποχή».

Άλλα δημοσιεύματα σχολίασαν τη μαχητική της εμφάνιση στη γερμανική Βουλή κάνοντας λόγο για τη «γιαγιά που μιλά για κομμουνισμό».