Οι όρκες έχουν αναπτύξει τη συνήθεια να «παίζουν» με ιστιοπλοϊκά σκάφη κατά μήκος των ακτών της Ισπανίας, κάτι που έχει δημιουργήσει τεράστια ανησυχία στην ευρωπαϊκή κοινότητα του συγκεκριμένου κλάδου.

Κάποιες φορές αυτό το παιχνίδι είναι ακίνδυνο, αλλά κάποιες άλλες προκαλεί πραγματική ζημιά και βάζει σε άμεσο κίνδυνο το σκάφος και την ανθρώπινη ζωή.

Αυτό συνέβη και στο υπό γερμανικής σημαίας ιστιοπλοϊκό σκάφος Meu που έπλεε στα ανοικτά των ακτών του ακρωτηρίου Touriñán την περασμένη εβδομάδα.

Ενώ το Meu βρισκόταν εν πλω σε απόσταση περίπου τεσσάρων ναυτικών μιλίων από το ακρωτήριο Touriñán, συνάντησε μια ομάδα από φάλαινες όρκες.

Οι φάλαινες αρχικά χτύπησαν το πηδάλιο του σκάφους και στην συνέχεια χτύπησαν και το κύτος του, σύμφωνα με τα όσα είπε το πλήρωμα.

Η επίθεση άφησε το σκάφος με σπασμένο πηδάλιο και έχοντας εισροή υδάτων.

Το πενταμελές πλήρωμα ζήτησε βοήθεια από την ισπανική υπηρεσία διάσωσης Salvamento Maritimo, η οποία έσπευσε στο σημείο και ρυμούλκησε σε κοντινό λιμάνι.

Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί και το σκάφος βρίσκεται σε αναμονή για την επισκευή του.

Δεκάδες επιθέσεις φαλαινών αναφέρονται γύρω από τις ακτές της Ισπανίας κάθε μήνα, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 20 που έχουν συμβεί στα ανοιχτά της βορειοδυτικής ακτής από τα μέσα Αυγούστου.

Τα σκάφη που στοχεύονται είναι πάντα ιστιοφόρα μήκους περίπου 15 μέτρων ή μικρότερα.

Οι ντόπιοι ψαράδες αναφέρουν ότι τα μικρότερα σκάφη με κινητήρα ντίζελ και με διαφορετικού σχήματος πηδάλια, δεν δέχονται επίθεση, παρόλο που οι όρκες τα προσεγγίζουν σε απόσταση μόλις λίγων μέτρων για να κυνηγήσουν ψάρια.

Διαβάστε ακόμη: